►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Развитие на бебето от 30 до 36 месеца

Колкото повече детето наближава третата си година, толкова по-ясно започва да осъзнава себе си, света около себе си и своето място в него.


Развитие на бебето от 30 до 36 месеца

Колкото повече детето наближава третата си година, толкова по-ясно започва да осъзнава себе си, света около себе си и своето място в него. Детето вече е един социален индивид: започва все по-добре да разбира смисъла на приятелството, започва да се вълнува от чувствата на околните и много му харесва да играе с голяма група деца. Детето вече говори много по-ясно. С всяка изпята песничка и прочетена книга родителите помагат на детето да развива езиковите си умения. Детето ще започне да нагажда думите и тона, които използва, според това с кого разговаря, то ще използва различни думички и тон, когато говори с приятелчетата си и когато говори с възрастен. Даже ще забележите как с по-малко от него дете ще използва по-прости думи и фрази. Активното изучаване на света ще е целта на всяка игра на мъника. Затова предоставете сигурно и безопасно място за игра на детето, където то ще има необходимата му свобода, както и необходимите стимули под формата на играчки и игри, които ще подпомогнат неговото развитие. Детето все още се чувства най-сигурно във ваше присъствие, търси вашето одобрение и е най-дейно, когато и вие сте наблизо. Дайте му вниманието, нежността и любовта, от които се нуждае, за да се развива. Отделяйте достатъчно време на детето, защото това е особено ценно за него в този период, а и не само в него. Не забравяйте, че от това зависи неговото благосъстояние.

Физическо развитие

• Детето е постоянно в движение и прави нещо

• Изкачва се и слиза по стълби без затруднения

• Рисува с ръце, с моливи или водни боички – рисунките му вече имат смисъл, тоест, въпреки че ние не можем да разберем какво точно е нарисувало, детето може да го назове и вече не рисува само чертички Детето вече може да се облича (още му е трудно да закопчава копчета и да връзва връзките на обувките) и да се храни самичко. Много от основните движения на детето вече са станали автоматични, тоест то няма нужда да вложи цялата си енергия и усилия в ходенето или ставането на крака, това вече са едни автоматични за него действия, които не му костват много.

Умствено развитие

Има моменти, в които умът на детето е една чудна комбинация между фантазия и разум. Понякога то може да използва логиката си и да бъде много зряло в начина си на мислене.

Какво е типично за детето на тази възраст:

• Все още си мисли, че светът се върти около него

• Плаче, когато падне куклата му, защото си мисли, че се е ударила лошо и я боли

• Спомня си минали неща, например какво е правило вчера или пък нещо, което го е впечатлило много, разбира добре какво се случва в настоящия момент

• Може да класифицира предметите по тяхната форма и цвят Може да следва прости инструкции, знае какво значи „върху”, „вътре” и „отдолу”. Езиковите умения на детето вече са много по-фини. Думите и структурата на изреченията на детето започват да звучат все по-близо до тези на възрастните. Дребосъците на около 3 годинки обичат да си говорят сами, когато си играят и не е изключено вече да си имат въображаем приятел. Продължавайте да четете на детето всеки ден, това му помага не само да се научи да слуша и разбира текст, но и да използва правилно езика.

Социално развитие

Споделянето е нещо, което детето все още не разбира много добре. Това да има нещо, което си е лично негово, му помага да разбере своето място сред връстниците си и ние ще трябва да се опитаме да възприемем това като един добър знак за развитието на автономността на детето. Това е неговият начин да установява граници между него и останалите. Значи първо трябва да дадем спокойствието на детето, че играчката си е лично негова и никой не може да му я отнеме и след това да му обясним, че като я сподели с приятелите си, това не значи, че тя вече не е негова.

Какво друго е типично за почти тригодишния малчуган:

• От време на време може да бъде много нежен и внимателен с другите деца

• Много обича да дава заповеди на мама и татко, да им казва какво точно да правят и да очаква да спазвате всичко

• Може да чака реда си при групови игри

• Когато наближи трите годинки, това, което много вълнува детето е да разбере какво точно мотивира хората около него. То започва да се безпокои за настроенията на хората, които го заобикалят. Затова, ако малчуганът ви попита защо сте тъжни или ядосани, обяснете му, така че да ви разбере. По този начин ще му помогнете да разбере, че емоциите са нещо нормално и е много хубаво да се говори за тях.

• Малко по малко детето ще започне да отсява онези негови връстници, които ще нарече свои приятели и постепенно ще разбере, че споделянето на играчките и доброто държание са част от това приятелство.

• Много е възможно вашият тригодишен малчуган да иска да ви помогне в подреждането на масата, сгъването на дрехите или прибирането на играчките и подреждането на цялата къща и именно сега е моментът да приемете неговата помощ, за да поставите основите на добрите навици.

• Също така сядането заедно, цялото семейство на масата вече е много важно и наложително, това ще научи детето на важни норми на възпитание.

Емоционално развитие

Колкото повече нараства речникът на детето и се развива чувството му за самоконтрол, толкова по-често то започва да изразява емоциите си с думи. Понякога обаче то реагира на някои ситуации с фрустрация, може да изпадне в ярост, знаете как изглежда една такава картинка – дребосъкът е легнал на земята, рита с крака яростно, крещи като обезумял и, ако се опитате да го вдигнете, може и да ви ухапе. В тези случаи е много трудно и ние самите да запазим самообладание, но се налага, ако не искаме да дадем лош пример. Именно затова наказанието или викането по детето в тези случаи няма да има особено голям ефект, трябва със сериозен тон и много ясно и отчетливо да кажем на детето, че това поведение е недопустимо и никой не се държи по този начин. След като кажем това, спираме повече да обясняваме и съответно спираме да обръщаме внимание на тръшкането, което в повечето случаи е с цел да привлече внимание. Когато детето се успокои, поговорете му за това, което се е случило, обяснете му какви са последствията от една такава негова постъпка.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни