►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

От детската градина на училище

Тъкмо мъникът свикна с възпитателите в детската градина, другарчетата в групата, режима и годините така се изтъркаляха, че сега пак трябва да ходи на ново място, но много по-голямо и с по-големи деца – училището.


От детската градина на училище

Така е, годините в детската градина минават бързо и започва етапът на задължителното обучение, в който детето трябва да напусне детската и да направи още една голяма стъпка в своето развитие започвайки вече „училището за големи деца”, нещо, което може да го уплаши повече, отколкото си мислите. За детето това е радикална промяна, все едно започва всичко отначало, ново място, нови другарчета, нови учители, трябва да започне наистина да учи и да има различни учебни предмети, по които да се готви. Обстановката в детската градина е по-близка до тази у дома – играчки, сервиране на топла храна три пъти дневно, следобеден сън, игра отвън на площадката и в пясъка. В училище обаче не е така, там нещата са много по-сериозни, има много хора и ученици, които са в различни класове и не се познават, режимът е различен. И така като се замислим, всички ние се плашим от някои промени, като например, когато се налага да сменим работното място – нови хора, нови привички, нов режим, представете си тогава какво му е на малчугана навлизайки в този напълно нов етап за него.
Някои деца даже проявяват синдрома на изоставянето, едно състояние изпълнено с тъга, безпокойство и нерви заради голямата промяна в живота на детето. Обикновено това състояние се проявява чрез плач, проблеми със съня, липса на апетит, дори малчуганът може да се разболее.
За да не допуснете тази голяма промяна да се отрази зле на детето пробвайте следното:

  • Говорете с детето няколко седмици преди да започне училище. Обяснете му защо напуска детската градина и трябва да отиде в училище и му дайте пример и с други деца в неговото положение. Кажете му, че там също ще има много деца, ще играе с тях, ще научи много нови неща, които ще са му много интересни.
  • Говорете за притесненията на детето и неговите страхове. Помолете го да ви разкаже за всичко, което го притеснява и плаши, за да можете да му обясните всичко подробно и да разбере, че няма от какво да се притеснява. Разкажете на детето вашите щастливи преживявания в училище и колко ви е било интересно и забавно там.
  • Обяснете на детето, че тръгването на училище е един голям успех, една крачка напред, която се дължи на факта, че то вече е голямо дете. Ако детето има по-големи братя и сестри, ще преодолее по-лесно новата промяна в живота си, защото ще иска да е като тях.
  • Много е възможно детето да познава свои връстници от детската градина, които ще ходят в същото училище като него. Поканете ги във вас или излезте с тях навън, детето ще е много по-спокойно, когато ще има познати в училище, а може да бъдат и в един клас.
  • Можете да заведете детето в училището, в което ще бъде, за да го разгледа. То ще се успокои много, ако все пак знае къде ще отиде, знаете, че всяко непознато място плаши децата. Можете да се поинтересувате и от това кои ще са учителите на детето ви и да го запознаете с тях.
  • Отидете заедно да направите покупките за материалите за училище – училищна раница, тетрадки, моливи, химикалки и т.н. Когато го включите в процеса, то ще се почувства важно, а и няма да има търпение да отиде на училище, за да изпробва новите си придобивки.
  • Ако едновременно с това, че ще тръгва на училище, детето ще ходи и на друго извънучилищно занимание, уверете се, че то наистина му харесва и наистина ще ходи с желание. Даже може да започне извънучилищното занимание след като свикне няколко месеца в училище, за да не му идва всичко ново наведнъж.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни