►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Яденето пред телевизора

Децата, които сядат на масата заедно със своите родители, се хранят по-добре от тези, които ядат сами...


Яденето пред телевизора

Освен това, яденето пред телевизора снижава до минимум разговорите между членовете на семейството и не позволява да се обърне внимание на самата храна. Все пак храненето е много повече от засищане на глада. То е да се наслаждаваш на храната с всичките си сетива, да усетиш аромата й, да „се разтопиш” от приятния й вкус.
За детето е много важно да се храни заедно с цялото си семейство. Някои изследвания показват, че малчуганите, които се хранят заедно с родителите си, се хранят много по-добре от останалите, които ядат сами. Мъниците трябва да се хранят със своите родители и понеже не винаги е възможно това да става на всичките хранения през деня, то е задължително да стане поне на едно от тях – това е най-често вечерята. Доказано е, че децата, които се хранят заедно с цялото семейство приемат повече полезна храна, установяват по-здравословни отношения с останалите и се чувстват по-добре интегрирани в семейството си.

Обаче, цялата полза от храненето заедно изчезва, когато семейството гледа телевизия докато се храни! Защо?

  • Когато членовете на семейството за заети да гледат нещо интересно по телевизията, не обръщат внимание на онова, което ядат. Не оценяват и не се наслаждават на качествата на хранителните продукти и освен това, загубват контрол над количеството, което приемат. В този смисъл, лошият навик да гледаме телевизия докато се храним може да стане причина за поява на затлъстяване.
  • Семействата, които се хранят пред телевизора приемат по-малко плодове и зеленчуци – основните източници на витамини, минерали и фибри, които имат защитно действие срещу много болести.
  • Отслабва връзката между членовете на семейството, които си говорят много малко помежду си, а ако си говорят, то ще е нещо, свързано с онова, което гледат по телевизията в момента.

Изводът от всичко това е, че семейството трябва да гаси телевизора докато се храни, защото е важно детето да изгради добро отношение към храната още от малко, затова пускането на телевизора в никакъв случай не трябва да става едно необходимо условие, за да „залъжем” детето да яде.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни