►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Втората бременност – същата ли е като първата?

С второто дете вече има една друга психологическа нагласа, защото бременната вече знае какво я очаква, а това е много важно.


Втората бременност – същата ли е като първата?

Жената вече знае как да планира нещата, ще изживее втората си бременност по-спокойно, ще се чувства подготвена, в очакване на нещо познато, а не като при първата, където страхът от непознатото има водеща роля за психическото и дори за физическото състояние на жената. 
От друга страна обаче го има и моментът, в който, ако първата бременност е била проблематична и е имало усложнения, жената може да почувства страх да се изправи отново пред това тежко изживяване. Само, че няма такова правило, според което усложненията и проблемите при първата бременност да се появят задължително и при втората. В действителност бихме могли да приеме, че всяка бременност е различна.
Освен това интервалът между двете бременности е важен за здравето на майката, тъй като той трябва да позволи на жената да се възстанови от бременността и раждането, като и от огромните усилия, които полага за отглеждането на бебето.

През втората бременност жената е по-добре подготвена

През втората бременност жената е по-добре подготвена

Deteto.info

При всички случаи, жената е много по-добре подготвена физически през втората бременност. с първото дете организмът на жената се е адаптирал към хормоналните промени и поддържа "спомена" за това през следващите бременности. така след първата бременност времето са адаптация и реакция на тялото към промените намалява наполовина, типичните за бременността неразположения намаляват, шийката на матката е по-мека и еластична и съответно намалява продължителността на раждането практически наполовина.
Това не значи, че няма да ви бъде полезен един курс, който да ви подготви за раждането, особено пък, ако са минали няколко години от първото раждане. Упражненията за бременни също не ги забравяйте, те не само ще ви помогнат да поддържате добра форма, но и също ще спомогнат за по-лесното раждане.
До тук общо взето се оказва, че с втората бременност ще ви е доста по-лесно отколкото ви е било с първата. Трудностите ще дойдат след раждането, когато щастието да имате две деца се е удвоило, но с тоива са се удвоили и ангажиментите и задълженията ви. А има много голяма вероятност да се появи и ревност при по-голямото ви дете към бебето, поради което трябва да му обърнете много голямо внимание и да се погрижите да разбере, че няма нужда и, че обичта и вниманието ви няма да намалеят.

Най-често задаваните въпроси относно втората бременност

Най-често задаваните въпроси относно втората бременност

Deteto.info

Две неща са ясни - 1) След първата бременност тялото на майкатапретърпява различни промени, които ще улеснят следващи бременности и раждания и 2) Ако лекарят не каже обратното, през втората бременност не е задължително да се повторят претърпените усложнения по време на първата бременност и трудното раждане.

Болките в гърба, гаденето, продължителността на раждането и т.н. е възможно да бъдат напълно различни от тези при първата бременност.
Разликите между първата и втората бременност – най-честите въпроси на мамите:

 • Коремът ми ще порасне ли повече? - Да. Коремните мускули са по-еластични и затова ще се адаптират много по-бързо към промените. При жена, бременна за първи път, коремчето не си личи до петия-шестия месец на бременността, докато при следваща бременност, е възможно коремът да се забележи още около третия-четвъртия месец.
 • Ще имам ли същите неразположения през втората си бременност? - И да и не. Гаденето и болките в гърба вероятно ще се появят и през втората ви бременност, защото това са неразположения, свързани с промените, които стават в организма на жената по време на бременност по принцип. Що се отнася до други усложнения, поява на заболявания и т.н., то не е задължително те да се проявят и сега.
 • Кога ще усетя първите движения на бебето? - През втората бременност движенията на плода се усещат след четиринадесетата гестационна седмица, докато при първата бременност те не се усещат до двадесетата-двадесет и втората седмица.
 • Бебето ще се роди ли в седмицата на определения термин? - Факторите, които влияят на продължителността на бременността могат да са различни при всяка отделна такава. Освен това, ако става въпрос за трета или четвърта бременност и съответно трето-четвърто вагинално раждане, е по-трудно шийката на матката да се държи затворена до края на бременността, до термина и затова раждането ще стане преди това.
 • По-бързо ли е възстановяването след второто раждане? - Въпреки че всичко зависи от това как е било първия път, обикновено майката прекарва втората бременност и съответно раждането на второто си дете с много по-голямо спокойствие. Много майки твърдят, че второто им раждане е било по-кратко и по-лесно, но дали и възстановяването физически след второто раждане ще стане по-бързо и по-лесно? А емоционалното състояние, и то ли укрепва по-бързо?

Това, което става по-лесно след второто раждане

Deteto.info
 • Раждането трае по-кратко време.
 • Епизиотомията е по-малка или изобщо не се налага.
 • Намалява се много рискът от анемия, тъй като майката губи по-малко кръв по време на раждането.
 • Жената по-лесно приема хормоналните промени – не само във физически, но и в психологичен аспект. Може второто дете да означава повече ангажименти, но пък и вълнението и притеснението на майката не е толкова голямо, както при първото, тя се чувства подготвена и съответно по-спокойна.
 • Кърменето е по-лесно – сега гърдите не са толкова чувствителни и рискът от появата на рагади нямалява доста. Освен това, майката вече има опит, знае кога и как точно да кърми бебето. 
Това, което отнема повече време след второто раждане

Това, което отнема повече време след второто раждане

Deteto.info
 • Матката възвръща нормалния си размер по-бавно, защото мускулите са по-отпуснати.
 • По-бавно се възстановява фигурата след второто раждане – няма медицинско обяснение за това, но е факт. Дали това е в следствие на липсата на достатъчно време, което да отдели на себе си или на умората, която не й позволява да мисли за външния си вид не се знае.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни