►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Хранене на детето

Има много информация за правилното хранене на децата и дори готови примерни менюта, които да следваме. Да, обаче, и тук важи с пълна сила правилото, че всяко дете си е индивидуално и следователно и хранителната му диета трябва да бъде съобразена с неговите физически характеристики.


Хранене на детето

Храненето на детето през първите две години е изключително важно

Deteto.info

Повечето специалисти препоръчват на родителите да обърнат изключително голямо внимание на храненето на детето през първите две години от живота му. Важно е да въведете правилни и здравословни навици на хранене още в най-ранна възраст, тъй като тогава най-лесно се моделират дори вкусовите предпочитания на детето, а и организмът му ще привикне към даден режим и определена хранителна диета. Глобален проблем сред децата е затлъстяването, като, ако до скоро това беше проблем, който се срещаше при подрастващи, тинейджъри и възрастни, то в момента все повече расте процентът на децата с наднормено тегло и затлъстяване и сред по-малките деца. А, знаете, че наднорменото тегло и затлъстяването са предпоставка за появата на проблеми със сърцето, диабет и т.н.
 Според специалисти всичко това се дължи на наличието на прекалено много вредни храни на пазара, които родителите купуват, мислейки си, че внасят разнообразие в хранителното меню на детето. Според проучвания, например, децата на година и половина нямат изградени вкусови предпочитания към плодовете, а основна храна се явяват при тях пържените картофки. Естествено, че няма дете и дори възрастен, който да не обича пържени картофи, но става страшно, когато те се превърнат в основната и ежедневно консумирана храна. Да, казват, че все пак трябва да уважаваме вкусовите предпочитания на детето и да му даваме това, което обича, но именно затова трябва да се наблегне на храненето през първите две години, за да съумеем да изградим правилни и здравословни хранителни навици у нашето дете.
 Лошото е, че всички вредни храни се поднасят като “на тепсия” на нашите деца и не е по силите ни винаги да ги предпазим от това. Ето защо специалистите препоръчват всяко дете да практикува някакъв спорт или каквато и да е друга физическа активност, която да поддържа здравето му. освен това примерът на родителите вкъщи се смята за решаващ, така че подтиквайте децата си към здравословна храна, още от съвсем мънички.

Внимавайте да не прекалява вашето дете със сладките неща

Deteto.info

Тук идеята е на принципа на повечето диети – препоръчителните калории, които човек трябва да приема на ден и както се казва ‘нито залък повече’ от това. Същото е и при децата, при тях също трябва да се следят тези неща. Това не значи да се вманиячавате в броенето на калории по цял ден, но все пак трябва да се проследяват нещата, за да се постигне един контрол на нормалното тегло и при детето. Няма да изброяваме всички здравословни продукти, които задължително трябва да присъстват в менюто на детето, а тези, които трябва да ограничавате също са ясни – всякакви тестени изделия, сладкиши, шоколади, бонбони и т.н. Знаем, че всички деца обичат сладки неща и нямаме предвид да не им давате изобщо, а просто в умерени количества.

Физическата активност на детето трябва да е всеки ден

Deteto.info

Препоръчва се децата да извършват интензивна физическа активност (практикуването на някакъв спорт) поне 60 минути дневно, като това не се отнася само за подрастващите, а и за по-малките, които вече прекарват повечето време от деня, гледайки анимация по телевизията – доста широко разпространена е употребата на телевизора като “детегледачка”, но това е друга тема. Особено за деца, които водят по-застоял начин на живот, дори 100-150 калории повече от препоръчителните за деня ще се отразят лошо на телесното тегло на детето.

За дете на две и повече години се препоръчва

Deteto.info
  • поддържайте равновесие между количеството на консумираните калории и тези, които се изгарят чрез физическата активност на детето
  • детето да извършва поне 60 минути дневно интензивна физическа дейност
  • да консумират ежедневно повече плодове и зеленчуци в естествен вид, тъй като готовите сокове не покриват ежедневните нужди на детето от витамини и минерали
  • растителните мазнини са по-препоръчителни от животинските
  • редуцирайте консумацията на сокове и храни с високо съдържание на захар
  • да консумират ежедневно обезмаслени или с ниско съдържание на мазнини млечни продукти
  • поне два пъти седмично трябва да се консумира риба – печена на фурна или задушена
  • намалете консумацията на сол и различни продукти с високо съдържание на сол

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни