►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Да помогнем на детето да се научи да пише

Когато децата започнат да се учат да пишат обикновено са много мотивирани, но с времето откриват и трудности и това може лесно да ги обезсърчи. Писането, точно както и четенето, трябва да се превърне в едно лесно и забавно занимание, а не в задължение. Ето няколко препоръки, с които можем да помогнем на детето си и да го насърчим:


Да помогнем на детето да се научи да пише

Началото е трудно

Deteto.info

Ако по някакъв начин можехме да се поставим на мястото на детето си с химикалка в ръка пред белия лист, сигурно щеше да ни се свие стомахът от тревога. Да се научиш да пишеш е доста трудно и изисква голяма зрялост, а и мотивация и доста упражнения. Освен доброто развитие на фината моторика (правилната извивка и движение на ръката, координацията на очите и ръцете и т.н.) писането изисква и друг тип усилия, които го правят един доста специален момент. За по-голямата част от децата в началото писането им се струва доста трудно.

Да направим писането забавно

Deteto.info

Отначало писането им се струва много сложно, което кара децата да се чувства несигурни и да си мислят, че няма да могат да се научат. Затова нашата основна задача е да помогнем на детето да превъзмогне страховете си:

 • не насилвайте детето да се учи да пише преди да сте сигурни, че е дошло подходящото време за това
 • вдъхнете му сигурност и увереност в собствените му способности още от първия момент
 • когато започне да се учи, не трябва да го поправяте непрекъснато, защото единственото, което ще постигнете така, е да го обезсърчите
 • ако детето допусне грешки, не го прекъсвайте веднага, а изчакайте да приключи
 • не се впускайте да пишете вместо детето, правете го само ако то само ви помоли

Детето се учи чрез играта

Deteto.info

За да мотивираме детето си можем да му предложим игри, които ще му помогнат да погледне на писането като на нещо лесно постижимо и много забавно.

 • За да пише детето трябва да има прецизни движение и умението да движи всеки пръст на ръката си независимо от останалите. Нарисувайте по едно личице на всеки пръст на детето и играйте сценки, в които пръстите ще са различните герои. Можете също така да набавите подходящи бои и да предложите на детето да рисува с пръсти.
 • За да упражните движението на пръстите и координацията на ръцете можете да имитирате различни животни, например детето да покаже с ръце летящ гълъб, зайче и т.н.
 • Пространствената ориентация има основно значение за писането. Можете да играете на състезание с препятствия дори у дома като минавате под масата, заобикаляте шкафа, качвате се на стола и т.н.
 • Писане се учи пишейки – можете да правите диктовки от любимите приказки на детето или пък да му предложите да преписва откъси от тях, или пък да напише текста на любимата си песничка. После трябва да проверите и да коментирате написаното, а можете да предложите на детето и да ви го прочете
 • Не е задължително детето да пише неща свързани с училище, за да се упражнява. Можете например да му предложите да ви помогне със списъка на продуктите, които трябва да купите от магазина
 • За да упражнявате думичките можете да предложите следната игра: с всяка буква от една дума да състави нова дума (например: сол (слънце, око, лист)
 • Въпреки че вече не е толкова разпространено да се пишат писма (нямам предвид електронната поща, а традиционната), на детето би му било много интересно да напише писмо до някое приятелче от друг град например, да изработи самичко картичка, да пъхне всичко в пощенския плик и след това самичко да отиде да го пусне в пощенската кутия
 • Подходящите учебни пособия играят голяма роля за мотивацията на детето, затова е хубаво да му осигурим абсолютно всичко необходимо: химикалки (различни цветове), моливи, линийки, четки за рисуване и т.н. От време на време не се колебайте да купувате по нещо ново, за да попълни набора си от „инструменти” за писане и рисуване, понякога дори една гумичка с образа на любим герой или острилка във формата на животинка ще повишат мотивацията и желанието на детето да се научи.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни