►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Развитие на бебето от 17 до 18 месеца

Някои особености в развитието на бебето от 17 до 18 месеца.


Развитие на бебето от 17 до 18 месеца

Бебето на 17-18 месеца

Дребосъкът вече почти никога нe пада докато ходи и вече започва да тича все по-силно и да се катери. На тази възраст, въпреки че вече владее набор от думи, които свързва помежду им, любимата думичка му е „не”. Детето повтаря всяка дума, която чуе, обича постоянно да му казваме кой предмет как се казва, затова използвайте всеки подходящ момент, за да разяснявате на мъника кое какво е и за какво се използва. Според нормите на физическо развитие на 18 месеца детето е високо между 76 и 87,5 см и тежи между 8,9 и 13,4 кг.

Двигателно развитие

Детето ходи все по-добре и по-стабилно. Може да се качва по стълби без помощ, по типичния за всички мъници начин – като стъпва и с двата крака на всяка стълба. Ще се опитва да рита топка, но още е възможно да не успява да го прави добре. Дребосъкът обича да слуша музика и ще натиска всички бутони и копчета, които му се изпречат на пътя. Детето тича вече свободно навън, въпреки че все още понякога няма да успява да запази равновесие.

Памет и въображение

В един момент между 18 и 24 месеца, детето ще покаже, че вече може да мисли и за неща, които не са пред очите му и не присъстват в момента. Това е един много важен процес, за да може детето да се научи да разрешава проблеми и да реагира адекватно на ежедневните ситуации.

Език

Речникът на детето се обогатява с всеки изминал ден и то вече започва да произнася фрази, състоящи се от две или три думички. Сред любимите думи на малчугана са „не”, „да” и „мое”. Освен, че обича да бърбори, мъничето много обича да слуша възрастните – слуша техните разговори, слуша ги, когато му разказват нещо и му показват кой предмет, как се нарича. Детето разбира прости правила и може да ги следва.

Емоционално и социално развитие

Разпознава образа си в огледалото. Знае какво иска и кога го иска и се ядосва много, когато не го получи. Може да показва опозиция, да не слуша нарочно и да провокира. На 18 месеца детето е все още доста егоцентрично, тъй като все още не умее да се поставя на мястото на останалите. Ако думичката „не” все още не му е станала любима, то е много възможно отсега нататък да му стане. Сега е и подходящият момент да започнете да въвеждате основните норми на поведение и възпитание. Покажете му как трябва да се държи любезно, да казва „моля” и „благодаря”. Любопитството на детето нараства с всеки изминал ден, както и наблюдателните му умения. Затова все повече започва да имитира поведението на възрастните и на по- големите деца. Все още обаче не си взаимодейства много с другите деца, въпреки че му харесва тяхната компания.

Стимулиращи игри

Игрите с топка са много забавни и стимулиращи за детето Стимулирайте катеренето у мъничето, нивото му на развитие вече позволява това. На тази възраст е много по-възможно да видим едно дете да си играе с кутията и опаковката на някой подарък, отколкото със самия подарък. Това е, защото детето непрекъснато „изследва” и открива нови неща. Дайте на детето книжки с много картинки и по-кратички. Те ще се харесат на детето, защото малко по малко ще успее да следва картинките и да асоциира разказа с тях. Помогнете му да подобри умението си да се изкачва и да слиза по стълби, като го учите на широки и ниски стълби. Можете да играете като се въплъщавате в различни герои, например можете да бъдете пирати в търсене на някое съкровище или пък да си играете на майка и дете. Въпреки че детето няма да разбира много добре какво точно правите, ще се смее и забавлява много.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни