►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Симптомите на раждането

Всяко раждане обикновено е предшествано от някои подготвителни знаци, които позволяват на бъдещата майка да успее да се подготви. Кои всъщност са основните сигнали, че раждането е на път?


Симптомите на раждането

Контракциите

Deteto.info

Контракцията се дължи на втвърдяване на матката. Всяка контракция започва, нараства и достига своя връх, за да намалее после до пълно изчезване. Един месец преди месеца на раждането бременната може понякога да има контракции, които служат за подготвяне на стените на матката, за да може, когато моментът настъпи, тя да се разтегне достатъчно (10 см), за да излезе бебчето.
В действителност контракциите, които са признак, че раждането започва имат много точни характеристики:

  • Те стават през равни интервали. В началото, на всеки 20 минути, после – на всеки 15 минути и накрая – през 10 и през 5 минути.
  • Те са интензивни и болезнени. Когато започнат контракциите, трябва да имате часовник до себе си, за да видите дали са чести и през еднакви интервали, защото много често те са „лъжливи” и след кратко време отшумяват – това всъщност е „фалшива тревога” и значи, че раждането още не е започнало. Ако в продължение на 2 часа контракциите се повтарят през интервали от 5-10 минути и са с продължителност 40 секунди, това означава, че раждането наистина е започнало и трябва бързо да отидете в болницата.

Симптомите на раждането – една болка, различна от всички други

Deteto.info

Възприемането на болката от раждането е много субективна, всяка жена описва различно онова, което е чувствала по време на раждането.

  • Какво всъщност отличава болката от раждането от останалите типове болка? На първо място това, че се характеризира от повтарящи се контракции, които отначало са малко болезнени, после достигат връхната болка, а след това отшумяват и жената се чувства добре. Този процес има за цел да помогне на жената да се адаптира към раждането и към постепенно нарастващата и след това отшумяваща болка.
  • Пиковете на болката се отделят един от друг с интервали, в които липсва каквато и да е болка и организмът на жената произвежда ендорфини и енкефалини, хормони, които притъпяват болката или по-скоро помагат на жената да издържа на нея с повече сила и кураж.
  • Болката от раждането е вследствие на разтягането на шийката на матката, която се съкращава, за да подпомогне изтласкването на бебето, изграждайки по този начин т.нар. родов канал.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни