►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Правилното и здравословно хранене засилва имунната система на детето

Едно балансирано и здравословно хранене на вашето малко дете през цялата година, ще гарантира засилването на имунната му система. През зимните месеци бебетата и децата са по-податливи на настинки, именно заради студа, но не забравяйте, че това се отнася и за пролетта с нейното променливо време и неочакваните резки покачвания или спадания на температурите.


Правилното и здравословно хранене засилва имунната система на детето

“Нека храната ви бъде лекарство и лекарството – храна”
Хипократ

Сигурна съм, че на всички ни се е случвало да се събудим сутрин и водени от топлото време да си облечен възможно най-тънките дрехи, да отидем на работа, а след няколко часа температурите така да спаднат, че да зъзнем от студ вечерта, на път за дома. Ами, да, точно така се настива най-лесно. А какво остава за нашите малки сладури, които все още са крехки и не са свикнали с рязката променливост на времето. Първото, което се сещаме винаги е да обличаме детето с топли дрехи и, когато тръгнем някъде, да му взимаме винаги допълнителни дрехи за всеки случай. Така се прави, но това не значи, че трябва да навличаме децата си и когато не е необходимо, защото пък така ще се изпотяват, а от това пак се настива лесно. Понякога човек, колкото и да се старае, не може да се пребори с времето и природата, а най-добрата превантивна мярка срещу настинките е подходящата храна и витамините. Затова трябва да се погрижите да засилите имунната система на децата си още докато са малки, а това най-лесно се постига чрез добре балансирано и здравословно хранене, защото знаете, че не е важно количеството храна, което ще изяде детето, а нейното качество. Разбира се, храненето звиси и от самия сезон. През зимата трябва да се набляга на малко по-калоричните храни, които съдържат повече въглехидрати; зеленчуците трябва да се комбинират със зърнени храни; картофите също са много подходящи, защото са доста богати на въглехидрати, както и различните тестени изделия, с които обаче не трябва да се прекалява. А през лятото детето трябва да наблегне на свежите продукти: студени супи; салати с голямо разнообразие от зеленчуци (марули, домати, чушки); за десерт винаги е добре да давате на детето пресни плодове като естествен източник на витамини; важна е и добрата хидратация – детето трябва да пие много вода и прясно изцедени сокове.
Заболяванията през периодите с рязко променливи температури са най-често вирусни. В този смисъл, храната на детето трябва да е много богата на витамини, които засилват имунната му система и помагат на организма да се пребори по-лесно с вирусите. С най-голяма засилваща сила е витамин С, а храните с най-високо съдържание на този витамин са цитрусовите плодове (портокали, мандарини), ягодите, киви, манго, чушки. И, разбира се, има една серия от хранителни вещества, като селен, цинк и определени аминокиселини, които спомагат за правилното функциониране на защитните сили на организма.

Има ли една точно определена храна, която лекува и предпазва организма от вирусни инфекции

Deteto.info

Имунната система на организма е много сложна и не зависи само от едно хранително вещество, а от хармоничната комбинация на множество елементи. Затова най-доброто хранене е разнообразното – плодове, зеленчуци, тестени изделия и съдържащи протеини, като: мляко, яйца, месо и риба. Ако детето ви се разболее следвайте също този режим, а не започвайте веднага с медикаментите, защото най-ефикасния лек е здравословното хранене, а чак след това идват различните медикаменти, които, разбира се, трябва да бъдат предписани от лекар. Важното е да имате търпение, да се опитвате да давате на детето полезните храни и не се отчайвайте ако то не ги хареса веднага, а опитайте отново след няколко дни или му ги дайте под друга форма.


През първите месеци от живота си, по-голямата част от бебетата се поддържат здрави благодарение на майчината кърма, която много засилва защитните сили на организма.
По-късно, на 6-месечна възраст, особено ако кърменето вече е спряло, защитните сили на бебето отново са изложени на болести, причинени от вируси. Затова са толкова често срещани инфекциите точно след тази възраст. А обикновено от 6 месеца нататък започва захранването на детето с твърди храни и ще бъде по-лесно да установите един добре балансиран и здравословен режим на хранене. Но той трябва да е внимателно обмислен, тъй като не само липсата на калории, но и прекаляването с тях, се отразява зле на имунната активност. Натрупването на излишни калории влияе неблагоприятно на имунната защита на организма и точно заради това затлъстяването е пряко свързано с по-голямото разпространение на тези болести. По същия начин, едно бебе, при което липсват неоходимите хранителни вещества, е подложено на по-голям риск от инфекции и болести и от тук идва важността на добре балансираното хранене. Една добре балансирана диета позволява на малкото дете да расте и да се развива правилно. Освен това го предпазва от патологии и инфекции, на които е изложено при всекидневните си контакти със заобикалящата го среда. А от друга страна, кожата, телесните секрети и защитните клетки на тялото имат нужда да се намират в добро състояние, за да функционират правилно.

Кои са най-важните хранителни вещества, които поддържат защитните сили на организма

Deteto.info
  • Витамин А – поддържа в добро състояние кожата и засилва клетките на имунната система на тялото. Съдържа се в: моркови, папая, яйца, мляко, черен дроб, краве масло и нискомаслени млечни продукти.
  • Витамин Е – подобрява функционирането на имунната система и действа като антиоксидант. Съдържа се в: растителни мазнини, авокадо, орехи, бадеми.
  • Витамин С – участва във формирането на колагена (елемент от клетките), развива защитните сили на тялото и потиска симптомите на простудата. Същo така изгражда естествени бариери срещу инфекциите. Съдържа се в: киви, манго, цитрусови плодове, ягоди, чушки, домати, марули.
  • Желязо – изгражда адекватна резистентност към инфекциите, но прекаляването с него носи по-голям риск от разболяване. Съдържа се в: черен дроб, свинско месо, пилешко месо, риба, яйца.
  • Цинк – този минерал има основна функция за регулацията на растежа и развитието на детето, подобрява защитните сили на организма, спомага за по-бързото зарастване на наранявания по тялото. Съдържа се в: пилешко месо, морски дарове, семките на тиквата, кашкавал, зеленчуци, сушени плодове, зърнени храни, млечни продукти.
  • Селен – подобрява бактерицидното действие на имунната система и си взаимодейства с витамин Е като антиоксидант. Съдържа се в: черен дроб, месо, морска риба.

Deteto.info

Единственото, което можем да ви посъветваме накрая, е да установите на своето малко съкровище добре балансиран и здравословен хранителен режим, защото знаете, че полезната храна означава здраве и допринася за правилния растеж и развитие на малкото дете.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни