►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Не иска да яде обща храна

На една годинка-годинка и половина по-голямата част от децата вече са преминали напълно на обща храна, а при някои това става много плавно и бързо. Много е възможно детето да приема почти всяка храна, която му предложите и да забавлява много опитвайки нови вкусове. Други обаче хич не успяват да направят това преминаване на обща храна по най-плавния начин.


Не иска да яде обща храна

Истината е, че малко деца се хранят точно така, както на родителите им би им се искало и много често часовете на хранене са едни моменти на безпокойство и безнадеждност, както за родителите, така и за малчугана. И е много лесно да интерпретираме неправилно реакцията на детето към храната, която му предлагаме. От нашата гледна точка това може да изглежда като непокорство, лошо поведение или някакъв каприз от страна на мъничето, а в действителност липсата му на апетит може да има съвсем друг произход: детето е отегчено, температурата на храната не е подходяща, хапнало е нещо между храненията, порцията, което сме му сложили е прекалено голяма и т.н.

Най-честата причина детето да отказва твърдата храна е липсата на добре изграден навик. Много е възможно преди това то да е приело добре захранването му с пюрета, сокчета и кашички, но сега да отказва парче месо, ябълка, картоф или хляб. От хранителна гледна точка няма нищо лошо бебето да яде само смляна храна, но рано или късно, когато порасне, това трябва да се промени и то трябва да се храни като възрастните. Около годинката детето вече трябва да бъде приучвано да свиква с твърдата обща храна и ако до сега млякото е било основната му храна, това трябва постепенно да се промени.

Ако при вас нещо не се получава, можете да пробвате следните съвети

Ако при вас нещо не се получава, можете да пробвате следните съвети

Deteto.info
  • Ключът в отбиването на бебето, ако до момента е било кърмено, е в правенето на нещата бавно и последователно. Научаването да се храниш с твърда храна и свикването с нови вкусове и аромати може да отнеме време. И дори и детето да има желание за новите храни, неговата храносмилателна система има нужда от време да се адаптира към новата храна, затова и първите порции, които ще предложите на детето трябва да бъдат много малки.
  • Спрете да давате на детето пюрета и да пасирате другата храна. Предложете му същата храна като вашата, естествено да бъде подходяща и здравословна за него, и я накъсайте на много малки парченца. Оставете детето да „изследва” храната, оставете го да си поиграе с нея, знаете, че преди всичко мъниците искат да пипнат всичко с ръчичка.
  • Ако все още отказва вашата храна, започнете да правите пюретата и другата храна, която смилате, все по-едра докато накрая спрете да ги смилате. Накрая трябва да стигнете до етапа, в който само ще намачквате леко храната с вилица.
  • Една от храните, които биха се приели най-лесно от детето, е бананът. Лесно е да бъде намачкан и на по-голямата част от децата много им харесва неговият вкус. След като детето го приеме добре в намачкан вид, пробвайте да му давате и други храни, от които до сега сте правили пюре.
  • Предлагайте на детето храна, подходяща за консумиране с пръсти, като ориз, хляб, варен морков, картоф и т.н. Много е вероятно дори на детето да му се строят много по-атрактивни, отколкото са били в смлян вид.
  • Ако детето си вземе с пръстче оризовите зрънца, парченце пиле, залък хляб и го поднесе към устата си, значи нещата вървят на добре. Е това количество няма да го нахрани, но е едно много добро начало и е основата на навика, който постепенно ще възприеме детето. Целта е детето постепенно да се научи да хваща храната с ръка, да дъвче, да преглъща дори и без да има всички зъбки в устата си. Ако детето сдъвче някаква храна, но после я изплюе, не настоявайте, а пробвайте да му я предложите пак след няколко дни.
  • Малко по малко разнообразявайте храните, които предлагате на детето: макарони, парченца сирене, месо, риба, плодове, варени зеленчуци и т.н. Ако нещо не му хареса, пробвайте с друго тотално различно от него. Подобно на захранването, предлагайте по една нова храна на детето, а не няколко наведнъж.

Заредете се с много търпение, защото имайте предвид, че ще са ви нужни 15-20 опита преди детето да приеме новата храна, която му предлагате.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни