►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Коя е най-полезната храна, за да имаме отличен ученик?

Здравословното хранене определя не само нормалния растеж и развитие на ученика, но и неговата работоспособност и успех в обучението. Здравословно е разнообразното, балансирано и редовно хранене. Хранителните потребности на децата и юношите се различават съществено от тези на възрастните.


Коя е най-полезната храна, за да имаме отличен ученик?

Процесите на обмяна на веществата при подрастващия организъм протичат по-интензивно, затова хранителните вещества са необходими не само за покриване на енергийните нужди, но и за усилено изграждане и развитие.
Потребностите от енергия са различни през периода на детството и юношеството. Те са много по-високи от тези на зрелия организъм. Така например за възрастта 7-10 години са необходими около 1890 ккал/ден, а през юношеството и пубертета те са 2760 ккал/ден.

За да са здрави, децата трябва да приемат пълноценна, разнообразна и в достатъчно количество храна. Разнообразието на храните може да се разпредели в следните основни групи, според това на кои хранителни вещества са източници: зърнени храни, плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо, риба, яйца, бобови храни и др.

Млякото и млечните продукти са група храни, които трябва да са приоритетни за детското хранене. Те са богати на пълноценен белтък, лесно усвоим калций и витамини от групата А и В. Ежедневно трябва да се консумира най-малко 400 гр. кисело или прясно мляко и 30 гр. сирене.

Пресните плодове и зеленчуци са друга основна група храни, които са богати на много витамини, минерали, влакнини, биоактивни вещества с полезен за здравето ефект. Необходимото дневно количество от пресни плодове и зеленчуци е 400 гр. на ден. Важен източник на енергия са зърнените храни, като трябва да се предпочитат пълнозърнестите.

За своето развитие детският мозък, както и всеки друг орган на тялото има нужда от специфични храни, за да може да функционира добре. Това са
ненаситени мастни киселини омега-3. Една от киселините от тази група се нарича DHA (докозахексаенова киселина). DHA е с решаваща структурна роля в централната нервна система (97%) и ретината (93%). Мозъкът и ретината изискват високи концентрации DHA за оптимална мозъчна структура, когнитивна функция и зрителна острота.
Достатъчният прием на DHA е ключов фактор при осигуряване на правилното развитие на мозъчните функции на детето. DHA подобрява концентрацията, паметта, ускорява и подобрява процеса на заучаване и има положителен ефект върху проявите на хиперактивност у децата.
DHA е есенциална мастна киселина, която не се образува в достатъчно количество в човешкия организъм, въпреки че се нуждае от нея, за да поддържа оптимално добро здраве. Затова тя трябва да бъде допълнително включена в менюто.
Най-богатият източник на DHA е майчината кърма и рибеното масло. Приготвянето на прясна, богата на мазнини риба поне два пъти седмично осигурява необходимия прием на DHA за вашите деца.
Достатъчният дневен прием на DHA спомага за развитието на мозъка и нервната система. DHA подобрява вниманието, концентрацията, паметта и процеса на заучаване. Нейният благоприятен ефект е добре познат и при децата, страдащи от синдром на хиперактивност с дефицит на вниманието.
Ползите от DHA са подкрепени с голям брой проучвания и изследвания. Като добър пример може да послужи проучването НЕМО, осъществено с австралийски деца през 2000 – 2005. Децата са получавали комбинация от витамини, минерали и ненаситени мастни киселини всеки ден в продължение на една година. В течение на тази година техните способности за запаметяване и разказване на наученото са се повишили значително. (The NEMO Study Group. Effect of a 12-mo micronutrient intervention on learning and memory in well-nourished and marginally nourished schoolaged children: 2 parallel,randomized, placebo-controlled studies in Australia and Indonesia. American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 86, No. 4, 1082-1093, October 2007).

Освен разнообразно, храненето трябва да бъде и редовно, 4-5 пъти през деня

Deteto.info

Особено важна за учениците е сутрешната закуска, която често се пропуска. Установено е, че ученици, които не закусват се изморяват по-лесно, трудно запомнят уроците и боледуват по-често от инфекции. Освен закуската не бива да се пропускат и другите основни хранения – обяд и вечеря. За да се чувстват децата бодри през целия ден, трябва да приемат и подкрепителни закуски.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни