►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

„Мими и Макс” Една история за малки и големи

Една история за малки и големи


„Мими и Макс” Една история за малки и големи

На 4 май в мраморното фоайе, на Столичната библиотека, се състоя представянето на „Мими и Макс” – една нова българска книга. Не я наричам детска, тъй като беше много интересна и за мен и съм уверена, че ще е от голяма полза на всички родители. Книгата е разказ за пътешествието на две съвременни деца в един различен свят. Подобно на Алиса  и децата от „Хрониките на Нарния”, Мими и Макс също попадат в друг свят и изживяват необикновени приключения. Чудната страна Лепримония показва на малките герои, как трябва да се отнасят с природата и им дава отговори на някои от големите въпроси, които подтикват към разсъждения и много възрастни: „Кое е това, което всеки иска най-много?”; Кое е онова, което ти се случва само, когато вярваш в него?”; „По какво си приличат добрият и лошият човек?”. Увлекателна и предразполагаща към размисъл, книгата е изключително подходящ повод да покажете на детето си, кои са истинските ценности и по този начин да възпитате у него правилен модел за света.
Автор и издател на „Мими и Макс” е Маги Благоева – млада и талантлива писателка с идеалистичен дух и огромна любов към децата. Книжката се издава изцяло с лични средства, а зад реализацията й стои, единствено, огромното желание на Маги да направи подарък на всички деца. Затова и продажната цена има за цел да покрие само вложените за отпечатването й средства, а 1 лев от стойността на всяка книжка ще послужи за благотворителната дейност на фондация „Движение на българските майки”.  Книгата е необикновена, затова и не може да бъде намерена по книжарниците. За да си закупите екземпляр от „Мими и Макс” трябва да посетите сайта  http://mimiimaks.com .

Ето какво мисли авторката на книгата:
Как се роди идеята за „Мими и Макс”?
Идеята за Мими и Макс се появи точно след появата на моя син в живота ми. Той преобърна цялото ми светоусещане, погледнах на живота и нещата около мене по различен начин, започнаха да ме интересуват и съвсем нови теми. Чрез него се почувствах много по-отговорна за света, в който живея. „Мими и Макс” се получи като резултат от цялата тази трансформация, която се случи.
За каква възраст деца е предназначена?
Мисля, че всеки може да намери нещо интересно и полезно за себе си в „Мими и Макс”, независимо от възрастта.
Какъв е светът на Мими и Макс?
Чувала съм да казват, че светът на Мими и Макс е различен и приказен, но всъщност аз твърдо вярвам, че той е много реален, просто ние днес сме много отдалечени от него. Това е светът на природата, на прекрасния контакт с всичко, което диша и пулсира в перфектен синхрон със земята.
Илюстрациите са наистина много красиви! Кой е илюстраторът и как стигнахте до такава концепция?
Илюстрациите наистина се получиха добре и аз съм много доволна. Имах много високи изисквания специално към тях. На първо място исках да са рисувани на ръка, а не на компютър, както е широко разпространено да се прави в момента. Чрез боичките всичко нарисувано сякаш оживява, докато компютърната анимация стои по-изкуствено. Не по-важно за мене беше илюстрациите да са наистина детски, тоест – много цветни, ярки и свежи, а не последните тенденции – начупени, едноцветни, сиви и дори плашещи и стряскащи образи. Мисля, че успях да постигна това, което исках с Диана Стойкова – тя е илюстраторът към книжката.
Освен много забавна, книгата има и вплетени възпитателни елементи. Разкажете за тях.

Какви са важните ценности, на които децата трябва да се научат?
Моето лично мнение е, че децата не трябва да се учат на нищо от възрастните, така както го разбираме ние, възрастните. Мисля, че те самите идват на този свят с много добре подредена ценностна система и с много добро чувство за справедливост. По-скоро примерът, който получават от доста от възрастните днес, обърква изначалните въприятия, с които идват, и то в отрицателна посока. Примери като това винаги първо да даваш, когато искаш да получиш нещо, да си честен, независимо дали лъжата в случая е благородна, да не правиш прибързани заключения и да не съдиш...са достатъчно красноречиви. В този ред на мисли, може би искам да уточня, че възпитателните моменти са повече за по-възрастните читатели на книжката, отколкото за децата За тях е по-скоро забавната част.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни