►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Как сугестопедията превръща ученето на чужд език в приказка?

Да разгърне потенциала на детето си, да му помогне да бъде успешно и щастливо е мечта на всеки родител. Може би затова от най-ранна детска възраст повечето родители се впускат с цялата си амбиция да търсят езикови школи, градини с чужд език и частни уроци, за да проговорят децата им още в невръстна възраст на английски, френски, немски…


Как сугестопедията превръща ученето на чужд език в приказка?

Как сугестопедията превръща ученето на чужд език в приказка?

Да разгърне потенциала на детето си, да му помогне да бъде успешно и щастливо е мечта на всеки родител. Може би затова от най-ранна детска възраст повечето родители се впускат с цялата си амбиция да търсят езикови школи, градини с чужд език и частни уроци, за да проговорят децата им още в невръстна възраст на английски, френски, немски… Съвременните майки и бащи, баби и дядовци мобилизират време, пари и систематични усилия, за да гарантират един ден свободния достъп на рожбата към образованието по света... Но... доколко успешни са тези опити за ранно обучение по чужд език и как да изберем най-подходящата форма, така че не само да разхождаме детето с убеждението, че така трябва, а да виждаме, че знанието остава в ума и в сърцето му?

Отговорите всеки ще намери сам, но това което трябва да знаете, преди да изберете най-подходящото езиково занимание за Вашето дете е, че при малките всяко успешно начало започва с хубава приказка. Както казва българският психиатър, психотерапевт и педагог проф. д-р Георги Лозанов, който разработва методиката за преподаване – сугестопедия, приказността в обучението за деца е ключова! Играта и увлекателните истории пораждат естествена и спонтанна мотивацията за учене при малките! Затова преподавателите – сугестопеди, много умело преплитат играта и приказните елементи в процеса на подаване на новата информация. Чуждите думи се появяват, вплетени в интригуваща история с любими, вече познати герои, които заедно с децата откриват нови светове, тръгват на далечни пътешествия и откриват нови приятели, с които вече да говорят на новия език. Всичко това се случва в непринудена обстановка, където малките се чувстват като у дома си. Могат свободно да се движат, да сменят местата си, да седнат или дори да полегнат на земята, докато слушат разказите на своя преподавател. Стаите, в които учат децата, са украсени с илюстрации, активиращи детското въображение. Песните помагат за спонтанното усвояване на интонацията на чуждия език, а класическата музика звучи при подаването на новите знания. Тя е специално подбрана, така че да концентрира и същевременно релаксира психиката, да държи мозъка в оптималното състояние за трайно свързване с новия материал. Точно тази стимулация на сетивността, в процеса на преподаването и емоционалната връзка на малките с новия език, е гаранцията за успеха на обучението, гаранцията, че усилията и инвестициите на родителите не са напразни.

При сугестопедичното обучение децата не се уморяват, защото умората се причинява не от обема на материала, а от начина на преподаването. Сугестопедите са обучени така, че да редуват дейностите на малките си ученици, да стимулират постоянно сетивата им, така че неусетно да повишават мотивацията им за търсене на нови знания. По този начин те учат в пъти повече за много по-кратко време в сравнение с традиционните методики за обучение.

Първите наблюдения върху работата с деца по метода на сугестопедията са направени още през 1970-1976 г. в българските училища в началните класове. Първокласниците са били обучавани да четат и смятат като интензивността на обучението задминавала в пъти стандартните темпове.

В резултат от събраните от експерти на ЮНЕСКО впечатления от посещения в експерименталните класове се стига до заключението, че сугестопедията е по-висш метод на обучение за редица предмети и за различни типове курсисти, в сравнение с традиционните методи. Тя е метод на „отваряне на резервите на ума чрез любов към човешките същества“, както казва нейният създател проф. д-р Георги Лозанов.

Тази любов, грижа и персонално внимание срещат децата в ; Beyond Suggestopedia Center, където вече за втора година се предлага сугестопедичен френски език от 4 до 12 г. с Анита Симеонова. Най-малките могат да учат в сугестопедичния център английски и немски език, а възрастните също да открият нови възможности за езиковите си умения и да разгърнат потенциала си.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни