►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Театърът и детето

Ние, родителите, често се караме на децата си, че непрекъснато висят пред телевизора или пък, че са вперили поглед в компютъра и се опитваме да запълваме времето им с какви ли не извънкласни занимания, за свободното време. И понякога в целта си да ги откъснем от монитора, ги затрупваме с дейности, които са прекалено натоварващи за тях или не са им достатъчно интересни.


Театърът и детето

Затова ви предлагаме едно наистина магично средство, което едновременно забавлява и възпитава – театърът. Дали детето ще е само зрител или и участник в представлението, е без значение, важен е контактът му с театралното изкуство, под каквато и да е форма.

Какво дава театърът на детето

Deteto.info

Театърът е едно голямо богатство, което дава на децата важни «житейски уроци» по един очарователен начин – чрез забавлението, чрез игрите и усмивките. Той доближава детето до света на изкуството, създава му един усет към естетически красивото, учи го да разсъждава, предизвиква у него да разкрие чувствата си, помага му да види и да осъзнае различните реалности в живота. И, ако въображението на децата е необятно, то театърът го предизвиква да се прояви във всичките му измерения със знанията, културата и историите, които предлага. В същото време театърът подканва детето да мисли и да разсъждава. Театърът е съвкупност от всички изкуства на едно място – литературата, музиката, изобразителното изкуство, танцът.
Театърът също така е една изключително добра алтернатива за свободното време на детето, което в повечето случаи го прекарва пред компютъра или телевизора. А ние, като съвестни родители, сме длъжни да следим зорко свободното време на детето да бъде запълнено със стойностни неща, нали? Затова всячески трябва да мотивираме децата да участват в забавни и здравословни дейности.

Театърът подканва към разсъждение и забавление

Deteto.info

Завесите се вдигат и представлението започва. С всеки изминал ден интересът на най-малките към театъра нараства, а и няма как да бъде другояче, ако възрастните търсят себе си в героите на пиесата, то децата също вече имат изградена представа за нещата от живота и в театъра ще видят на живо разиграването на собствените им представи и идеи.
Представленията, предназначени за деца, търсят подходящите език, сцени и сюжети, за да успеят да внушат на децата различни чувства и ценности, което ги прави един изключително важен възпитателен елемент.
Защо да заведем детето си на театър?
Естествено, децата не бива да бъдат водени на театър, само за да ги откъснем от телевизора и компютъра. Театърът отваря широк спектър от стимули пред детето – предизвиква неговата креативност, запознава го с различни истории и случки, дава му едно голямо артистично и културно богатство и, не на последно място, детето се забавлява толкова, колкото и когато играе.

Съществуват различни типове представления за деца

Deteto.info

Някои се базират на класически литературни творби, други се правят като мюзикъли, трети представляват куклени представления, тоест има разнообразие съобразно интересите и предпочитанията на всяко дете. Театърът предизвиква детето да мисли, докато полага усилие да разбере сюжета и идеята на представлението.
Смята се, че най-подходящата възраст, на която вече можем да водим детето на театър е на около 3-4-годишна възраст. В началото мъникът по-трудно ще разбира какво точно се случва. Добре е да му разкажем предварително за театъра, какво представлява той, за голямата зала, за актьорите, за представлението и т.н. Колкото повече расте детето, толкова по-интересен ще става театърът за него. Важното е винаги да водите детето на представления, които са предназначени за неговата възраст.

Театърът като училищна и извънучилищна дейност

Deteto.info

Сред редицата извънучилищни занимания, които се предлагат за деца, е и театърът за деца. За да посещава подобен вид занимание, не е необходимо задължително у детето да изпъква едно изключително артистично умение, достатъчно е само да иска да се забавлява, да му е интересно да измисля и да разиграва сценки. Театралните занимания за деца, които протичат в индивидуални и групови игри, са идеална помощ за детето да развие своя изказ и езикът на тялото, да стимулира неговата памет и умствените му възможности. Също така посредством театралната игра децата водят диалози, играят различни сценки и по този начин обогатяват езиковия си речник, научават се да се изразяват правилно, да умеят добре да си служат с думите и изразите.

Предимствата на театъра за деца

Deteto.info

Много са предимствата, както на гледането на театър, така и театралните занимания за деца. Последните стимулират у детето неговата самоувереност, уважение, неговото умение да работи в група, помагат му да опознае и да контролира емоциите си, научават го на дисциплина и постоянство в онова, което върши и не на последно място – детето се научава как да се държи сред хора и кога какво трябва да се казва и как трябва да се изразява.
Но театърът може и повече:

  • стимулира академичните занимания на детето като четенето и литературата
  • детето получава знания за езика и изкуството
  • помага за социализацията на детето, особено при по-плахите и срамежливи мъници, които изпитват трудност при общуването
  • подобрява точността и умението на детето да съсредоточава вниманието си
  • източник е на важни ценности
  • подтиква детето да мисли
  • позволява на детето да използва всичките си сетива
  • мотивира мисловната дейност на детето
  • стимулира креативността и въображението
  • предизвиква детето да играе със своята фантазия

Най-подходящата възраст, на която можем да запишем детето на театрални занимания е след като навърши 5 години. След тази възраст детето се научава да чете, вече разбира повече и възможностите на паметта му са големи.

Театърът е едновременно възпитание и забавление

Deteto.info

Това, че детето ще посещава театралните занимания, не означава, че задължително трябва да изисквате от него да стане актьор. По време на тези занимания децата се научават не на истинското театрално майсторство, а се научават да създават и да измислят, да мислят, да разсъждават, да общуват ефективно с останалите. Театърът е едновременно едно безкрайно поле за забавление и възпитателен инструмент. Не трябва да гледаме на него като на едно разиграване на сценка или представление, а като на един опит, който нашето дете добива посредством игрите и забавлението.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни