►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Как да изберем книга за детето си?

Когато родителите решат да предложат на детето подходящо за него четиво, те често се колебаят в избора си на книга и дълго се чудят коя би била интересна и атрактивна за него. Ето защо е добре да вземем предвид няколко критерия, които ще ни улеснят в избора.


Как да изберем книга за детето си?

Ценната книга

Deteto.info

За да разпознаете една ценна книга, трябва да се запитате първо дали е забавна, емоционална, увлекателна, интересна или вълнуваща за вас, когато я разлиствате в книжарницата. Ако е така, със сигурност тя ще се хареса и на детето.
Що се отнася до историите, за които се разказва, трябва да се уверите, че става въпрос за нещо добро, дали генерират успех и дали провокират желание да продължим да четем до края. Ако е поезия, трябва да е звучна, римувана и не прекалено сложна за детето.
Книгите са отражение на действителността, което значи, че такива, в които детето може да се разпознае в някой от героите, са много подходящи за него.
Например, ако се комбинират по специален начин ежедневно използвани думи, което забавлява читателя, предизвиква смях, тъга, страх или желание да преживее нещо подобно, то това все са знаци, че книгата, която държим в ръцете си, си струва. Ако се открие връзка със самата действителност, дори и действието да се развива в един далечен, дори измислен свят и ако героите разкриват някоя черта на човека, която позволява да се разсъждава върху нея, то още по-добре.

Изображенията в книжката

Deteto.info

През първите няколко години от живота на детето, книгите са своеобразна играчка за него и затова те трябва да бъдат визуално атрактивни.
Изображенията трябва да бъдат реалистични и трябва да позволяват да се разпознават ясно предметите на тях, особено в книжките за най-малките. На по-големите деца могат да им се предложат по-сложни и абстрактни илюстрации.
Но това да са реалистични не значи, че трябва да бъдат абсолютно копие на реалността. Те трябва да дават различен поглед върху явленията, различни гледни точки. Стереотипните илюстрации не допълват текста с нищо ново, не допринасят за неговото развитие.
Добре е също картинките да бъдат изненадващи, защото едва ли има нещо, което децата да не са виждали по телевизията и съответно, за да бъде една книга заинтригуваща за тях, тя трябва да бъде уникална с нещо, да носи нещо неочаквано и ново за тях.
Преди да купите книгата, от голяма важност е и нейната изработка – дали е от качествени материали и печат, така и илюстрациите и текста ще бъдат възприети по-лесно и ще бъде по-приятно за четене.

Разнообразието

Deteto.info

Една функционална детска библиотека трябва да съдържа книги с разкази, поеми, песнички, вицове, биографии, експерименти, информация по различни теми, енциклопедии, легенди, игри, инструкции и т.н. А литературните текстове трябва да покриват разнообразни теми – любов, хумор, фантазия, научна фантастика, човешки конфликти, мистерии и др., които биха мотивирали децата.
Добре е на детето да се предлагат книги с различен тип текст – приказки и разкази, готварски, с поезия, информативни, тоест енциклопедии, книги-игри и т.н. Тъй като детето е в процес на придобиване на умения и растеж, те имат нужда да познават различни форми, употреби и функции на езика и съответно на книгите. По този начин детето ще започне и да различава стиловете един от друг и ще развие свои собствени критерии,  по които да избира онова, което най-много му харесва.
От друга страна разнообразието на книгите, които предлагате на детето, спомага за развитието на обичта към книгите и четенето, по същия начин, както разнообразната храна спомага за развитието на вкус към добрата кухня. Възможно е детето да каже, че не обича да чете, само защото до сега не е попаднало на типа книга, която би предизвикала емоция у него и би му харесала.

ДА ИЗБЕРЕМ СПОРЕД ВЪЗРАСТТА

Deteto.info

Трябва да помислим добре конкретно за детето – то има свои собствени интереси. И не на последно място важен критерий, когато избираме книга, е и възрастта на детето. Обикновено на кориците на детските книжки е обозначена възрастта, за която са подходящи.

От 3 до 6 години

 • Книги, в които героите са деца
 • Приказки и разкази, в които героите са животни
 • Теми от ежедневието: домът, училището, при доктора, природата и т.н.
 • Смешни истории, гатанки, песни
 • Книги с опростен и кратък сюжет

От 7 до 10 години

 • Разкази с чудеса: феи, магьосници, вещици, принцове и принцеси и т.н.
 • Остроумни разкази с изненадващи елементи
 • Реалистични разкази и такива, в които има интрига, нещо вълнуващо, което да държи детето под напрежение
 • С динамичен сюжет, в който има повече действие и диалог и по-малко описания

КАКВА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЕДНА КНИГА

Deteto.info
 • { Книгата трябва да може да се чете както от деца, така и от възрастни – защото трябва да е универсална, да носи по-голям културен и информативен “багаж”
 • Книгата “не се износва” с течение на времето – трябва да има такава културна ценност, че да остане полезна винаги и когато имаме нужда ние или детето, отново да прибягваме до нея или да си спомним за нещо от нея, което да ни помогне в дадена ситуация. Това е книга, която, колкото и отдавна да е писана, пази в себе си актуалността
 • Книгата блести и със своята форма – книгата не се определя само от онова, което разказва, но и от това как го разказва: как е представена и структурирана  информацията, тоест под каква форма е поднесена, така че да бъде максимално лесна за четене
 • Книгата предизвиква едно по-късно удоволствие -  много важно за една книга е да представя един по-дълбок поглед върху нещата, а не да бъде само едно краткотрайно и моментно забавление. Тя трябва да носи едно по-продължително удоволствие, което да бъде извиквано в определени ситуации в ежедневието
 • Книгата подканва към разсъждение – книгата трябва да ни кара да се замислим, да развълнува въображението ни, да използваме максимално мисълта си, когато я четем, да има нотки на изненада, а не всичко да ни е поднесено на тепсия

Няколко критерия, които да следваме, когато избираме книгата за детето си

Deteto.info

Кой е най-добрият начин да избираме подходящи книги за детето? Оставете го то да ви покаже правилния път?

1. Помислете за личните интереси на детето.

2. Когато отидете заедно в книжарницата, оставете детето да огледа добре книгите и поговорете с него за предпочитанията му, това е добър начин да успеете да изберете онези запомнящи се книги, които ще оставят “отпечатък” в съзнанието на детето.

3. Като родител, можете да споделите с детето любимите ви приказки, когато вие сте били дете.

4. Прочетете книгата първо вие и вижте дали ви е интересна.

5. Ако избирате книга, която вие ще четете на детето, тя може да е малко по-трудна в сравнение с такава, която то ще чете самичко.
6. За деца, които се учат да четат и пишат, потърсете книги, които съдържат илюстрации с много детайли. Детето ви всеки път може да открива нещо ново, измисляйки някоя история по картинките.

7. Търсете книги, в които се говори за нещо, което детето може да разбере или което му е познато и може да затвърди.

8. Избирайте книги, които отразяват ситуации, с които се сблъсква детето в ежедневието си, като например: страх от тъмното, сменяне на жилището, нов домашен любимец и т.н.

9. Търсете разнообразие на теми и стилове

10. Уверете се, че книгата отговаря на нивото, на което е детето ви и ще е разбираема за него. Прекалено сложните за него книги могат да го накарат да загуби интерес към четенето


Много изследвания са доказали, че да четеш на детето си или да четеш заедно с него е един от най-добрите начини да спомогнеш и за бъдещото му напредване в училище. Освен това, когато четете заедно с детето си, вие заздравявате връзката помежду ви. 


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни