►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Повече енергия за връщането в училище

С идването на септември, отново се връщат ранното ставане, училищният режим, извънучилищните занимания, домашните, тежките раници... След три месеца ваканция на малчуганите им е трудно да се върнат към ежедневната си рутина докато не са ваканция и е нормално в началото да се чувстват по-изморени. Затова една адекватна хранителна диета е от фундаментално значение за възстановяването на силите им.


Повече енергия за връщането в училище

Като начало да кажем, че диетата на детето трябва да бъде хранителна, здравословна, пълноценна, а защо не и забавна на външен вид, ако това ще накара мъника да си изяде и зеленчуците.
През лятото режимът на детето е по-гъвкав, защото има повече свободно време за игра и други занимания, което не предполага строго спазване на часове и ставане рано сутрин. Затова е добре, след края на лятото детето плавно и постепенно да се върне към нормалния си ежедневен ритъм и към фиксираните часове, което ще предполага и че трябва да се спазват обичайните пет хранения дневно.

Закуската

Deteto.info

Тя може би е най-важното хранене за целия ден, тъй като помага на детето да възстанови силите си след дългия нощен сън и да си вземе необходимата доза енергия, която ще му помогне да започне деня си бодро и отпочинало. Според редица изследвания ние все още не отдаваме необходимото значение на закуската, но това определено трябва да се промени, недопустимо е детето сутрин да отиде незакусило на училище. Ако детето не закусва, то ще се чувства по-изморено и няма да може да се концентрира и това ще се отрази на справянето му в училище.
Закуската трябва да дава около 20-30% от калориите за деня, трябва да е пълноценна и разнообразна. Добрата закуска трябва да бъде формирана от млечни продукти, зърнени изделия и плодове.
Млечните продукти (прясно мляко, кисело мляко, сирене, кашкавал) дават протеини на организма, витамини и минерали, на първо място калций, който е толкова необходим за правилния растеж на детето.
Зърнените храни (хляб, бисквити, зърнени закуски) дават основно въглехидрати, които пък дават енергия на тялото. Те съдържат също витамини и минерали.
Плодовете /прясно изцедените плодови сокове са основен източник на витамини за организма, съдържат също въглехидрати, минерали и фибри.

Леката закуска преди обяд

Deteto.info

Тази закуска е около 11 часа, помага на детето като му дава сили и енергия да издържи до обедното хранене и в никакъв случай не служи за засищане на организма, нито пък може да замести обяда. Тя се състои от малка порция плодове или един прясно изцеден сок.

Обедът

Deteto.info

Правилното хранене е жизнено важно, за да може организмът да получи цялата енергия, от която се нуждае. Ако детето остава да обядва в училище, не е лошо да сте наясно с менюто там всеки ден, за да можете да съобразите с него вечерята, така че да предложите пълноценна храна. Основното на храненето е детето да приема храни от всяка хранителна група и да има контрол над приема на мазнини, които се съдържат в готовите закуски и сандвичи и повишават особено много холестерола на подрастващите.
Заради голямото изразходване на енергия при децата през периода им на растеж и интелектуално и физическо развитие, техните хранителни нужди са по-високи в сравнения с тези на възрастните, особено що се отнася до нуждата от протеини, фибри и някои витамини и минерали свързани с растежа и формирането на нервната система: калций, желязо, цинк, фосфор, магнезий, витамин C, D, B1 и B6.
Затова по-голямата част от храните в дневното меню на детето трябва да бъдат от групата на зърнените храни, на зеленчуците и на плодовете. В същото време трябва да съдържа по-умерени количества храни от групата на млечните продукти и тази на месата. Най-добрите меса за детето са бялото месо, рибата, като се избягва прекалената консумация на червено месо.

Следобедната закуска

Deteto.info

Следобедната закуска също е много важна за детето и не бива да се пропуска. Децата имат малки стомахчета и големи хранителни нужди, което предполага, че трябва да изяждат малки порции и по-често (5 пъти дневно). Доброто разпределяне на храната гарантира адекватния прием на хранителните вещества и оптимално развитие на организма на детето във физически и психически аспект. Любопитен е фактът, че дори и децата, които не ядат много, обикновено по това време на деня са гладни, затова трябва да се възползваме от тези моменти и да предложим на детето здравословна и полезна храна.
Следобедната закуска представлява 15% от дневния енергиен прием на детето. Тя трябва да бъде разнообразна и да дава подходящи хранителни вещества на детето, много е подходяща за допълване на дневната дажба на детето от плодове, млечни продукти и зърнени храни. Добър вариант за следобедна закуска е например комбинацията от храни от тези три групи, например една чаша мляко с един плод или филийка хляб намазана с шоколад и един плод.
Сушените плодове също са много полезни за детето, само ако с тях не се прекалява, защото са много калорични.
Киселото мляко или прясно изцеденият портокалов сок не трябва да отсъстват от храненето на детето: млякото, защото дава протеини и калций, толкова важни за развитието на скелета на детето и сокът, защото съдържа много витамини, сред които витамин С, толкова важен за имунната система на детето.

Вечерята

Deteto.info

Както вече споменахме, хубаво е да сте наясно с обедното меню на детето в училище, за да съобразите вечерята с него и да не повтаряте храните.
Не е препоръчително вечерята да е много тежка или мазна, избягвайте готовата храна, само понякога можете да отстъпвате, ако детето настоява много.
Най-подходящо за вечеря е: първо ястие – да съдържа зеленчуци, независимо дали задушени или в суров вид под формата на салата, добър вариант е например зеленчуковата супа; второ ястие – печена риба, пуйка, варено яйце; десерт – парче плод или чаша мляко.

Диета за увеличаване на защитните сили

Deteto.info

Есента, която се явява едни преход между топлото лято и студената зима задължава организма на детето да се нагоди и да привикне към серия от промени. Като начало трябва да се подготви за спадането на температурите. Това е моментът, когато суровите храни отново ще отстъпят място на готвените топли ястия, съпътствани от необходимото количество салати и плодове. В същото време трябва да увеличим и приема на млечните продукти, за да компенсираме спада на синтеза на витамин D в организма.
Драстичните промени в температурите през есента и тръгването на детска градина и на училище благоприятстват появата на простудни заболявания и отит. За да предпазим детето от тях трябва да засилим консумацията на цитрусови плодове, домати и киви, които съдържат голямо количество витамин С – толкова важен за засилването на защитните сили на организма.
Сезонните плодове също са източник на полезни витамини и фибри.
Съществуват и една серия храни, наричани „естествени антибиотици”, като чесъна, лимона (противовъзпалително действие) и ягодата (противовирусно действие).
Медът, който освен че има хранителна стойност за организма и дава въглехидрати, е и богат на прополис – естественият антибиотик на кошерите. Затова е добре да включим по една лъжичка мед в дневното меню на малчуганите.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни