►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Някои факти за храненето на детето между 1 и 2 години

Когато навърши една годинка детето започва нов етап в своето хранене. На тази възраст то вече може да яде всичко, да дъвче храна на парченца, да споделя масата с възрастните.


Някои факти за храненето на детето между 1 и 2 години

Хранителни нужди на тази възраст

Deteto.info

Една здравословна хранителна диета трябва да покрива следните хранителни нужди:

 • Калории: 1200-1300 ккал/ден
 • Протеини: 25-30 гр/ден
 • Въглехидрати: 100-160 гр/ден
 • Мазнини: 35-45 гр/ден

Разпределянето на енергията по храненията трябва да изглежда така

Deteto.info
 • Закуска: 25%
 • Обяд: 30%
 • Следобедна закуска: 15%
 • Вечеря: 30%

Хранителната диета на детето трябва да е балансирана и разнообразна що се отнася до вида, консистенцията и дори цвета, за да свикне небцето му с едно адекватно хранително разнообразие. Ароматът, цветът, вкусът и формата на храната влияят на формирането на личния вкус на детето.
Твърдите храни придобиват по-голяма важност в диетата на детето и млякото трябва вече да спре да бъде основен източник на хранителни вещества за него. Децата на възраст между 1 и 2 години имат нужда от 300 мл мляко на ден, а не от 500-600 мл както до сега, а останалото количество ще допълнят с други млечни продукти като сирене, кашкавал, кисело мляко и т.н. Освен това след 15-месечна възраст детето вече може да консумира краве прясно мляко.
Хранителната диета на едно дете се различава от тази на възрастните, защото се нуждае от по-малко фибри. Стомахът на мъниците в този период не може да понесе една прекалено богата на фибри храна. Тя не е подходяща за детето, защото ще го засити веднага и може да редуцира количеството на абсорбираните калций и желязо.
Освен това е важно да продължавате да ограничавате солта и захарта в храните. Вече можете обаче да добавяте някои по-слаби подправки.
На тази възраст желязото е много важно, затова трябва да включите в хранителната диета достатъчно червено месо.
Трябва много да внимавате с храненето на детето – предпочитанията му към някои храни и отвращението му от други може да доведе до липси в организма му. Дори и да му е трудно да яде някои неща, не трябва да допускате детето да яде едно и също и в никакъв случай в диетата му не трябва да липсват някои храни като зеленчуци или риба.

Децата на тази възраст са много капризни и имат особено силно влечение към сладкишите и шоколадовите изкушения, които понякога им се предлагат. Храненето на детето след годинката се базира на приема на една балансирана диета, която гарантира следните три цели:

 • Да осигури оптимален растеж и развитие на детето
 • Да избягва липси на хранителни вещества
 • Да предпазва (действа като превантивна мярка) от болести като например кардиологични проблеми, диабет или затлъстяване, както и простудни и вирусни заболявания.
Какво може да яде малчуганът

Какво може да яде малчуганът

Deteto.info

12-14 месеца
Вече може да яде шоколад и мед, но без да се прекалява с тях – това са храни, които преди този период са абсолютно забранени.
Храните на детето вече не се сервират смлени, а само намачкани, а по-късно – на парченца.

15-17 месеца
Детето вече може да яде много от вашите храни: зеленчукова супа, супа с фиде, ориз, приготвен по всякакъв начин (без морски дарове), месо и риба със сос и т.н.

18-19 месеца
Вече може да яде различни видове сирена и кашкавал, но те не трябва да са много солени.

20-24 месеца
Към втората годинка мъничето вече може да яде пържени яйца, трябва да се внимава с морските храни, които е добре да се избягват, както и със силните подправки, които също е добре да се избягват.

Примерно меню
На една година се преструктурира храненето на всяко дете. То започва да открива и приема различните аромати и вкусове на новите храни, които вече му се предлагат. След тази възраст детето трябва да започне да яде практически всичко, въпреки че това трябва да става постепенно и много балансирано. Неговото дневно меню трябва да включва най-малко 4 хранения: закуска, обяд, следобедна закуска, вечеря.
През този период трябва да стане и още една съществена промяна в храненето на детето. До сега му се е предлагало едно ястие на всяко хранене, но вече трябва да му се предлага първо, второ и трето, както в яслата и детската градина. Като първо може да му се предложат зеленчуци на пара, картофи, супа или някакво пюре; като второ – месо, риба, яйце и всичко това с някаква гарнитура; и накрая идва десертът – кисело мляко с плодове или бисквити, плод, крем с плодове и т.н.

Ето примерно меню

Ето примерно меню

Deteto.info

Закуска

 • чаша мляко, зърнена закуска или попара със сирене
 • Плод или прясно изцеден сок от портокал, без да добавяте захар в него

Късна закуска

 • Кисело мляко с половин филийка хляб или сухар или половин плод

Обяд

 • Първо: обикновено се състои от ориз, паста, картофи и зеленчуци, зеленчуково пюре или супа
 • Второ: месо, риба или яйца. Количеството трябва да е добре преценено, да не се прекалява с големината на порциите. Могат да бъдат с гарнитура от салата, задушени зеленчуци или картофи. Добре е да включите риба в менюто на детето поне три пъти седмично и яйца – до три пъти седмично.
 • Десерт: кисело мляко

Следобедна закуска

 • Крем с парченца плодове, кисел, кисело мляко с бисквити
 • Прясно изцеден сок

Вечеря

 • Мляко
 • Задушено пилешко със зеленчуци или сандвич с шунка и обезсолено сирене

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни