►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Лечение на болки в кръста и гърба при бременни

Разпространението на болковата симптоматика в кръста и гърба варира между 50 и 70% от всички бременни жени. Болката в гърба е често срещано оплакване по време на бременност и обикновено не е повод за притеснение, но ако не се обърне нужното внимание, често проблемът може да остане хроничен и след раждането.


Лечение на болки в кръста и гърба при бременни

Deteto.info

Най-честите причини са вътреутробните и хормоналните промени, нормално съпътстващи бременността. Уголемяващата се матка  с  плода, който расте, измества центъра на тежестта от S2 нагоре, разтяга и отслабва коремните мускули. Тъй като през периода на бременността абдоминалните (коремни) мускули се разпъват много повече от тяхното нормално състояние, те губят своята способност да изпълняват своята нормална роля за поддържане стойката на тялото, и като резултат, кръстът поема носенето на ненормално тегло от торса. Променя се стойката на тялото, и се увеличава напрежението върху гърба. Допълнителната  тежест в утробата затруднява функцията на мускулите, и увеличава тежестта върху ставите, поради което бременните чувстват гърба си напрегнат и болезнен в края на деня.
Промяната в хормоните при бременност водят до разхлабване на  лигаментарния (връзковия) апарат в таза и сухожилията, прикрепяващи тазовите кости за гръбнака. Бременността може да компрометира стабилността, присъща на костите и сухожилията в прешлените и таза, изискващи активна мускулатура. Това внася чувство за нестабилност и причинява болка при ходене, при изправен стоеж, при седене дълго време, при нормални дейности от ежедневието. Те се дължат на промени в постурата (позата) поради нарастващата маса на плода в коремната кухина.
Хормонът релаксин (Relax-почивка) е второто обяснение за болката в кръста.
По време на бременността, хормонът релаксин е наличен в количество 10 пъти над нормалната си концентрация в женското тяло. Релаксин е добър, в смисъл, че неговата функция, както можете да се досетите от името му, е да отпуска връзките в таза - os pubis  (срамните кости), така че бебето да има място да премине през родовия канал.
За съжаление релаксин също така води до ненормални движения в много други връзки на тялото като лонгитудиналните лигаменти, които се отпускат също, така се причинява:
Долен кръстосан синдром (характерен мускулен дисбаланс). Мускулите флексори на тазобедрената става и паравертебралната мускулатура в поясния дял на гръбначния стълб са с повишен тонус. А коремните и седалищните мускули са подтиснати и отслабени, в следствие на което се появява болката.
Специалистите характеризират два най-често срещани типа болки по време на бременност. Лумбалната или кръстната болка засяга поясните прешлени в кръста, а тазовата или опашната болка е изразена в долно-задната част на таза.
Лечението при бременни жени с болки в кръста трябва да бъде различно, защото са налице физиологични, биологични и механични промени. На първо място е използването на нефармакологични средства. Това е важно да бъде разбрано, защото фетуса е пасивен приемник на някои медикаменти. Нефармакологичните средства включват обучение, съвети и упражнения под контрола на кинезитерапевт. Стабилизиращи упражнения, упражнения за релаксация на определени мускулни групи, корекционни техники, масаж за бремени, кинезиотейп. Проучване на Miami Touch Research Institute показва, че масажът намалява напрежението, стреса, тревожността и депресията, причинени от хормоналните промени по време на бременността.
Повече от половината жени често съобщават за наличието на болка в областта на кръста, която остава и след раждането.

За по-голяма част, тези проблеми започват да се проявяват след раждане на детето, като при 10 % от тях болката в кръста става хроничен проблем

Deteto.info

Deteto.info

Посещаването при кинезитерапевт е често наложително.

Компенсаторни механизми в над- и подлежащите етажи на двигателната верига при патология се откриват първо в лумбалния дял на гръбнака, най-вече в лумбосакралния преход.
Лумбалната лордоза се задълбочава, като върхът й се измества дистално към L5 – S1. Инклинацията на таза се засилва, тазобедрените стави се изместват зад базисния отвес и се намират в леко флексионно положение, което засилва тонуса на флексорите и преразтяга екстензорите. При крачка назад скъсените мускули се преразтягат, което компенсаторно засилва лордозата. Това обяснява и положителния “симптом на m. iliopsoas” (наличие на болезнен хипертонус в мускула) като показател за блокаж на сакро-илиачната става. Терапевтът трябва да може да отбележи налични промени в подвижността на всички нива на гръбначния стълб, като те могат да бъдат хипермобилност (ставна халтавост) или ограничено движение в даден сегмент. Тестуване на мускулната сила и еластичността също трябва да бъде проведено. Лечебната програма за възстановяване е необходима да съдържа възстановяване на подвижността, подобряване на стойката и стречинг на гръбната мускулатура. Всяка от тях трябва да бъде съобразена с промените в тялото на жената по време на бременност, и най-вече след това! Хроничните болки в гърба ( low back pain) се предизвикват предимно от нарушения баланс между статични и динамични мускули.

Deteto.info

Най-подходящо е лечението с юмейхо терапия в такива случаи след раждане, възстановява мускулния баланс, в резултат на което се осигурява безрискова адаптация на лумбосакралната област към вертикалната поза, и натоварване при различни двигателни активности от това положение.
Основна цел на Юмейхо е да възстанови естествения баланс в тялото, заложен му от природата. Това се постига чрез сложна система от похвати за наместване и фиксиране на костите, чрез теглене, изправяне и вертикален натиск, които възвръщат първоначалната симетрия в стойката и носят висок лечебен ефект. Юмейхо е лечебна практика, основаваща се на теорията на промяна на центъра на тежестта на тялото (на нивото на S2 , а при бременност се премества нагоре), поради разместване на костите в тазобедрените стави и/или сакроилиачните стави. Нарушената симетрия в човешкото тяло създава напрежение в мускулатурата, притискане на нервни окончания, влошено кръвообращение, застой на лимфата, дискомфорт до болка и подтискане на вътрешните органи. Всъщност това е и концепцията на Хиропрактиката. „Това е механика на живия човек.” Биомеханичните промени са причина за ставните промени в гръбначния стълб и дегенерацията на междупрешленните дискове, мускулни болки, болки във врата и кръста, пириформис синдром, ишиалгия, болки в тазобедрените стави и колената.
Изключително добре се повлиява хълбочно разместване при жени след раждане, които изпитват дискомфорт и/или болка в кръста и гърба. От месец март тази година в отделение по физиотерапия и рехабилитация в болница Токуда София се работи юмейхо терапия.
Методът включва масажни техники за дълбока, обработка на мускулатурата, омесване, притискане, разтриване. Припокрива  се с точковия масаж по меридианите и рецепторните зони от рефлексотерапията. Чрез дълбока обработка на съединителната тъкан се отпускат и мускулите, като накрая се отблокира всяка една става на тялото. Регулира се кръвната циркулация, метаболизмът се увеличава и веществата, които предизвикват умора, се излъчват, засилва се имунната система. Юмейхо гимнастиката е чудесен метод за профилактика и възстановяване на гъвкавостта и жизнените сили на тялото.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни