►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Можем ли да научим тригодишното си дете да чете?

Книгите са врата към света на познанието и фантазиите. Затова колкото по-рано навлезем в този свят, толкова по-добре. Да научим детето си да чете, преди да е тръгнало на училище, не е нито безумна идея, нито пък опасно за него. То може да се научи да чете, ако ние родителите му помогнем като му предложим забавни занимателни упражнение, защото знаете, че малките деца се учат най-добре, когато всичко им е предложено под формата на игра. Освен това, обучението на малкото ви дете да чете, не се прави с цел от него да излезе вундеркинд, а защото така се развива неговото мислене и се залагат първите опознавателни умения, които ще са му много полезни за в бъдеще.


Можем ли да научим тригодишното си дете да чете?

Бебетата се научават да говорят, да ходят, да тичат през първите 3-4 години от живота си и това е защото техните психофизични възможности позволяват това да стане. Ето защо по този начин те могат да се научат и да четат. Единственото нещо, което трябва да вземем предвид е, дали детето ни е достатъчно зряло за възрастта си, за да можем да въведем това обучение. Всъщност не можем да го наречем точно обучение, а по скоро спомагане за по-нататъшното интелектуалното развитие на детето посредством занимателни игри.

Възможно ли е и препоръчително ли е да учим тригодишното си дете да чете

Deteto.info

Може би вече имате съмнения не само дали е възможно това да стане на практика, но и дали няма да натоварите прекалено детето. А пък и на тригодишните задължението им е да играят, а не да пишат и да четат. Но тук не става въпрос за четенето, такова, каквото е в училище. Става дума за елементарни познания, които вашето мъниче може да придобие и които ще допринесат много за неговото интелектуално развитие и за по-нататъшната му реализация в училище. Тези първоначални умения биха поставили основата на едно по-добро справяне в училище, а и не само. Чрез тях детето ще се научи да мисли, да разсъждава, стимулират се неговите опознавателни възможности.
При процеса на четенето участват различни зони в двете полукълба на мозъка: зоната, която позволява да виждаме символите; тази, чрез която ги разпознаваме; тази, която им дава смисъл; зоната, която ни позволява да чуваме думите и зоната, чрез която ги разпознаваме. За да може детето да се научи да чете, всички тези зони трябва да могат да осъществяват връзка помежду си. Доста сложно звучи, но това е основният принцип, по който едно тригодишно дете би могло да се научи да чете или по-скоро да разчита отделни думи или фрази.

Как и кога може да стане това

Deteto.info

Сигурно ще се учудите, но можете да започнете, още когато детето навърши две години. Да, звучи странно и невъзможно, но това е една прекрасна възможност за вас и вашето дете да прекарате забавно и пълноценно часовете си заедно. При мъниците, които винаги са жадни за нови знания и, на които въпросите “Какво е това?” и “Защо?” са любимите им реплики, единственият проблем, който може да възникне е трудност при съсредоточаване. Знаете, че на малките ви съкровища трябва да им се предложи нещо наистина интересно, за да се привлече вниманието им и именно заради това е много важно добре да подберем подхода си към тях.

Какви методи да използваме

Deteto.info

Общо взето при малките деца методите са базирани на играта. Чрез забавни задачки и игри, детето много бързо ще възприеме, а и ще се забавлява искрено. Като начало е препоръчително само един от родителите да се занимава с това, тъй като иначе детето може да се обърка – все пак не всеки има еднакъв подход.
Основното, което трябва да вземете предвид преди да започнете е:

  • интересите на детето: темите, които го мотивират
  • нуждите и възможностите на детето: информацията трябва да бъде достъпна и съобразена с възрастта на детето
  • бъдете търпеливи и повтаряйте много
  • бъдете ведри, ентусиазирани, в добро настроение; проявявайте доверие във възможностите на детето

Какъв всъщност е принципът

Deteto.info

Очевидно детето се научава да говори без особени усилия. Това се дължи на факта, че то е поставено в конкретна лингвистична среда, тоест всички покрай него използват свободно езика, детето ги слуша и започва да им подражава. Така то се научава постепенно първо да изговаря правилно срички, после цели думички, фрази и накрая – цели изречения. Как точно детето научава майчиния си език:

  • първо отначало то се намира в един етап, в който лесно възприема речта
  • непрекъснатото повтаряне на думи, които детето чува от хората, които го заобикалят, му помага да види как езикът се прилага на практика и за какво служи
  • в последствие използването на езика се превръща в една жизнена необходимост на детето да общува

Гореспоменатият метод е този, чрез който детето се научава да говори и да използва майчиния си език. И именно такъв е принципът, който трябва да използваме и, когато решим да научим нашият мъник да чете. Всичко е базирано на непрекъснатото повтаряне на думи, които са важна съставна част от основния и обичаен речник на нашето дете. Детето може да се научи да разпознава кратки думички, които вече може да изговаря и ги употребява в правилния контекст.

Как да проведем ‘уроците’

Deteto.info

Златното правило, за да прекарвате пълноценно и приятно времето си, е да се въоръжите с много търпение, да сте във ведро настроение, да се държите приятелски с детето, да проявите ентусиазъм, да се усмихвате повече. Мъниците възприемат добре нещата, само и единствено, когато са им поднесени под формата на игра, без да им бъде налагано нищо насила. Сигурно и от опит знаете, че винаги когато се опитаме със заповеднически тон да наложим нещо на детето, то нещата ни никога не се получават.
За обучението трябва да използваме картончета, на които е написана думата, но в едър шрифт, може и цветен. Тоест идеята е да направим картончетата максимално цветни и интересни за детето, за да задържим вниманието и да успеем да го накараме да се концентрира и да мисли. Възможен вариант е освен думичката, на картончето да има и картинка на предмета, който тя обозначава. Чрез цветните мотиви и по-едрият, набиващ се на очи, шрифт, се стимулират онези зони на мозъка, които ‘отговарят’ за виждането на символи и тяхното разпознаване. Тоест, в началото детето не разпознава отделните букви, а цялата дума, която му поднасяме и така се научава да я разчита, когато я види някъде.

 

Как точно се процедира

Deteto.info
  • Сядаме пред детето на разстояние около половин метър и му показваме първото картонче, например с думата ‘мама’, след което веднага му казваме: “Тук пише ‘мама’ ”. След това приберете картончето и си поиграйте с детето, като през това време се опитайте да повторите 3-4 пъти казаното преди това. Много е важно гласът ни да е ведър, да звучи весело, да гледаме детето, когато му говорим.
  • Повторете упражнението от точка първа и накрая покажете на детето картонче с друга дума, например: ‘тати’ (думичките трябва отначало да са кратки), като все още не му казвайте какво пише там. Много е важно да успеете да предизвикате до такава степен вниманието на детето, че то да изпита желание и да очаква с нетърпение следващото картонче. Само след като няколко пъти сте му показали картончето с думата ‘тати’, вече можете да му кажете какво пише там, след което можете да направите тиха пауза, в която детето да успее да осмисли нещата и да може да повтори написаната дума. Ако детето повтори думата, веднага го похвалете и му покажете, че се радвате от това, което е направило.
  • Показваме двете картончета едно след друго, казвайки на детето на кое какво пише. Повтаряме това 3-4 пъти, като между повторенията пак играем с детето. След това можете да сложите двете картончета едно до друго на масата или на пода и да накарате детето да ви покаже на коя пише ‘мама’ и на коя ‘тати’. Ако детето успее да ги разпознае, продължавате със следващото картонче и процедирате по същия начин.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни