►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Играта с книгата стимулира любовта към четенето

Една книга може да въведе детето в един свят на фантазия, въображение, магия и дори всичко това може да се превърне в едно истинско преживяване, изпълнено с различни усещания, гласове и звуци. Книгата се оказва едно истинско средство за игра за детето и като такова трябва да го съпътства още от самото му раждане. Едно такова обикновено нещо, като това да прочетеш един разказ може да бъде много обогатяващо и това, което научи детето от него може да му служи през целия му живот.


Играта с книгата стимулира любовта към четенето

5 начина да играем с книгата:

1. Игра с гласовете

Deteto.info

Всеки разказ, колкото и кратък да бъде, може да се превърне в игра на гласове и звуци. На малчуганите много им харесва, когато като им четем променяме гласа си според различните герои. Освен, че му е забавно, така детето прави разлика между отделните герои в приказката – кой е добър, кой е лошият, кой е още дете, кой е баба или дядо и т.н. Истината е, че всеки креативен елемент, който вмъкнете по време на четенето, ще привлече вниманието на детето и ще му бъде много забавно. Тази игра е подходяща за деца от 0 до 8 години.

2. Нарисувай историята

Deteto.info

Тук трябват само цветни моливи, картони или бели листа и един разказвач. Играта се състои в това детето да пресъздава в рисунки различните случки в разказа, тоест онова, което чува докато му разказвате или четете. Детето може да нарисува толкова рисунки, колкото иска, важното е да развихри своето въображение и да освободи креативността си. От рисунките на детето можем да разберем много неща: това, което го е впечатлило най-много ще е най-голямо; това, което не му харесва вероятно няма изобщо да го има на рисунката или ще бъде много дребно и едва забележимо. Детето много ще се забавлява да направи свои собствени рисунки към приказката или разказа, които му четете или пък защо не да нарисува любимия си разказ или приказка. Играта е подходяща за деца между 3 и 8 години. Ако детето може да пише, можете да му дадете задача да напише и по няколко изречения под рисунките, с които да опише какво се случва.

3. Да го изиграем като театрална сценка

Deteto.info

Време е да извадите от гардероба всички дрехи и аксесоари, които не носите вече. Всяка вехта дреха ще бъде перфектен сценичен костюм, а ще ви трябват и гримове. Можете да изиграете любимия разказ на детето или пък някой, който е нов за него и сте прочели току-що. Тази игра е подходяща за деца между 5 и 8 години.

4. Супердетективът

Deteto.info

Тази игра е много подходяща, ако искате да стимулирате умението на детето да съсредоточава вниманието си. Играта се състои в това детето да открива разни неща, според поставените му задачи – може да бъдат цветове; думи, които започват с буквата „а”; думи в множествено число; думи в женски или мъжки род; имена и т.н. Можете да дадете и време, за което детето трябва да приключи със задачата, а помислете и за голяма компенсация за усилията, които е положило. Играта е подходяща за деца между 7 и 11 години.

5. Да измислим друг край

Deteto.info

Сигурно има някои разкази или приказки, чиито финал не е толкова забавен, колкото на детето му се иска, затова дайте задача да се измисли друг по-интересен край на историята. Можете да играете цялото семейство, да включите и други деца, като всеки предлага вариант за край и накрая избирате най-подходящия. Това е дин много добър начин да поговорите за книгата, така че да постигнете максимално разбиране от страна на детето – за героите, случките, контекста, различните ситуации и т.н. Играта може да се усложнява в зависимост от възрастта на детето. Подходяща е за деца над 5 години.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни