►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Как да избегнем провала в училище?

По принцип никое дете не е застраховано от провал в училище и не е задължително той да се дължи на неговото лошо възпитание, причините могат да са хиляди – от плахост и несигурност у мъника, до лошо отношение на преподавателя или на съучениците. Добре е все пак да знаем кои са факторите, които най-често биха могли да доведат до проблеми в училище и как можем да ги отклоним още през първите няколко години.


Как да избегнем провала в училище?

Кои са факторите, които влияят най-често?

Семейната обстановка

Deteto.info

Моделите на поведение, които се предлагат на детето у дома имат фундаментално значение за неговото развитие. Детето се нуждае от една семейна среда, богата на стимули, а уменията, които ще придобие от тях, ще му помогнат в училище. Освен това трябва да определите момент от деня, който да посветите само на детето и неговия училищен живот, както и на ученето му у дома.

Самоувереността

Deteto.info

Много често лошите квалификации, с които понякога наричаме детето, не се отразяват добре на неговата самоувереност. Ако детето чувства, че няма да може да направи поставената му задача, преди още да е започнало, ще му е много трудно да я постигне. Много е важно да пазим и да обогатяваме съзнанието, което има детето за себе си. Ние сме първите, които ще положим основите на позитивното мнение на детето за себе си и за това, което прави. Детето трябва д е наясно, че грешките могат да се поправят, че всичко има решение, стига да сме уверени, че можем да го намерим.

Вниманието

Deteto.info

Още от малко детето трябва да бъде изправено пред задачи, които ще му помогнат да се научи да концентрира вниманието си, разбира се, според възрастта си. За да се учи, детето трябва да умее да се концентрира над онова, което му е възложено.

Уменията за писане и четене

Deteto.info

Това са уменията, които детето трябва да овладее колкото се може най-скоро, за да може да се справи с всички останали дисциплини. Интересът към писането и четенето отново го изграждаме ние, родителите, още докато му четем и показваме първите бебешки книжки. Ако детето има проблем с четенето, писането и съответно с разбирането, то трябва да му обърнем внимание веднага и да се справим първо с него.

Мотивацията

Deteto.info

Много често зад провала на детето в училище стои именно липсата на интерес и мотивация у него към всичко, свързано с училище. Това води до липсата на каквото и да е усилие и изоставяне на училищните задължения. Трябва да ги стимулираме да изградят желанието да правят нещата сами и да изпитват радост от това да постигнат целите си със собствени усилия. В тази връзка, дори и да сте ядосани от училищната система, детето не трябва да чува от вашата уста критики към училището, учителите или каквото и да е друго, свързано с него.

Паметта

Deteto.info

Това умение, както се досещате, също е основно за успеха на малчугана в училище. Паметта трябва да се упражнява и стимулира със забавни игри и дейности. Толкова важно е детето да умее да запомни онова, което чете, колкото и да съумее да го разбере. Естествено, с течение на времето детето ще се научи и да помни рационално, тоест – да свързва новите неща, които възприема с вече получените знания.

Навици за учене

Deteto.info

Ученето също е нещо, което трябва да се научи и да се упражнява. Не служат за нищо часовете, прекарани над учебника, които са прекарани неефективно, с липса на внимание и разбиране. Трябва да предложим на детето техники за учене, които ще му помогнат да учи ефикасно. Започнете с осигуряването на подходящо за учене кътче в дома ви, в което детето да не се разсейва от нищо и да не бъде обезпокоявано. Детето трябва да разбере, че е важно системното учене по малко, а не седенето с часове пред учебниците само преди контролна или класна работа.

Кога трябва да се притеснявате

Deteto.info

Някои преходни обстоятелства могат да се превърнат в причина за провал в училище, ако не се забележат навреме:

  • Здравословни проблеми – една слаба анемия, която обикновено се открива само чрез кръвен анализ, може да стане причина за тази апатия (липса на интерес и мотивация) на детето, която би навредила на справянето му и в училище. Същото се отнася и например за проблеми със зрението, които пречат на детето да учи ефективно – за тях трябва да наблюдавате детето всеки ден, за да съумеете да реагирате и да "хванете" нещата навреме.
  • Емоционални конфликти – лошите лични отношения на детето също могат да доведат до проблеми в училище. Липсата на семейна стабилност засяга доста децата – един период, в който има проблеми, спорове или дори скандали може доста да навреди на детето, дори и да са само преходни. В такива моменти детето ще е заето да мисли за проблемите, вместо за училище. Добре е да му обясним положението и да му вдъхнем сигурност, като му изясним нещата и го успокоим, че няма за какво да се притеснява. 
  • Проблеми с общуването – ако детето се чувства неприето от съучениците си и няма приятели в училище, това може много да попречи на ученето му. Поговорете с него и разберете какво се случва, опитайте се да го предразположите да говори за страховете и комплексите си. 

Превантивни мерки

Deteto.info
  • Трябва веднага да действате при появата и на най-малките трудности и проблеми. Ако веднъж отдадете лошата оценка на детето на напрежение или страх или просто липса на време да се подготви, то ще последват и още и още и това ще стане вече голям проблем.
  • Обяснете на детето, че не учи ли системно, няма как да се справи после и да учи по цяла нощ преди контролното.
  • Дори и оценките на детето да са лоши, трябва да пазим и стимулираме непрекъснато неговата самоувереност, за да не започне мъникът да приема провала като нещо обичайно и очаквано. В този случай трябва да проявим много разбиране и да стимулираме у детето желанието му за усъвършенстване.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни