►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Неговите първи уроци по писане и четене

Научаването да чете и пише си е цяло постижение за детето и една много важна стъпка в неговото развитие. В предучилищната дребосъците малко по малко се научават на буквите, като се запознават с всяка една по отделно, докато накрая на седем години те вече са се научили да пишат всички думички.


Неговите първи уроци по писане и четене

Кога е подходящо да започнем с първите уроци

Deteto.info

На около четиригодишна възраст детето вече започва своето начално обучение, обикновено с изписването на различни знаци и ченгелчета: прави линии, вълнообразни, кръгове и всяка друга „частичка”, която напомня на буквите от азбуката. Също така специалистите въвеждат децата в азбуката и ги научават да разпознават някои букви. Обикновено всички мъници се научават първо да пишат името си.
На 5-6 години малчуганите се научават да разпознават всички букви, после постепенно се научават да пишат и четат срички и прости думички, състоящи се от три или четири букви. На седем години дребосъците вече трябва да могат да прочетат всеки текст без затруднение. След тази възраст детето вече е добило достатъчно умения, за да започне да учи и правилата за правопис.
Всичко обаче става постепенно, всяка дребна крачка напред е от значение, а обучението на дребосъка започва още в най-ранните му години.

Стъпка по стъпка

Deteto.info
  • Стимулирайте детето да рисува

Писането не е нищо друго освен оформянето на нашата мисъл в писмен вид, даването на облик на нашите мисли и чувства. Рисуването е първият етап в придобиването на умението да изразяваме абстрактното. Затова е важно още щом детето се научи да държи молив, да започнем да го стимулираме да рисува и да проявява своето въображение.

  • Започваме с гласните

Първо на детето трябва да се покажат гласните букви и съответно техните звукови съответствия. Можете и вкъщи да помогнете на детето като вземете бял лист и изпишете бавно и внимателно гласните букви, показвайки му как точно трябва да се пишат те. Даже можете да започнете с чертички и ченгелчета, които са всъщност съставните части на буквите. След като се уверите, че детето се е научило да ги пише и да ги разпознава, тогава можете да продължите да му показвате и съгласните букви, само не забравяйте, че процесът на научаване е бавен и се заредете с повече търпение, ако искате да постигнете положителен резултат.

  • Да пишем вече думичките 

След като детето научи как се пишат и четат всички букви от азбуката, идва моментът да се научи да съставя срички, а после и думи с тях. Първо на детето трябва да се покаже как звучи всеки съгласен звук в комбинация с гласен (например „м” с „а” става „ма” и т.н.). после трябва да обясните на дребосъка, че думата представлява пресъздаване на даден предмет. Добра идея е да набавите на детето различни изображения, под които то да пише какво е изобразено на тях. Можете например да нарисувате на бял лист една маса и под нея да сложите четири чертички отговарящи на четирите букви, от които се състои думата „маса”.

  • Ключът е в търпението

Всичко се постига с много търпение и научаването на детето да чете и пише следва това правило. Не забравяйте, че уменията четене и писане са едни от най-трудните за малкото дете.

  • Как да помогнем на детето?

Това, което най-напред иска да научи едно дете, е да пише името си. Затова напишете неговото име на голям лист и с главни букви и после му помогнете да го прочете. След като научи всяка от буквичките и започне да го изписва самичко, сложете листа с името му на стената, като доказателство за неговия първи успех в писането.

  • Научете малчугана на песнички за азбуката

Както малкото бебе научава толкова нови неща чрез песничките в рими, така и вече за порасналото дете ще бъдат много полезни песните за азбуката, така то по-лесно ще възприема новите неща.

  • Потърсете помощни материали, които биха били от полза за детето.

Например можете да набавите различни дискове с образователни филмчета за азбуката, както и да гледате образователни предавания по телевизията. Учете детето на буквите чрез игри, гатанки и песни, които ще му пускате да слуша.

Има специални картончета, на които е нарисуван някакъв предмет и под него са оставени толкова чертички, колкото букви е той и отделно към комплекта влизат и мънички картончета с буквички, с които трябва да се изписва думата на празните места под картинките. Със сигурност тази игра ще бъде забавна за детето, както и всякакви подобни игри, свързани с научаването на буквичките.

Тези първи стъпки в четенето и писането ще са полезни за детето, когато тръгне в предучилищна група или в първи клас. Помнете, че вие слагате само основите за бъдещите знания за буквите, които детето ще научи в училище, не го пришпорвайте, ако няма желание и не му се карайте, ако напредва бавно и греши често. Това ще е само една игра за него, но с образователна цел, такива каквито са и повечето игри, които научават детето да мисли, а не само да повтаря механично. Децата са толкова любознателни и имат такъв хъс за научаване на нови неща, че трябва всячески да им помогнем да развият потенциала си.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни