►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Подходяща храна за по-добрия сън на мъничето

В някои случаи часът за лягане се превръща в истински кошмар за много малки деца, които имат трудности със съня и заспиването. И особено пък, ако хранителната им диета е неподходяща за тях, то заспиването им ще бъде още по-трудно. Затова ви предлагаме няколко съвета за храненето и препоръчителните храни, които детето може да консумира, за да заспива сладко и спокойно без много усилия от ваша, а и от негова страна.


Подходяща храна за по-добрия сън на мъничето

Проблеми със съня при малките деца

Deteto.info

Проблемите със съня при мъниците се проявяват по различен начин, в зависимост от възрастта, като най-честата причина за тези проблеми е страхът от самотата и от това детето да остане без защитата на мама и татко. Затова е необходимо да се установи един режим, в който детето ще си ляга всеки ден в един и същи час и на едно и също място.
Сред основните причини за появата на проблеми със съня при мъниците са: хъркане, нощно напикаване, тракане със зъби и други.
Що се отнася до психологическите фактори, те могат да бъдат: страх от тъмното, страх от раздяла с родителите, среднощни страхове от всякакви шумове и подобни, кошмари и т.н. Среднощните кошмари обикновено се проявяват при двегодишните мъници, въпреки че се срещат много по-често при дребосъците между три и шест години. Среднощните страхове пък се проявяват между четвъртата и дванадесетата година.

Храненето

Храненето

Deteto.info

Както храните, така и формата, под която ги консумираме оказва значително влияние върху съня. Поради тази причина, когато при едно дете се появят подобни на изброените проблеми със спането, е необходимо да се избягват онези храни, които биха могли да усложнят още повече нещата.

Коя е най-подходящата хранителна диета за добър сън

Deteto.info

Както неподходящата хранителна диета, така и лошите хранителните навици могат да се превърнат в основната причина за проблемите и нарушенията на съня. Затова и поради факта, че сънят е от изключителна важност за здравето на детето, е необходимо сънят да не бъде засегнат от външни фактори, каквито са например прекаляването с храната или пък някаква грешка, допускана при храненето на детето.

 • Ако детето има проблеми със съня, то значи е настъпил подходящият момент да промените неговата хранителна диета, а дори и тази на цялото семейство, включвайки повече плодове и зеленчуци и правейки я максимално здравословна и балансирана.
 • Предлагайте леки вечери на малчугана, като отделяте по-голямо внимание на сутрешната закуска и на обяда.
 • Прекаляването с каквото и да е не е полезно за здравето: една прекалено обилна и тежка вечеря ще затрудни заспиването и здравия сън, докато пък лягането с празен стомах също ще ни накара да се будим от глад.
 • Пикантните ястия с прекалено много подправки увеличават телесната температура, поради което също е трудно да се заспи.
 • Сложните въглехидрати, като картофите, тиквата, оризът, пастата са много благоприятни за съня.
 • Триптофанът е незаменима аминокиселина, необходима за формирането на мелантонин и серотонин, която участва в регулирането на настроението, апетита и съня. Съдържа се в бананите, месото, рибата, марулята.
 • Не слагайте детето да спи веднага след като се навечеря.
 • Витамини В1 и В6 имат важна роля за доброто функциониране на нервната система, поради което се препоръчват за добър сън. Съдържат се в пълнозърнестия хляб и сушените плодове.
 • Калцият и магнезият правят възможни нервните връзки, поради което, ако техният прием е достатъчен за детето, то ще спи по-добре. За да дадете калций на малчугана, една чаша прясно мляко преди лягане ще бъде достатъчна. Магнезият пък се съдържа в сушените плодове, марулите, пълнозърнестите храни.
 • Храните с високо съдържание на въглехидрати и захари предизвикват едно усещане за сънливост веднага след като бъдат консумирани.
 • Избягвайте да давате сладки неща на детето преди лягане.
 • Пуешкото месо е много подходящо за вечеря, тъй като съдържа вещество, което действа като антидепресант и се превръща в серотонин, който спомага за добрия сън.
 • Избягвайте да давате освежаващи и напитки, които дават повече енергия и действат ободряващо.
 • Комбинацията мляко и зърнени храни е много подходяща за преди лягане. Зърнените храни съдържат въглехидрати, които спомагат за добър сън, тъй като те гарантират бавното абсорбиране и отделянето на захари в кръвта. От своя страна пък чашата прясно мляко преди сън не само дава необходимия калций на детето, но съдържа и триптофан, който спомага за добрия сън.
 • Трябва да избягвате да давате на детето храни с високо съдържание на протеини или захари, защото те действат ободряващо и особено, ако се консумират самостоятелно.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни