►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Внимание, внимание всички играчки на събрание…

Знаете ли, че една играчка трябва да е истински герой, за да достигне до детето. За да покрие нарасналите потребителски изисквания и едновременно с това да бъде обявена за подходяща и от комисията, следяща за безопасността, детската играчка извървява дълъг път, докато й се даде шансът да се появи в дома Ви.


Внимание, внимание всички играчки на събрание…

Внимание, внимание всички играчки на събрание… Ще правим тест за безопасност
Знаете ли, че една играчка трябва да е истински герой, за да достигне до детето. За да покрие нарасналите потребителски изисквания и едновременно с това да бъде обявена за подходяща и от комисията, следяща за безопасността, детската играчка извървява дълъг път, докато й се даде шансът да се появи в дома Ви.
В този материал ще разгледаме изискванията за безопасност към едни от най-разпространените играчки сред децата – дървените. Гаранция за качество и сертификат за безопасност е европейският стандарт  EN 71. Знакът, поставен на опаковката на играчката, гарантира, че пособието е подходящо за използване от детето Ви. Тестовете, през които е преминала играчката не са малко и сами ще видите, че характеристиките й наистина трябва да бъдат отлични, за да премине успешно изпитването. „Отличниците“ на този изпит отиват да играят с детето, а провалилите се се връщат за поправка.

Европейски стандарт EN 71
Специалистите от години насочват вниманието си върху изработката на стандарти за безопасност на детските играчки, чрез които до голяма степен да ограничат опасностите за децата. Резултатът от тази работа е обобщен в стандарта за безопаност на детските играчки EN 71, който е задължителен за всички участници на европейския пазар. Всяка играчка, която се предлага за продажба в Европа, трябва да спазва този стандарт за безопасност. В него се описва не само какви параметри за сигурност трябва да има, но също така и какви тестове трябва да бъдат проведени, за да се потвърдят.
Дървените играчки трябва да отговарят на следните изисквания, за да получат европейския сертификат за безопасност EN 71:
1. Всички повърхности трябва да са гладки и изчистени от трески.
2. Ръбовете и ъглите да са заоблени.
3. Играчката се изпуска върху твърда повърхност от височина 85 сантиметра. Този тест се повтаря пет пъти. От играчката не трябва да се отдели никаква частица. Само когато това е гарантирано, продуктът е преминал теста.
4. Всеки продукт се подлага на високо напрежение на опън. Единицата тук е Нютон. 90 Нютона трябва да издържи играчката, което е около 10 кг.
5. Стабилността на конструкцията и материала се изследва, като тегло от 1 кг пада от височина 10 см върху играчката. В този случай играчката не трябва да се повреди и никакви елементи не трябва да се отчупят.
6. Дървената играчка се потапя 4 пъти за около 4 минути в хладка вода (20 градуса) и след това се изсушава. При тази процедура от дървената играчка не трябва да се отдели никакъв елемент, който може да бъде погълнат.
7. Бебетата и малките деца опознават света с всичките си сетива. Един от начините е  да поставят всички неща в устата си. Затова дървените играчки трябва да имат необходимия размер, за да не попаднат във фаринкса на детето. Има предписани шаблони, които служат като ориентир.
8. Бои и покрития: За всички дървени играчки се използват оцветители, които са обозначени в евронормата като безвредни и без съдържание на тежки метали в тях. Всяка производствена партида (боя или лак) преминава тестовете за безопасност по ЕN 71, още във фабриката за боя. Тези бои и покрития получават названието „бои и лакове за играчки“ и са абсолютно безвредни за здравето при поглъщане. Подобни са на сладкарските бои.

Следейки за този знак, родителите могат да са спокойни за играчките, които купуват. Разбира се, трябва да се внимава изключително много за продуктите, предназначени деца, които не притежават сертификата. Тъй като, поне за сега, в България, няма закон, който да задължава всички производители и вносители да се съобразяват с тези изисквания. 


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни