►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Сексуалното образование на детето– кога да започне

Специалистите в областта са единодушни, че информираността на децата по въпросите за пола трябва да започне още на 3-годишна възраст и родителите трябва да подходят много сериозно и отговорно, за да изградят в детето си правилни представи в това отношение. Много често, обаче тези теми са притеснителни и за самите родители и се избягват, което не е правилно, защото детето се обръща за съвет и обяснение към друго място и е възможно да възникнат много недоразумения и неприятности.


Сексуалното образование на детето– кога да започне

Кога децата започват да осъзнават сексуалността си

Deteto.info

Децата до третата си година са един вид асексуални, т.е. не осъзнават към кой от двата пола принадлежат, или по-точно знаят, но не им е съвсем ясно защо е това разграничение и какво означава. Смятат, че разликите се коренят във външни белези като косата и дрехите и понякога се объркват. Сами разбирате колко са неприложими тези диференциращи признаци в XXI век.  В днешно време жените носят предимно панталони, а да срещнеш мъж с дълга коса е доста често явление. Горе-долу третата година е времето, в което трябва да обясните на детето си каква всъщност е разликата между половете и значението й. Много е важно децата да утвърждават половата си принадлежност, но това зависи и от Вас, от Вашите възприятия. Какво се има предвид:  ако родителите на едно дете са доволни от неговата полова принадлежност и не я пренебрегват и подценяват, то и детето ще бъде доволно и няма да се замисля, какво би било да е от противоположния пол, но най-важното е, че няма да се чувства малоценно. Както момиченцата, така и момченцата имат нужда от модели за подражание, а тези модели се дават от родителите в идеалния вариант. И както в много други отношения трябва да има баланс – необходимо е да насърчавате сексуалността на детето си, но много внимателно да се отнасяте към квалификации, които полово типизират поведението му от сорта на „Цивриш като момиче” или „Беснееш като момче”, защото като цяло и момченцата плачат, а момичетата са също деца и като такива имат излишък от енергия за изразходване и не трябва да ги карате да се стремят непременно към някакво поведение, защото това много ги затормозява. По-скоро това, което трявба да направите е да не противостоите на естествените пориви на децата, защото това ги обърква и ги кара да се притесняват, че ще Ви разочароват, ако поведението им не подобава на пола.

Как да отговаряме на въпросите им

Deteto.info

По отношение на осъзнаването на сексуалността не бива да проявявате предразсъдъци, както и не бива да отдавате особено голямо значение на въпросите на децата по тази тема. Децата не изпитват особен интерес към сексуалните теми, просто Вие им отдавате по-голямо внимание и понеже притесняват Вас, Ви се струва, че твърде често въпросите на детето Ви са носочени в тази посока, но това не е вярно.  Когато детето не получи задоволителен отговор на въпроса си, то най-логичното нещо, което може да направи е да пита отново и отново, докато не получи обяснение, което да разбере. Друга причина, по която децата, като че ли проявяват любопитство на тази тема е табуто, което Вие сте създали около половите органи и сексуалността. Идеята за нещо тайно и забранено автоматично отключва любопитството им.  Още повече, когато системно тази тема се е пренебрегвала и се е отминавала. Например, когато детето се учи на частите на тялото, названията на половите органи не се учат и се подминават, освен това детето системно се приучва на срам към половите си органи, като постоянно бди те да са покрити  с дрехи. Ощо по-засилено става положението, когато родителите не дават обяснение, а само казват: „ не пипай, не говори и не мисли за половите си органи, защото това е лошо...” И така у детето се създава един странен интерес, то хем знае, че е лошо, но понеже не му е обяснено защо точно е лошо все пак любопитството му надделява. По този начин родителите биха могли да направят тема табу стъпалата или друга част на тялото. Няма никаква анатомична специфика около половите органи, която да предизвиква срам и стеснение, тези усещания се вкореняват отвън, от възпитателите.  Когато децата задават въпроси във връзка със сексуалността, те не им отдават особено значение, за тях просто има липсваща информация и се опитват да я запълнят, по начина, по който биха Ви попитали защо вали сняг или как се прави ледът. Особен интерес би проявило детето и проявява, когато му покажете, че тази тема не се обсъжда. Имайте предвид, че няма да предпазите детето си, когато не го просветлите по тези въпроси и това, че не знае много неща не означава, че по-късно ще стане сексуално активно, а напротив-ще го поставите в ситуация, в която само да търси отговорите и рискувате тези отговори да са от неподходящ източник.

Откъде идват бебетата

Deteto.info

В тази посока възниква и неминуемият въпрос на около 3-годишна възраст „Как се появяват бебетата? ” и хвърля в шок и паника родителите. Психолозите съветват при така зададен въпрос да забравите щъркелите и всякакви подобни приумици, които сте чували, а да подходите сериозно и да дадете сериозен отговор. Може да кажете на детето, че бебета идват от майките,  че растат в коремите им на едно специално пригодено място, наречено матка. Като начало този отговор ще свърши работа. Обърнете внимание, макар и твърде елементарно построен, в този отговор няма невярна информация. Като цяло избягвайте да лъжете детето, за да спре да Ви досажда, защото по този начин го обърквате и след известно време ще се озовете в много по-заплетена ситуация, в която сами сте се поставили като сте казали нещо невярно, което детето е запомнило и вероятно е претворило по свой си начин в съзнанието си. На българския пазар има книги (помагала), които биха Ви свършили чудесна работа, за да унагледите думите си или там, където думите вече се изчерпват и се съмнявате, че трябва да обяснявате. Тези книги са писани от специалисти – психолози и са следствие на дългогодишен опит и практика и са специално предназначени за деца, но съдържат и обяснителни бележки за родителите, тъй като сексуалното образование е процес, в който родителите активно трябва да участват, защото те са тези, които оформят възгледите и възприятията на децата.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни