►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Проблеми с ученето? Разрешете ги!

Проблемите с ученето и справянето с училищния материал се срещат при едно на всеки десет деца в училищна възраст и могат да бъдат установени след петгодишна възраст. Те причиняват големи притеснения у родителите, тъй като влияят на справянето в училище, на оценките и на връзката с децата им. Затова в тези случаи стимулирането на самоуважението и самоувереността на детето са от съществено значение за това то да започне да се справя по-добре и да не се отказва.


Проблеми с ученето? Разрешете ги!

За всеки родител фактът, детето да има проблеми с ученето и да вижда, че му е трудно да следва ритъма на останалите, е доста обезпокояващо и дори фрустриращо. Има толкова много причини за провала в училище, но сред най-често срещаните е проблемът с усвояване и запомняне на материала.

Обикновено децата, които имат подобни проблеми са интелигентни и винаги се опитват да следват всички инструкции точно, да се концентрират и да се държат добре в училище. Въпреки усилията, които полагат, на тях им е доста трудно в училище, не разбират материала, който им се преподава и не успяват да изкарат добри оценки. Проблемът им е в това, че не разбират материала, не могат да го усвоят добре и после не могат да го развиват. Най-общо казано тези малчугани не могат да усвоят неща, които други със същото ниво на интелигентност могат.
Според някои теории причината за трудността при разбиране и усвояване на новата информация е някакъв пропуск на централната нервна система, който си взаимодейства с умението за възприемане, използване и пресъздаване на информацията. При някои деца с проблеми с ученето се наблюдава и хиперактивност, те могат лесно да се разсеят и не владеят добре умението да концентрират вниманието си върху едно нещо за по-дълго време.

Психолозите гарантират, че тези проблеми могат да бъдат овладени, но ако не се открият навреме и не се направи всичко необходимо за отстраняването им навреме, те могат да се задълбочат. Например едно дете, което не се научи да смята добре в началното училище, няма как после да разбира алгебрата в горните класове. Детето имащо подобен проблем, полагайки толкова много усилия безрезултатно, се фрустрира и става емоционално нестабилно, загубва увереността в себе си заради постоянните провали в училище. Някои деца с подобни проблеми започват да се държат зле в училище, защото предпочитат да ги смятат за лоши пред това да ги мислят за глупави.
Дейностите в училище, при които са най-честите проблеми са четене, правопис, слушане и разбиране на текст, говорене и разказване на урок, логика и математика.

Как да установим, че детето има проблем

Как да установим, че детето има проблем

Deteto.info
 • Има трудности при разбирането и следването на инструкции.
 • Трудно запомня онова, което чува.
 • Не владее основните умения в четенето, писането и математиката, поради което се проваля в училищната дейност.
 • Може да има трудности при различаване на ляво и дясно, например бърка 25 с 52 и т.н.
 • Липсва му координация при ходене, игра, когато спортува или при извършване на дребни действия като правилното държане на молива или пък връзването на връзките на обувките.
 • Много лесно губи или не знае къде е сложило нещата си.
 • Трудно се ориентира във времето, бърка вчера, днес и утре
 • Лесно се дразни и ядосва. Има ниско самоуважение.

По-голямата част от тези проблеми се появяват още в началните класове. Много е възможно детето да не проявява всички от гореизброените проблеми. Следете внимателно детето и, ако имате и най-малкото съмнение, не се колебайте да говорите с учителите на детето си, както и със специалист.

Характеристика на проблемите при усвояване на новия материал

Според Американската Асоциация по проблеми с разбирането (Learning Disabilities Association of America) основните характеристики са:

Четене

Deteto.info

когато чете, детето се приближава прекалено много до книгата; казва думите на висок тон; сочи, разменя или пропуска думи; вижда двойно, прескача или прочита един и същи ред два пъти; не чете гладко; разбира малко при слушане на текст; мига прекалено често; много често си търка очите и се оплаква, че го сърбят и т.н.

Писане

Deteto.info

не пише буквите с еднакъв размер; не оставя разстояние между думите и не пише точно върху реда; държи молива неправилно и все още и в двете ръце, без да се наблюдава превес при едната от тях; и т.н.

Слушане и вербално изразяване

Deteto.info

Показва апатия много често; произнася зле думите; диша през устата; оплаква се от проблеми със слуха; чувства се замаяно; стъписва се, когато му се говори; говори прекалено високо; не може да следва повече от една инструкция едновременно; гледа телевизия и слуша радио много със силно увеличен звук.

Математика

Deteto.info

обръща числата; трудно познава колко е часът; не разбира и не помни добре числа и т.н.

Съвети към родителите

Съвети към родителите

Deteto.info

След като говори с детето и семейството му, след като оцени ситуацията и се консултира и с учителите на детето, психологът или педагогът ще отправи своите препоръки за това къде да поставите да седи детето в училище, от каква специална помощ има нужда и стъпките, които родителите трябва да следват, за да помогнат на детето да достигне максималния си потенциал при ученето и разбирането на нова информация.
В някои случаи се препоръчва и индивидуална психотерапия.
Важно е да засилим вярата на детето в собствените си сили, което е толкова важно за здравословното му развитие. Важно е също и родителите да наблюдават добре детето и да са максимално информирани за характеристиките и третирането на подобни проблеми с разбирането и възприемането на информация.

Какво още е необходимо

Deteto.info
 • Хвалете детето, когато направи нещо добре. Въпреки че има неща, които го затрудняват, други пък видимо ще прави по-добре. Наблюдавайте внимателно вашето дете, за да разберете в какво би се отличило и какво му се отдава най-много (танцуване, пеене, рисуване, някакъв спорт и т.н.) и наблегнете на тази дейност.
 • Обърнете внимание на това при какви случаи детето ви възприема и разбира по-добре новите неща: чрез личния му опит, с наблюдения или при слушане.
 • Оставете детето да ви помага в къщната работа. Това би могло да повиши самоувереността му. Давайте му прости инструкции и разделете онова, което то трябва да прави на малки стъпки. После наградете усилията му по някакъв начин.
 • Говорете и с други родители с подобен проблем, можете да споделите ценен опит и ще ви дадат емоционална подкрепа.
 • Срещайте се често с учителката на детето, за да разберете как напредва то и на какво трябва да наблегнете у дома.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни