►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

На коя дата ще родя?

Когато жената установи, че е бременна и отиде при гинеколога, първото нещо, което той прави, е да определи термина, тоест датата, когато бебето трябва да се роди и това става чрез няколко сигурни метода.


На коя дата ще родя?

Колко продължава бременността

Deteto.info

Изчислено е, че брменността продължава 280 дни, смятано от първия ден на последната менструация, въпреки че се смята за напълно нормално раждането да стане в един интервал от три седмици преди определения термин до 2 седмици след него. За да бъде определено по-точно, бременността не се мери в месеци, а в гестационни седмици.

50-60% от жените раждат точно около термина си, а това зависи от много фактори.

Ехографията и овулацията

Ехографията и овулацията

Deteto.info

Въпреки, че ехографът открива бременността в един много ранен стадий, тя позволява да се определи и кога е била овулацията. Ехографията в толкова ранен стадий, в 7-8-ма седмица на бременността мери дължината на ембриона и може да определи датата, когато е станало оплождането с отклонение от около 4 дни. Това е особено важно за жените, които не помнят с точност, кога е била овулацията им или имат нередовен месечен цикъл.
За да няма съмнения, е достатъчно първата ехография да се направи около 12-та седмица на бременността, когато вече е завършено формирането на ембриона и той може да се види вече по-ясно. Като се мери големината на ембриона, се определя и неговата гестационна възраст и моментът на раждането. Определената дата може да претърпи отклонение от около една седмица.

Условия, които определят започване на раждането

Deteto.info

Въпреки че не се знае с точност които са механизмите, които предизвикват започването на раждането, то се отдава на следното:

  • Хормоните

В корема на мама бебето следва свой ритъм на развитие, така както и след като се роди. Според някои теории, когато плодът се „почувства” готов да се роди, започва раждането чрез отделянето на серия от хормони, които предизвикват контракциите. Също се смята, че хормоналните промени влияят на протичането на етапите на раждането.

  • Емоциите

Стресът, нервността или някаква неочаквана стряскаща новина могат да отложат раждането напред във времето, но не е задължително това да стане.

Месечният цикъл на жената също е доста спорен – така, както при някои жени стресът може да предизвика закъсняване на менструацията, при други може да предизвика появата на овулация.

  • Генетиката

Генетичният код може да направи така, че майки, дъщери или сестри да имат подобни месечни цикли (с еднаква продължителност, редовни, нередовни). Но наследените гени не влияят на продължителността и протичането на самото раждане, а по-скоро могат да повлияят на продължителността на бременността, тъй като майка и дъщеря имат подобни характеристики на месечния цикъл.

  • Фазите на луната

Може да звучи малко налудничаво, но се смята, че луната би могла да влияе на раждането, въпреки че научно обяснение за това няма. Смята се, че голяма част от ражданията стават, в периода между последната четвърт на новолуние и най-вече при пълнолуние. Това, което не може да се отрече е, че фазите на луната са доста свързани с месечния цикъл на жената. Всеки цикъл или лунарен месец продължава 4 седмици, точно както и месечният цикъл на жената, а бременността – 10 лунарни месеца.

Каквото и да се мисли, обаче, и каквито и вярвания да има, раждането ще си стане в отредения му момент и е безсмислено да се задълбочаваме в недоизяснени неща, както и да се безпокоим напразно заради тях. Бъдещата майка трябва да се концентрира в това да се отдаде и да се наслади напълно на бременността си, да очаква спокойно и без притеснение раждането, чийто момент рано или късно ще настъпи. Тоест важното е да се погрижим за спокойствието и благополучието си, за да се радваме на една спокойна и безпроблемна бременност.

Защо раждането настъпва преди термина

Deteto.info

10% от жените раждат преди 37-та седмица. Специалистите не винаги успяват да установят защо става така, въпреки че се смята, че раждането може да настъпи по-рано, когато при бременната съществува някакъв риск:

  • Ако е претърпяла предишен аборт или друго преждевременно раждане
  • Ако се намира под постоянен стрес
  • Прекарва много часове на крак
Можем да сметнем и сами

Можем да сметнем и сами

Deteto.info

Прибавят се седем дни към първия ден на последната менструация и после от полученото се връщат три месеца назад (тоест ако първият ден на последната ви менструация е 10-ти август, към него се добавят седем дни и става 17-ти – като върнете 3 месеца назад се получава термин 17-ти май).


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни