►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Съвети за бременната

Д-р Силвия Савова
Д-р Силвия Савова

акушер-гинеколог, СБАЛАГ Майчин дом - София, автор на книгата "Чакам бебе"

Вижте всички статии на Д-р Силвия Савова

Съвети за бременната
Употреба на алкохол

Употреба на алкохол

Deteto.info

Няма безопасно ниво на алкохол в кръвта на майката по време на бременност. Избягвайте употребата му,
особено през първия триместър, когато се формират органите. Дори умерената му употреба (едно или две
питиета дневно) може да е причина за спонтанен аборт или ниско тегло за гестационната възраст на плода. Употреба на концентриран алкохол може да доведе до фетален алкохолен синром – вроден сърдечен дефект, умствено изоставане, дори смърт на плода. Трябва да се знае, че алкохолът достига до плода по кръвен път. Ограничете приема му до 2 малки питиета за една седмица (220 мл бира, 80 мл бяло вино, 50 мл аперитив).

Тютюнопушене

Тютюнопушене

Deteto.info

Ако пушите по време на бременността, никотинът, който инхалирате преминава през плацентата и уврежда Вашето бебе. Намалява кръвотока към бебето и въглеродният оксид редуцира съдържанието на
кислород в кръвта. Тютюнопушенето може да доведе до преждевременно раждане, ниско тегло на новороденото, вродени цепки на устните и небцето. Увеличава се рискът от белодробни (дихателни) проблеми и развитие на астма у новороденото, след раждането. Установена е връзка между пушенето по време на бременност и внезапна смърт на новороденото, спонтанен аборт, плацента превия (плацента, разположена върху цервикания канал), отлепване на плацентата и преждевременно пукване на околоплодния мехур. Пасивното пушене също излага бебето на риск. Избягвайте задимена обстановка и, ако партньорът Ви пуши помолете го да откаже цигарите или да не го прави във Ваше присъствие.
Последствията от тютюнопушене по време на бременност са сериозни, затова подходете отговорно към бебето си и спрете цигарите. Ако изпитвате огромни затруднения с отказването от никотина, обърнете се за съвет и препоръка към наблюдаващия Ви лекар или към психолог. Ако силно желаете да предпазите бебето си, ще се справите!

Медикаменти

Медикаменти

Deteto.info

Не приемайте никакви лекарства, без знанието на Вашия гинеколог, това е особено важно през първия триместър (първите 12 седмици на бременността). Дори често употребяван медикамент като аспирина, може да е причина за спонтанен аборт и вроден сърдечен дефект на плода (може да се използва само в определени клинични случаи и в доза контролирана от специалист – акушер-гинеколог). При настинка или ОВИ (Остра вирусна инфекция) след консултация с интернист и гинеколог могат да се използват антибиотици, които са съобразени със срока на бременността и категорията риск на медикамента. Сега повече от всякога е важно да не предприемате самолечение, защото то крие големи рискове!

Наркотици

Deteto.info

Няма период от човешкия живот, в който употребата на наркотици да не е опасна. Но бременността е време, в което е изключително важно да не използвате подобни вещества. Това крие огромен риск за Вашето бебе и за Вас. Ако имате сериозен проблем, свързан със зависимост се обърнете за помощ и съвет към психолог.
Употребата на екстази е свързана със сърдечен дефект на плода, дефекти на крайниците, както и дехидратация на майката.
Кокаинът може да е свързан с преждевременно раждане и отлепване на плацентата, както и с мозъчен удар, инфаркт, хипертония при майката.
Хероинът и др. наркотици излагат на висок риск Вашето бебе.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни