►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Развитие на бебето от 12 до 13 месеца

След като навърши една годинка, развитието на мозъка на детето му позволява вече да направи първите си стъпки и да започне постепенно да развива говорните си умения.


Развитие на бебето от 12 до 13 месеца

Бебето на 12-13 месеца

След като навърши една годинка, развитието на мозъка на детето му позволява вече да направи първите си стъпки и да започне постепенно да развива говорните си умения. С всеки изминал ден детето ще подобрява по малко своето физическо и когнитивно развитие. Стимулирайте го с подходящи за неговата възраст и развитие играчки, за да научава нови неща и да се забавлява едновременно. Според нормите на физическо развитие на 12-13-месечна възраст ръстът на детето е между 70 и 82 см, а теглото – между 8 и 12 кг.

Двигателни умения

След навършването на 12-13 месеца детето започва да прави своите първи стъпки, въпреки че има и деца, при които това става и на около 18 месеца. Все още мъничето пада и се клатушка и трудно се изправя, когато падне. Затова мъничето ще се придвижва из дома ви, държейки се за мебелите, но важното е, че се движи самичко, а това е много голяма стъпка в неговото развитие.

Уменията с ръчичките

Докато подобрява движението на крачетата си, детето също така развива и своите умения да използва ръчичките си по предназначение. По-голямата част от бебетата на 13 месеца вече могат да държат кубче и да го слагат в кутия, например; други дори вече „рисуват” първите си рисунки. Детето на тази възраст може и да може да държи лъжица, но това не значи, че ще я използва умело и както трябва. Насърчавайте мъничето например да си подхвърляте малка точпица и му дайте лист и молив, за да започне вече да се изявява в рисуването.

Езикът

Детето започва да използва негови си звуци, за да комуникира, имитира звуците, които издават животните. Произнася средно около 5 думи. На ниво разбиране, детето може да разбира някои думи и инструкции: донася предмети, когато бъде молено за това; моли за храна или нещо за пиене чрез звукове и думи; казва „здравей”, моли за някой предмет, сочейки го с пръст и т.н.

Социални умения

Детето вече е по-независимо от майка си, но все още показва страх от непознати места и хора. Има желание и прави опити да прави някои неща самичко, иска да яде само, помага в обличането и събличането на някои дрешки. Детето обича да вижда други деца и да играе с тях. Когато го помолим, дава целувки.

Храненето

На една годинка храненето на детето се преструктурира, то минава на преходна и в последствие на обща храна. Започва да открива и постепенно да приема различните вкусове на новите храни, които му се предлагат. От тази възраст нататък детето практически трябва да яде всичко, но винаги новите храни се въвеждат по една и по малко и се спазва балансирана диета. Дневното му меню трябва да се състои най-малко от четири хранения: закуска, обяд, следобедна закуска и вечеря.

Стимулиращи игри

• Играйте му сценки с кукли, животинки или дори можете да нарисувате пръстите си в различни герои. Нека играчките му „оживеят” и „проговорят”, създавайте сценки, които ще стимулират мъничето да говори.

• Дайте му различни музикални инструменти и музикални кутийки. Например тупането на барабана задоволява нуждата на детето от двигателно отпускане, докато пък чуването на музика го кара да танцува и да се движи. Така мъничето малко по малко открива и своето тяло.

• Предложете на детето да рисува с пръсти, така не само стимулирате неговата креативност, но и упражнявате фината моторика.

• Хванете детето за ръка, търкулнете една топка и заедно тичайте след нея.

• Изберете различни по форма и големина възглавници и ги подредете на пода, така че мъничето да може да се катери по тях.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни