►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Първият училищен звънец

Подготовката за 15-ти септември винаги предизвиква голямо вълнение и суматоха, особено когато се касае за наистина първия учебен ден на детето.


Първият училищен звънец

Обикновено седмиците преди празника протичат в трескаво пазаруване на всички необходими принадлежности за училище. Говорейки за подготовка, освен всички необходими покупки, на първо място трябва да се спомене и психологическия момент, тъй като преходът от детската градина към класната стая е една от големите крачки, които детето прави в своето израстване и развитие. В този материал ще се постараем да засегнем някои от аспектите на този процес и начините да го направите възможно най-безпроблемен.

Като начало обърнете внимание на положителната нагласа, която трябва да цари около цялата подготовка. За да настроите детето на вълна училище и то да преодолее прехода бързо и без особени препятствия е необходимо да се постараете да създадете празнична еуфория около училището. За тази цел наблегнете на мотивировката за учебния процес. Необходимо е правилно да обясните защо се ходи на училище, какво се прави там и да убедите малкия палавник във важността на институцията.

Положителна нагласа

Deteto.info

Детето трябва да ходи с удоволствие на училище. Още повече, че в първите класове материалът и уроците не са кой знае колко по-сложни от това, което е било в предучилищния клас и в детската градина. Всички знаем колко е важна правилната нагласа към дадено събитие, за неговото протичане и преживяване. Ето защо е добре да говорите с детето за предстоящото тръгване на училище. По този начин ще разсеете всякакви притеснения, които мъникът може да има, също така ще успеете мимоходом да отговорите на въпросите му, а такива вероятно ще има, както около всяко ново начало. Когато говорите за училището е добре да обяснявате възможно най-точно какво се случва по време на учебния процес. Ако затрупате детето със суперлативи, а след това реалността не оправдае очакванията му, малчуганът ще се почувства разочарован. Затова се придържайте към истината. Ако детето не е ходило на детска градина и през повечето време не се е отделяло от дома за дълго, вероятно ще трябва да поговорите и за това. Удачен начин да преодолеете тази промяна без криза е да обясните на детето, че е настъпил моментът, в който то е достатъчно пораснало и е време да получи нови отговорности и повече самостоятелност. Да, звучи много лесно, но имайте едно на ум, че вероятно няма да бъде съвсем безпроблемно. Едно дете свикнало с компанията само на най-близките и с ограничени социални контакти с връстници, ще има нужда от по-голяма мотивировка и повече обяснения. Подгответе се за първоначално отхвърляне на училището. Вероятната причина за това ще бъде новата среда, непознатата обстановка и деца. В тази ситуация би било добре, ако детето има другарче – дете в класа, което познава отпреди или с което да го запознаете на първия учебен ден и да му бъде опора през първите опознавателни дни. Точният график и повечето изисквания също могат да са причина, детето да не приема с възторг училището. За позитивната нагласа на малчугана към образователния процес, можете да си послужите и с вроденото детско любопитство. Структурата на уроците и програмата в първи клас е изградена точно по този начин – провокира познавателните умения на децата и те проявяват интерес към материала, а самият урок протича като образователна игра. Тази система трябва да се опитвате да следвате и вкъщи, когато детето подготвя уроците си.

Мотивировка

Deteto.info

Обясненията защо трябва да се ходи на училище и каква е целта на обучението неизменно трябва да допълват създадената положителна нагласа. За да влиза детето с удоволствие в час, трябва да е убедено в смисъла и стойността на образованието. Ето защо на разбираем за него език му обяснете за ползите. Можете да попитате детето какво си мисли по този въпрос, а след това внимателно да му изложите и вашето обяснение. Опитайте се да заобиколите, до колкото е възможно шаблонните изказвания, които всички ние приемаме за даденост и вече дори не се замисляме в смисъла им. Свързвайте тръгването на училище с нов етап от живота на детето и подчертавайте, че вече е голямо. Всички деца искат да бъдат големи, важни и да знаят и могат колкото мама и татко. Ако свържете представата за училище с това какво вече ще може да прави детето само, без чужда помощ и колко бързо ще порасне, ще му създадете стимул да обича училището.

Консултации със специалисти

Deteto.info

Оставяме настрана задължителните медицински изследвания, които ще бъде наложително да направите. За тях най-точно ще Ви уведоми личният лекар на детето, както и сестрата в училището. Сред незадължителните консултации, които обаче е добре да направите, са на първо място с логопед и с офталмолог. Прегледът при логопед е силно препоръчителен, тъй като се счита, че до тръгване на училище, детето трябва да е усвоило всички произносителни умения и е добре това да бъде установено. Освен това, ако бъде диагностицирано евентуално отклонение, няма да губите време за откриването му и ще предотвратите доста терзания и проблеми както на детето в клас, така и на себе си. (Не са рядкост случаите на дислексия, които неустановени на време, се третират от учителите като проблеми в развитието, аутизъм  и пр.) Добре е да направите и преглед на очите на детето. Ако детето има проблем, за който не знаете, вероятно ще има и затруднения в училище. Звучи парадоксално, но има много случаи, в които будно и любознателно дете показва изключително лоши резултати в училище именно заради факта, че не вижда добре. Много родители напоследък правят и консултация с психолог, тъй като стресът от смяната на обстановката и средата ще е неминуем и е хубаво да са проведени няколко разговора със специалист, който правилно да Ви насочи какво поведение да следите, какво е възможно да се случи и е нормално, както и да Ви даде съвети към реакциите Ви. Такива симптоми обикновено са: нарушен сън, липса на апетит, апатия или прояви на хиперактивност, отказ за ходене на училище и др. Не се опитвайте сами да диагностицирате детето и поведението му, тъй като има голям шанс да допуснете грешка и да влошите положението. Има специалисти, чиято работа е да свършат това. Във всяко училище има педагогически съветник, към когото първоначално можете да се насочите за помощ и съвет. Той е вътрешен човек и има всекидневен достъп до детето. Освен това познава учителя и ще може в комбинация с него да осъществи по-добър контакт с детето и да спомогне за разрешаването на евентуален проблем.

Съвети към родителите

Deteto.info

1. Поддържайте, ако не ежедневна, то поне ежеседмична връзка с учителя на детето. От него ще научавате много неща, свързани както с текущия учебен материал и до колко Вашето дете се справя с него, така и с вътрекласните взаимоотношения между съучениците, които в редица случаи влияят повече отколкото уроците.
2. Трябва да изградите отношения на доверие и разбирателство с детето. Разбира се, това не става за един ден и ако все още не сте успели да го направите, началото на първи клас е още една възможност да го сторите. Малкият ученик не бива да се притеснява да Ви разказва как е минал денят му, не бива да крие, ако е получил забележка или лоша оценка и т.н. Затова не подхождайте традиционно към оценяването. Шестобалната система в първи клас все още не е въведена, именно за да се предотвратят някои от лошите странични ефекти, до които оценяването може да доведе. Детето трябва да се радва на новите знания, а не на полученото знаменце или похвала, по този начин ще избегне празното бележкарство, което е характерно за много ученици, както и ще му даде по-реална представа, защо всъщност се ходи на училище и какъв е смисълът.
3. Проявявайте заинтересованост към детето и новите умения, които придобива. Така ще го стимулирате да продължава да трупа знания.
4. Недейте да плашите детето с училище – по този начин ще му наложите негативна нагласа.
5. Карайте детето да участва в покупките за училище. За да не похарчите един куп пари следвайки този съвет е добре да приложите техниката на ограничения избор. Давайте му възможност да избира между няколко вида химикалки и несесери, така че все пак последната дума да е Ваша, но детето да е с представата, че само си е избрало вещите. По този начин ще го направите съпричастно, а и ще бъде неизразимо щастливо и доволно, че има най-хубавите учебни пособия.
6. Обръщайте внимание на детето и не подминавайте въпросите му. Откликвайте на всяка проявена любознателност и се стремете да провокирате детето само да стигне до отговор.
7. Детето трябва да е спокойно и да е стимулирано да опитва и да не се отказва. До голяма степен това зависи от начина, по който Вие приемате грешките и дребните неуспехи. Детето не трябва да се притеснява, че може да сгреши, защото по този начин ще се притеснява и да опитва. А без опити няма и успех, както и без грешки. В първи клас училището е нещо средно между детската градина и истинското училище. Все пак малчуганът трябва да свикне с новите порядки, но и да се чувства сигурен и защитен и най-вече да усеща благоприятна среда, в която не се чувства застрашен от никого и нищо и в която свободно може да се изяви или не, за което да не получава санкции.
8. В този етап от развитието на детето можете да се опитате да му създадете чувство за отговорност. Това ще стане като му дадете повече свобода и самостоятелност. Детето е достатъчно голямо, за да осъзнава последствията от действията си.
9. Поработете за подобряване на концентрацията и вниманието на малкия ученик – чрез упражнение за откриване на грешки, за еднакви предмети, за разграничаване, лабиринти и т.н.
10. Покажете му лесни техники за запаметяване – визуализиране, асоциации, сходство и т.н.
11. Уверете се, че детето знае добре телефонния Ви номер и адреса на дома Ви. Инструктирайте го какво да прави, ако случайно се загуби. (Най-добре е в случай, че не открива Вас или пътя до вкъщи, да остане на място и да чака да го намерите.) По този начин ще сте спокойни, че дори да се загуби, ще успеете да го намерите или ще му бъде помогнато да се прибере.
12. Подгответе стаята на детето за училище – мястото, в което малкият първокласник ще се учи да пише, смята и рисува. Необходимо е достатъчно голямо бюро, което да може да събере учебниците и тетрадките, нужни за подготовката на един предмет. Столът трябва да е съобразен с ръста на детето, така че да му е оптимално удобно. Обърнете внимание на стойката на детето – то трябва да е облегнато почти плътно на стола, краката му да опират земята, а разстоянието между главата и тетрадката да е около 30-40 см. Изберете светло място за този кът. На видно място сложете учебната му програма, като първоначално обозначите всеки предмет с определена фигурка или животно, за да може малчуганът да се ориентира, в началото, когото все още не е усвоил четенето.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни