►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Кога се налага да потърсим частен учител за детето си

Вземането на частен учител, за ученика вкъщи, стана доста модерно напоследък. Все повече семейства взимат по желание, или пък са принудени да прибягнат до услугите на частен учител, който да затвърди знанията, които придобива детето в училище. Частните уроци за доста деца вече стават единственият начин да получат добри оценки, да успеят да научат дадена материя или просто да успеят да “избутат” и тази учебна година.


Кога се налага да потърсим частен учител за детето си

За доста психопедагози, обаче, един частен учител може да се окаже много полезен за детето, но може да е и не чак толкова добро решение на проблема с образованието на детето. Често пъти поради факта, че не е открит действителният проблем, родителите се опитват да поправят нещата, като смятат, че частният учител е това, което липсва на детето, за да се справя по-добре в училище и накрая се получава още по-лошо. Естествено, че когато нашето дете има проблеми с ученето, ние сме длъжни да направим всичко възможно да оправим положението, но когато постоянно се налага да се търсят частни учители, е необходимо да вникнем по-дълбоко в положението и да потърсим друга причина за несправянето на детето в училище.

В какви ситуации е необходима намесата на частен учител

Deteto.info

Има определени ситуации, в които частните уроци са препоръчителни и отговарят на една нужда от засилване или изравняване на учебното съдържание. Какво означава това? Това значи, че помощта на частния учител е необходима, например, когато детето се е преместило в училище, в което педагогическите изисквания са по-високи или пък, когато е отсъствало дълго време от училище.
Също има случаи, в които липсата на правилни навици за учене или мотивация трябва да бъдат подпомогнати от частен учител.

Общо взето всичко зависи от проблемната ситуация в момента, тоест едно правилно установяване на истинския проблем би предотвратил доста последващи. Затова проследете внимателно детето си, неговите действия, поговорете с него и се опитайте да му вдъхнете увереност, като го накарате да ви се довери и да ви каже истината. Естествено това става, ако проблемът е съзнателен, а ако не е, то можете да се обърнете и към психолог, ако прецените, че проблемът е сериозен или изглежда да прерасне в такъв.
Но всъщност, първо е добре да поискате мнението на класния ръководител на детето, той е този, който най-добре знае какво е поведението му в училище.

Училището е главната опора за ученика

Deteto.info

Според специалистите, преди да потърсите помощта на частен учител, трябва първо да потърсите подкрепа и решение на проблема в самото училище. Там ще откриете детска педагогическа стая, училищен психолог и други специалисти, които най-вероятно ще намерят решение. Също така повечето училища предлагат специални занимални, в които педагози помагат на децата да подготвят ефективно уроците си.
Понякога родителите изпитват притеснение да се обърнат за помощ към училищните специалисти, като може би причината е, че не искат да злепоставят детето си. А един частен учител е временно решение, ако, например, имате няколко деца и работите по цял ден и съответно нямате време, вие самите да им обърнете внимание. Но най-добре е да не се проточват периодите, в които използвате услугите на частни учители, защото това се превръща в една зависимост за детето, което ще свикне все да получава помощ за уроците си и в един момент няма да може изобщо да го прави само. 
От решаващо значение за подпомагането на детето е да поддържате директна връзка с класния му ръководител, да проверявате често бележника му за евентуални съобщения от учителите, да определите ясни норми относно часовете за учене, за почивка, за гледане на телевизия, за спане и др. Точно установеният режим, с ясни правила и задължения на всички членове на семейството, е много важен за добрата организация на малкия ученик вкъщи.

Изборът на частен учител

Deteto.info

Педагозите са на мнение, че идеята за вземането на частен учител е той да стимулира познавателните способности на детето и да въведе основната методика, по която то да съумява правилно да подготвя уроците си само.
А колкото до характеристиките на учителя – те зависят от индивидуалните нужди на ученика. Същото се отнася и за броя часове с частния учител – те зависят от нивото и нуждите на детето. Всичко това, разбира се, трябва да е съобразено и с необходимостта от почивка, защото децата се изморяват лесно и за да успяват да се справят с учението имат нужда и от пълноценна храна и почивка.
Важно е родителите да обяснят на детето защо точно получава тази помощ, за да може да съдейства на преподавателя и да успее да напредне.

Любопитен е фактът, че повечето деца, които вземат частни уроци имат същите познавателни умения, като останалите, та дори и по-големи. Това, което в действителност им липсва е повече концентрация и по-голяма мотивация. В подобни случаи, първите часове с частния учител служат за определяне и оценяване на нуждите на детето, след това идва един период на изравняване и засилване и после е достатъчно детето да взима частен урок най-много преди контролна работа и то само защото, когато се подготвя с учител то се чувства по-сигурно и по-уверено в себе си. 

Целта на частния учител не е само да даде нови теоретични знания на ученика, а посредством специална техника да го стимулира, като му предложи ефективни методи за учене и концентрация.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни