►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Между детската градина и училището. Подготовката на детето за училище.

Всички родители изпитват смесени чувства, когато милата им рожба тръгва на училище. От една страна стои вълнението и щастието, че тяхното дете вече е пораснало и отваря нова страница в живота си, а от друга се явява притеснението дали са избрали подходящо за детето учебно заведение, дали детето ще се справи с трудностите, с които ще се сблъсква от тук нататък, дали то е добре подготвено и ще успее ли да поеме новите отговорности.


Между детската градина и училището. Подготовката на детето за училище.

Как да стане подготовката вкъщи

Deteto.info

Родителите смятат, че е добре да ограмотят детето си предварително вкъщи, за да му е по-лесно в училище и да не се притеснява. Оказва се, обаче, че това изобщо не е добра практика, а и не е задължение на родителите. Подготвителните групи в детските градини и в училищата са натоварени с тази задача. Все пак за това са и специалистите по предучилищна педагогика. Те, с помощта на специална методика за обучение, ще ограмотят вашето дете по най-добрия и правилен начин, те ще го научат на правилния начин на писане и технология на четене. Ако родителите се опитат да подготвят детето си сами вкъщи по техния си начин, то после училищния материал ще му бъде познат и то няма да се подготвя системно в дома си, а когато се сблъска с нова и по-сложна материя, то няма да има изградени умения за самостоятелна подготовка на уроците. Така че, изводът от всичко това е да не се опитвате да ограмотявате детето си вкъщи по ваш начин, който няма да има нищо общо с общоприетата методика на предучилищната педагогика, защото ще му направите доста лоша услуга.

Какво да правим ако детето ни проявява по-засилен интерес към нещо

Deteto.info

Ако вашият малък любознайко проявява определен интерес към дадена материя, не го спирайте. Това, което можете да направите е да го насочите към книги с подходяща информация и илюстрации. Също така можете да разговаряте с детето за това, от което се интересува, за това, което е видяло и му е направило впечатление, нека само да разкаже и да изрази емоциите си от видяното или чутото.
 Това, което е важно родителите да направят, е да се погрижат за физическото и психическото развитие на детето. Предоставете възможността на вашия малчуган да играе и да спортува на воля – така той ще се научи на отговорност, организираност, ще се чувства мотивиран и ще има желание за постигане на по-добри резултати.

Мотивацията на детето

Deteto.info

Всяко дете изпитва потребност от знания, която се проявява още в детската градина и в предучилищната група. Но децата се разсейват по-лесно и са по-колебливи и затова е необходима намесата на родителите, които да го мотивират ефективно. Трябва да обясните на детето защо точно трябва да придобива знания – защото те ще му помогнат да се справя с трудностите в живота, ще му помогнат да постигне успех. Детето трябва да разбере, че когато учи, то получава отговор на много въпроси и решава важни проблеми, които по-рано са му се стрували нерешими. Знаете, че децата се страхуват от неизвестното, от това, което не разбират. Ето защо с подробно обяснение от ваша страна, детето постепенно ще се ориентира. Накарайте го да се замисли за ползата от знанията, за това как хората с различни професии не биха могли да се справят с работата си, ако не са учили.
Друг стимул за детето ви би бил да отидете заедно да изберете необходимите ученически пособия – химикалки, моливи, несесери, тетрадки, ученическата чанта. Уважавайте личните предпочитания на детето, когато те са уместни, разбира се, и така то ще се почувства значимо и с увереност и самочувствие ще застане на училищния праг.

Стимулирайте познавателните умения на детето

Deteto.info

Децата са безкрайно любопитни и любознателни и искат да знаят всичко. А това е и обяснението на факта, че непрекъснато задават много въпроси. А вие родителите имате за задача да откликвате и да отговаряте на тях. Реакции от сорта на: “Ох, писна ми от твоите въпроси!”, “Остави ме, защото съм изморен/а!”, “Не знам, какво значение има това?” и т.н., са напълно недопустими. Ако искате да подпомогнете за интелектуалното развитие на детето, то трябва да се стараете всячески да задоволявате неговото любопитство и жажда за знания. А това става чрез книгите, защото факта, че детето все още не може да чете, не значи, че няма да му купувате книжки, чрез които то да развива своето въображение и мислене.
 Все пак детето се ражда без изобщо да познава света и ние родителите сме единствените, които поне през първите му седем години, трябва да въведем детето в необятния свят. Ние трябва да проправим пътя му към знанието, а то със сигурност е готово да поеме от него с пълни шепи, стига да бъде ефективно мотивирано и стимулирано.

Преходът от детската градина към училището е главно психологичен, тоест родителите подготвят психически детето за това, което предстои. Оставете ограмотяването за началните учители и се погрижете да подготвите малкото си съкровище с помощта на силната си обич и подкрепа към него. Въведете детето в големия свят и му вдъхнете увереност и самочувствие, за да се справи с всичко, защото това е най-важното.

Няколко полезни съвета

Deteto.info
  • Не заливайте малкото дете с излишна и прекалено сложна за него информация – всичко с времето си
  • Оставете ограмотяването на специалистите по предучилищна и начална педагогика
  • От родителите се изисква основно морална подкрепа. Стойте неотлъчно до детето. Нека, обаче, то само да се учи от грешките си
  • Вътрешната мотивация на детето е най-важна – да разбере, че чрез знанията ще се научи да се справя с нещата от живота
  • Децата имат интерес към много неща, подхранвайте го като му набавите книги и други материали с полезна информация
  • Стимулирайте познавателните възможности на детето. Можете да му предложите забавни образователни игри, с които то да се забавлява и едновременно с това да упражнява своите познавателни умения
  • Спомогнете за увереността и доброто самочувствие на детето. За целта осигурете спокойствие и подкрепа на детето. Покажете му безусловната си обич, погрижете се за неговата емоционална стабилност
  • Винаги, когато детето постигне напредък, го поощрявайте, похвалете го, покажете му, че се гордеете с него
  • Покажете на детето, че му имате доверие, като му дадете възможност само да се справя със задачите си, без непрекъснато да го наставлявате и покровителствате
  • Научете детето на постоянство и упоритост. Обяснете му, че не бива да се отказва при евентуален неуспех, а трябва да продължи да опитва, защото с упоритост всичко се постига. Така детето ще преодолее и страха от грешките, защото ще знае, че вие го подкрепяте, независимо от всичко и ще му помогнете да се справи с тях.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни