►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Извънкласните занимания на вашето дете

Най-важното условие, на което трябва да отговарят извънучилищните занимания, е да са под формата на забавление за детето, а не да са натоварващи за него и да са му натрапени от родителите без да е искано неговото мнение. Основното е вашето дете да се забавлява с тях и да не го затрупвате със занимания с идеята ако може то да знае всичко и да е най-добре подготвено за бъдещето. За да изберете най-подходящото занимание за вашето дете, трябва да имате предвид мнението му, неговите предпочитания, неговия характер и възможности.


Извънкласните занимания на вашето дете

Какво точно представляват извънучилищните занимания

Deteto.info

Първото е – детето да им се наслаждава, да го прави с удоволствие. Това са занимания на детето извън часовете в училище. Главната им цел е детето да се научи да се забавлява и в същото време да го разсеят от обичайните му задължения през деня. Тези занимания могат да са в или извън училище. Изборът зависи най-вече от това, което предлага всяко училище, от цената и от часовете и дните, в които ще се провеждат. Детето не трябва да се чувства натоварено от тези занимания, а напротив – те трябва да го забавляват, да го разсеят, да му действат успокояващо след изморителния ден в училище. Не ги изисквайте от детето, не гонете целта то да е винаги перфектно в това, с което ще се занимава. Идеята на тези занимания е не детето да стане най-добрия танцьор или тенисист, а да се забавлява от това, което прави.

Какъв тип дейност да изберем

Deteto.info

Изборът на извънкласно занимание зависи не само от нас, но и от мнението на нашето дете. В никакъв случай не го записвайте на нещо, само защото на вас много ви харесва. Можете да го ориентирате, да го посъветвате, но не и да му налагате нещо против волята му. Изберете дейност, която да е благоприятна за персоналното развитие на детето, да му помага във връзките му с околните, да стимулира неговите социални умения. Ако детето ви загуби интерес към заниманието и спре да ходи с удоволствие, не трябва да го задължавате – уверете се, че детето ви е напълно убедено, че не желае повече да посещава заниманието и не става въпрос само за моментен каприз.

Най-доброто извънучилищно занимание според индивидуалността на вашето дете

Deteto.info

За да решим кое занимание е най-препоръчително за нашето дете, трябва да се съобразим с неговата истинска персоналност. Предлагаме ви няколко примера за ваше улеснение:

  • По-плахи деца – когато става въпрос за по-плахо дете, е препоръчително да се занимава с нещо, което се прави групово, а не самостоятелно. Театърът, екипния спорт, танците и др. са много благоприятно действащи за тях занимания, тъй като ги задължават да се свързват с останалите деца, да са техни партньори и да споделят общи цели
  • Малко активни деца – най-подходящите за тях занимания са индивидуалните, тъй като ги задължават да полагат повече усилия. Сред тях ще споменем индивидуалните спортове, като плуването и ските или която и да е друга дейност, която изисква индивидуални усилия като, например музиката, рисуването и т.н.
  • Много активни деца – за тях най-добре е да се занимават с нещо, което ще им помогне да освободят напрежението и да се самоконтролират в решаващи ситуации. Най-подходящо за тях би било да се занимават с някакъв спорт като футбол или баскетбол, тоест дейности, които ще им помогнат да изразходват енергията си по позитивен начин и да са задължени да спазват правилата на игрите
  • Изобретателни деца – тези деца предпочитат да се занимават с неща, които стимулират въображението и фантазията им, като рисуването, писането, фотографията и т.н. Това са деца, които имат нужда да поставят и да развиват идеите си

Що се отнася до типа дейност и коя за каква възраст е подходяща, пак ще изброим няколко за ваше улеснение

Deteto.info

Музиката е идеална за най-малките

Deteto.info

Музиката е много важна за всеки и особено за малките деца, тъй като развива креативните възможности, а също стимулира интелектуалното и емоционалното развитие. Първият по-дълбок контакт с музиката може да стане на 2-3 годинки. Например чрез една песен могат да се развиват различни среди и ситуации: личната автономност; тялото, движението или опознаването и възприемането на самия себе си; физическата и социалната среда, приближаване до природата, културата и предметите; комуникацията; езикови познания, контролиране на израза на тялото.

Театър

Deteto.info

След 2-годишна възраст детето вече може да започне да се занимава с театър, тъй като там играта се превръща в един педагогически инструмент, който стимулира въображението на децата. Чрез театъра се предизвиква креативността на малките деца, те вече по-лесно изразяват чувствата си. Освен това се въздейства не само на ума и паметта, но и на останалата част от тялото, защото театъра е и движение.

Рисуване

Deteto.info

Рисуването има фундаментална роля за развитието на естетическото възпитание на детето. Добър момент да запишете детето си на уроци по рисуване е след навършване на 5 години. Уроците по рисуване включват различни познания – за различните инструменти и материали, идентификация на цветовете и техните характеристики и т.н.

Спортни занимания

Deteto.info

Един подходящ период за започването на някакъв спорт е около 4-годишна възраст. Спортът спомага за едно много добро физическо развитие на детето, той е добър метод за развитие на здравословен начин на живот. Колективните спортове като футбол, баскетбол, волейбол научават децата да работят в екип, да умеят да се интегрират.


Най-важното нещо, което трябва да запомни всеки родител е, че извънучилищните занимания трябва да мотивират детето и да спомагат за неговото физическо и интелектуално развитие без да го натоварват. В никакъв случай не заемайте цялото свободно време на детето с безброй извънучилищни занимания, а му оставете достатъчно свободно време за игра, защото знаете колко е важна тя за всяко дете. Нека вашето слънчице да изживее пълноценно и щастливо своето детство.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни