►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Развитие на бебето от 21 до 22 месеца

Някои особености в развитието на бебето от 21 до 22 месеца.


Развитие на бебето от 21 до 22 месеца

Детето на 21-22 месеца

Колкото повече детето се доближава до втората си годинка, толкова по-трудно е да го занимаваме и забавляваме, защото не се спира нито за миг и обръща всичко нагоре с краката. Вече трябва сериозно да се замислите за образователни игри, с които да го забавлявате и които ще го научат на нови думи, на цветовете, наименованията на предметите, които го заобикалят и т.н.

Развитие

Според нормите на физическо развитие детето на 21-22 месеца е високо между 79 и 92 см и тежи между 9.5 и 14.2 кг. Двигателните умения на детето вече му позволяват да се облича, да си мие ръцете и да си мие зъбите без помощ, въпреки че това винаги трябва да става под надзора на 3  възрастен. На тази възраст мъничето иска непрекъснато да имитира мама и татко и ще бъде особено привлечено от домашните ви задължения като чистенето или готвенето. Възползвайте се от този интерес като му давате дребни и много прости задачки, купете му принадлежности за почистване във формата на играчки и нека мъничето се учи от вас свободно. Детето е много близо и до това да се научи да ходи самичко до тоалетната. В един момент между 18 и 24-месечна възраст ще си дадете сметка, че мъничето вече започва да ос- ъзнава кога му се ходи до тоалетната и вероятно ще забележите някакви реакции у него в тези моменти – детето ще си смъкне панталоните или пък ще се скрие някъде. Въпреки обаче, че си дава сметка за нуждите си, това не значи непременно, че то е готово за гърнето или тоалетната, но пък това е признак, че му остава малко да остави завинаги памперсите. Пробвайте да го слагате на гърнето и му покажете как да ви съобщава, че му се ходи до тоалетната.

Езикът

Вашето мъниче е в етапа на телеграфния език: произнася няколко думи заедно, но все още не съставя изречения и затова в някои случаи направо ще изглежда все едно говори на някакъв неразбираем език. Детето започва да прави комбинации от думи, които имат значение, например: „мама мляко”, като все още ще изпуска съюзите, свързващи думите.

Социално развитие

Децата на тази възраст правят нещата, защото така са си решили и никой и нищо не е в състояние да ги разубеди да не правят онова, което са си наумили. Заедно с изпадането в ярост и постоянното експериментиране, твърдоглавието е още една черта, типична за мъниците на тази възраст. Уважавайте неговите интереси и се опитайте да отстъпвате пред дребните неща, като това с какво точно да намажете филийката за закуска или пък коя блуза да облече. Заедно с това обаче, нека на мъничето му стане ясно, че някои неща, като например да се пусне изведнъж от ръката ви докато пресичате, са неприемливи и недопустими и ги отстоявайте с постоянство. Направете всичко възможно да установите рутина за сън, следобедна дрямка, храненията и часът за лягане вечер, така детето ще се чувства по-сигурно, когато всеки ден извършва тези действия и няма да се противи. Тези малки правила ще улеснят много ежедневието ви, стига все пак да не сте прекалено строги с мъничето. Ако детето знае във всеки един момент какво точно следва, вероятно ще срещнете по-малко съпротивяване от негова страна.

Стимулиращи игри

• Осигурете игри на детето, чрез които ще учи нови неща, като например, цветовете и различните форми и материи.

• Играйте с куклите все едно са живи същества, като ги „храните”, „преобличате”, „къпете”, „слагате ги да спят” и т.н.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни