►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Няколко съвета за по-приятно пътуване през бременността


Няколко съвета за по-приятно пътуване през бременността

Мога ли да правя дълги пътувания с кола докато съм бременна

Deteto.info

Няма причина да не пътувате през бременността, стига да спирате през определено врме, за да се разтъпчете и да отпочинете малко. Естествено, когато вече сте в напреднала бременност, е добре да оставите да шофира някой друг.

Как да използвате предпазния колан

Deteto.info

Никога не пътувайте в кола, без да сте сложили предпазния колан. Сложен по ядекватния начин, той ще ви предпази от евентуален инцидент. Коланът се слага под корема, а не върху него.
Помнете, че вашето тяло и амниотичната течност предпазват бебето от нараняване. Това означава, че най-добрата форма да предпазите бебето е като защитите самата себе си с предпазния колан.

Опасни ли са въздушните възглавници за бременните

Deteto.info

Въздушните възглавници не са опасни през бременността, стига да сте си сложили правилно колана и да сте се отдалечили достатъчно от таблото и волана на колата. Ако шофирате, отдалечете волана от корема си.

Възможно ли е когато съм бременна да има по-голям шанс да ми стане лошо по време на пътуването

Deteto.info

Ако сте от тези, при които сутрешното гадене през бременността е доста изявено, то дългото пътуване може да го обостри. Като цяло, обаче, няма такова правило, че когато правите дълги пътувания през бременността ще ви става лошо.

Как мога да пътувам най-удобно

Deteto.info

Седенето, продължително време, на едно място, където и да сте, може да доведе до подуване на краката и по-точно глезените.  За да поддържате кръвообращението си, по време на пътуването спирайте да си почивате на всеки 90 минути, въпреки че най-вероятно ще спирате и по-често, за да ходите до тоалетна. Най-удобно ще ви бъде да спрете на някоя бензиностанция – там можете спокойно да се поразтъпчете, да пийнете нещо разхладително и да отидете до банята да се освежите.

Намалете стреса

Намалете стреса

Deteto.info

Това в днешно време е много трудно, но като се абстрахирате от лошите неща и помислите малко повече за себе си, ще се отърсите малко от напражението. Бременността е най-подходящия момент да проявите малко здравословен егоизъм и да помислите първо за себе си заради здравето на бъдещото си дете.  И дори и да сте на ръба на депресията, не се оставяйте, а предприемете пътуването – ще видите колко ентусиазиращо и зареждащо ще ви подейства то, стига да планирате и да помислите за всичко.
Като за начало, за да избегнете излишни притеснения и тревоги, резервирайте предварително стая в хотел, там където отивате. Ако ще пътувате със самолет, е добре да си резервирате място доста предварително, за да не стане така, че накрая да няма места. Добре е в самолета да си изберете място близо до пътеката, защото най-вероятно ще ви се налага да ставате често, а и така трябва, защото продължителното седене на едно място не се отразява добре на бременната.
Ако ще пътувате с кола, имайте предвид кога ще има голям трафик и планирайте пътуването, така че да го избегнете. Пригответе една чанта с всичко от първа необходимост и я сложете при вас, а не в багажника, за да ви е под ръка по всяко време. Вземете си нещо за хапване и повече вода, за да се разсейвате и да ви минава по-бързо времето, можете да си вземете книга, списание, вестник с кръстословици, музикален плеър или друго нещо, което ще ви е удобно да правите в колата.

Запазете енергията си

Deteto.info

През бременността няма защо да оставяте любимите си забавления, ако обичате да обикаляте, да разглеждате музеи, да посещавате интересни места, можете да продължите да го правите. Помнете, обаче, че ще се изморявате по-лесно отколкото преди, когато не сте била бременна, затова не е много добра идея да следвате същия ритъм като преди. Почивайте си за крако, но по-често. Много отпускащо ще ви се отрази вземането на душ, кратка следобедна дрямка, почивка с вдигнати на възглавница крака, прочитането на няколко страници от интересна книга и т.н.

Хранете се и пийте достатъчно течности

Deteto.info

През бременността правилното и редовно хранене придобива още по-голяма важност. Не пропускайте хранене по време на пътуването, подгответе си нещо за хапване. Подходящи за изпът, но и полезни за вас, са плодовете, ядките и сушените плодове. Не забравяйте да се запасите и с достатъчно вода.

Посетете тоалетната веднага щом почувствате нужда

Deteto.info

През бременността ще ви се налага да ходите до тоалетната доста по-често отколкото преди. Посещавайте банята веднага щом ви се отдаде удобен случай, защото не се знае след колко време ще стигнете друга, а и не е хубаво да стискате дълго време.

Масажирайте краката и глезените си

Deteto.info

Ако прекарвате много време седнала, е много вероятно да ви се подуят глезените. Докато пътувате, сменяйте положението на краката си, можете да си събуете и обувките, за да ви е по-леко. През известно време вдигайте краката си нависоко, можете да ги облегнете на някоя чанта или си вземете една пухкава възглавница от вкъщи. Можете да си помогнете и като си обуете най-удобните обувки, които имате.

Препазете се от вагинални инфекции

Deteto.info

Бременността прави жената по-податлива на вагинални инфекции. Последните се най-разпространени в топли и влажни райони. За да се защитите, обличайте много леки и широки дрехи от естествени материи, с които тялото ви ще може да „диша” и носете само памучно бельо. Ако сте на море или на бесейн, след като излезете от водата свалете мокрия бански и си сложете сух колкото се може по-скоро.

И помнете, че през бременността трябва да слушате тялото си. Ако се почувствате изморена, стане ви прекалено топло или не ви е удобно да правите упражнения, намалете ритъма или спрете – всичко с времето си.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни