►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Развитие на бебето от 13 до 14 месеца

В този период бебето започва да спи все по-малко и съответно и следобедният сън става по-кратък. Малко по малко то започва да се превръща в малък мъж или малка госпожица.


Развитие на бебето от 13 до 14 месеца

Бебето на 14 месеца

В този период бебето започва да спи все по-малко и съответно и следобедният сън става по-кратък. Малко по малко то започва да се превръща в малък мъж или малка госпожица. Според нормите на физическо развитие бебето на 14 месеца е високо между 72 и 83,5 см и тежи между 8,2 и 12,5 кг. Вероятно мъникът на тази възраст вече се е научил да казва „чао”, казва няколко думи и всеки ден учи нови и нови. Вече започва да има все по-ясна идея какво точно иска и е по-настоятелен в постигането му. С помощта на възрастен вече се учи да рита топка и да я подхвърля. На тази възраст малчуганът трябва да може да пие от чаша. Детето се чувства сигурно в компанията на своите плюшени играчки. Има си сигурно една любима и не я изпуска никъде, а когато я забрави у дома е тъжно и плаче за нея. Тези играчки се наричат „преходни” и могат да служат са успокояване на мъничето, особено когато мама не е наблизо.

Храненето

Не очаквайте детето ви да има маниери на масата като на възрастен, оставете го да играе с храната и да се опитва да се храни самичко, това е много важно умение в неговото развитие и то трябва да го постигне с ваша помощ и като се абстрахирате от факта, че на този етап в кухнята ви ще е малко по-мръсничко от обикновено. Малко по малко мъничето ще подобри своите умения с приборите за хранене, но и все още го привлича много да яде с ръце и да хвърля храна по пода.

Стимулиращи игри

Играйте на криеница, това е една от най-стимулиращите игри за детето, много се забавлява, когато хората изчезват и се появяват изведнъж. Въведете мъничето в света на книгите и фантастичните истории. То обожава да ви слуша и да обръща страниците на книжките. Много забавни за мъничето ще са панорамните книжки. Определете си един час, в който да четете на детето всеки ден, това ще бъде един вълшебен и любим момент за него. Оставете го и да разглежда книжките самичко. Стимулирайте рисувателните умения на детето. Играйте на топка, тя също е една от най-стимулиращите играчки.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни