►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Развитие на бебето от 24 до 30 месеца

Вашият малчуган вече мина двете годинки и показва това с две пръстчета, въпреки че все още не осъзнава много добре какво точно показва, но пък се забавлява много с това. След навършването на втората си година детето продължава с пълна сила да изследва света около себе си, като вече не се спира пред нищо и непрекъснато е в движение. Основната му дейност в този етап е да играе, било то самичко или със своите връстници на детската площадка.


Развитие на бебето от 24 до 30 месеца

Вашият малчуган вече мина двете годинки и показва това с две пръстчета, въпреки че все още не осъзнава много добре какво точно показва, но пък се забавлява много с това. След навършването на втората си година детето продължава с пълна сила да изследва света около себе си, като вече не се спира пред нищо и непрекъснато е в движение. Основната му дейност в този етап е да играе, било то самичко или със своите връстници на детската площадка. Мъникът има нужда вече от повече възможности и повече свобода на действие, за да може да задоволи цялото това любопитство, което му идва отвътре. Затова му осигурете сигурна среда и достатъчно стимули, с които да задоволи своето любопитство и желание за научаване на нови неща. Това не само ще засили двигателните и социалните умения на детето, но и ще му помогне да вложи изобилието си от енергия в полезни неща, а не в изпадане в ярост и капризничене.

Физическо развитие

Детето вече може да:

• Подскача на два крака

• Да си мие зъбите с помощта и на мама, разбира се

• Да кара триколка

• Да отваря врати

• Да пълни и изпразва кофичките и формичките в пясъка

Малчуганът може да хваща и да държи стабилно всякакви предмети и лесно да ги манипулира. Може да подрежда кубчета, да прави кули и да играе с конструктори, предназначени за неговата възраст. Детето умее самичко да сваля обувките си, да разлиства страниците на книгите и да държи чаша само с една ръка. Ако все още не умее да се облича самичко, то знайте, че този момент е много близо, затова не спирайте да го насърчавате и му покажете най-лесните начини за това, а закопчаването на копчета и ципове ще трябва малко да почака – все пак всяко нещо с времето си.

Умствено развитие

С всеки изминал месец след като навърши две години умението на детето да разсъждава и да мисли се развива все повече. Детето вече е много по-наблюдателно, обръща все по-голямо внимание на това, което се случва около него: опитва се да помага в домашните ви задължения, иска да полива цветята и да бърше прах вече. Освен това паметта му вече е развита на такъв етап, че детето лесно може да открие предмет, който помни къде е оставило за последно. Мъничето обича да пита „защо” и „какво е това” и да отгатва как функционират нещата. Въображението му е развито до степен, че малчуганът може да си представя например, че едно кубче е самолет и да си играе на различни ролеви игри, в които умее да се превъплъщава в роли. Разглежда книжките с много голям интерес и иска да му четете непрекъснато, дори една и съща книжка по няколко пъти. Има си любими книжки, които постоянно са в ръцете му. Може да пее отделни думички от детските песнички. Може да сглобява и разглобява играчки от този тип. Паметта и умението му да възприема нова информация са развити до степен, че детето вече може да разпознава някои цветове, да назовава частите на тялото и да идентифицира хората около себе си с имената им. Езиковите умения също са в много динамично развитие като мъничето все още разбира много повече неща, отколкото може да изговаря. Изразява без проблем всичките си чувства, думичките „да” и „не” ги използва винаги по предназначение, а когато нещо си е негово, дава да се разбере и си отстоява правата.

Социално развитие

Детето вижда света през призмата на своите собствени нужди и желания и все още е доста егоцентрично, смята, че всички мислят като него, все още не умее да се поставя на мястото на останалите. На тази възраст е много възможно мъничето да започне да се бие с връстниците си и не защото е агресивно, а защото иска да става все неговото и не може да си представи, че може да има друго мнение, освен неговото. Трябва с постоянство да му обяснявате, че това не е начинът за общуване с другите деца и е нещо лошо, разбира се въоръжени с достатъчно търпение, защото дребосъкът няма да се научи отведнъж. Покажете на детето как да се изразява с думи. Какво може мъникът: Умее да събира и да прибира на място играчките си. Обича да имитира някои странности и по-отчетливи маниери, които са му направили голямо впечатление. Най-много имитира мама и татко, затова внимавайте много с поведението и действията си, защото детето ще ви изкопира на 100%. Умее да чака реда си в някои по-прости групови игри.

Емоционално развитие

Емоционалните импулси на дребосъците на 2-2,5 години не са много устойчиви. Както е весело и доволно, изведнъж започва да капризничи и да мрънка, без видима причина. Мъникът лесно излиза извън контрол и почти винаги се налага намесата на възрастен. Все още детето не осъзнава добре опасностите, които го грозят, а се впуска във всякакви приключения, което значи, че това е един етап, в който трябва да сте особено бдителни и внимателни с него. Все още детето трудно се приспособява към границите и нормите, които установяваме, но ние трябва да сме твърди и постоянни в това. Какви други емоции са в репертоара на дребосъците: • Липса на каквото и да е търпение, всичко трябва да става на момента, иначе изпада в ярост • Иска всичко такова, каквото го е видяло, без да му се променя вида и под никаква друга форма • Маймунджулъците са неизменна част от ежедневието – много често ги прави, за да привлече вниманието на мама и да я накара да се смее. За родителите на децата на 2-2,5 години майчинството вече е приключило и повечето се връщат на работа, което предполага, че детето ще е у дома с баба, с детегледачка или пък на ясла. Оттук идва и най-честият гняв на мъничето, а именно, когато трябва да го оставим, за да отидем на работа. Привикването към това, че цял ден няма да сте заедно ще стане бавно, но с подходящото отношение – плавно и без излишни драми. Просто винаги казвайте на мъничето, че няма да ви има, сбогувайте се не драматично, а просто с една целувка, пожелание за приятен ден и думите, че вечерта ще си дойдете и ще сте пак заедно. Без подкупи от сорта: „ако слушкаш днес, като се прибера ще ти донеса подарък”.

Установете правила и норми

Въпреки че това е етапът, в който детето постепенно започва все повече да контролира своите действия, все още има мрънкане, викове и изпадане в ярост. Все пак не можем да очакваме от мъничето постоянно да бъде перфектно, има неща, които и него го ядосват като при всеки човек, идеята е да започне да се контролира и да изразява с думи онова, което го безпокои и ядосва. Ако помогнете на детето да разбере защо се налага всяко правило, на него ще му е много по-лесно да ги следва. По- кажете му нагледно, ако се налага, за да ви разбере по-добре. По-голямата част от децата на тази възраст имат нужда да им се повтарят по много пъти и често да им се напомнят правилата и нормите.

Колко е важна играта

В този етап от живота на детето играта е основната му дейност и неговият начин да опознава света около себе си. Тя е изключително важна за психическото, интелектуалното и социалното развитие на детето. Чрез играта то изучава средата, която го заобикаля, дава свобода на въображението си и се научава да съжителства с хората. Играта на тази възраст е основната дейност, върху която трябва да се съсредоточи детето. Родителите трябва да сме наясно, че играта не е губене на време, а основен източник на знания и умения за детето, затова трябва да осигуряваме подходящи и ефективни стимули на мъничето, за да може то да се развива правилно и малко по малко да се приобщи към света.

Стимулиращи игри

• Ролевите игри са много подходящи за детето – играйте заедно на продавачи, сервитьори, готвачи и каквото още се сетите. Можете да играете и на мама и татко – „преобличайте”, „хранете” и „приспивайте” куклите.

• Играйте на различни игри, които изискват физическо движение, това е много важно за детето. Използвайте максимално хубавото време, за да сте на открито.

• Срещите с връстници също са много полезни за детето, те го учат да общува, да си взаимодейства, да споделя нещата си и т.н.

• Пъзелите, предназначени за тази възраст, разбира се, също са много подходящи за дребосъка.

• Рисуването също е добър вариант, то не само развива въображението на детето, но и стимулира фината моторика.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни