►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Гастрити и бременност

Този нетипичен стрес и хормоналния дисбаланс, нарасналото телесно тегло и особеното положение на тялото с нарастване на бременността обуславя и поява на оплаквания от страна на гастроинтестиналния тракт.

Д-р Радин Цонев
Д-р Радин Цонев

специалист гастроентеролог, МБАЛ „Токуда Болница София”, https://www.tokudabolnica.bg/bg

Вижте всички статии на Д-р Радин Цонев

Гастрити и бременност

Най-честите оплаквания са гадене и повръщане. Причината е свързана с т.н. диспепсия-т.е. функционално обусловени промени в стомашната лигавица, без да е налице органично заболяване. С  развитието на бременността с оглед на нарастване на корема, избутване на диафрагмата нагоре се появяват и гастритни оплаквания, свързани с повишена киселинност, парене зад гърдите и оригвания, гадене, понякога повръщания.  Въпреки, че гастрита е органично обусловено състояние, най-често той е остър, т.е обратим и бързо отзвучава след раждането на бебето. Тук е невъзможно да се приложат общоприетите от гастроентеролозите класификации на гастритите, било Сиднейска или модификации по Римските критерии, поради факта, че при бременни жена не правим ендоскопски изследвания, не се интересуваме от това, дали имат поселени в стомасите популярния напоследък Хеликобектер пилори, поради това, че дори и доказвайки го не е време за лечение. То е пожелателно да се проведе след като майкта роди и премине периода на кърмене. Тогава може да отиде на гастроентеролог за да бъде изчистена от въпросния бактерий. Той не е опасен за бебето, поради добре развитата имунна система на бебетата.

Гастроезофагеалната рефлуксна болест има голяма социална значимост не само при брименните жени, но и в обществото като цяло.

В развитите страни 46% от населението има по един или повече горнодиспептични симптоми, а 28% ги преценяват като значими. При тях 27% от населението е с намалена или  загубена работоспособност, а 25% са с намалено качество на живот, подобно на хипертония, астма, диабет. По-чести са при жените, при пушачите и при хората с наднормено тегло. Най-често се изразява с пареща болка- 13.5%; тежест след нахранване-11.1%; подуване на корема-10.7%; регургитации-10.2%; гадене-10%; болка-8%; оригвания-7%; повръщане-4%.

Оплакванията са преходни и обикновенно намаляват и изчезват към третия триместър на бремеността. Когато продължат по-дълго време е задължително младите бъдещи майки да бъдат прегледани от гастроентеролог с оглед на изключване на съпътстващо заболяване-най-често холелитиаза/жлъчно-каменна болест/, която често се развива при първа бременност при жени с наднормено тегло и генетична предразположеност поради хормоналния дисбаланс. Възможно е и бременната жена да е имала хроничен гастрит от преди това, който при нейното състояние да се е обострил. Това налага вече провеждане на системно лечение.

При всички тези случаи не се препоръчва фиброгастродеуденоскопия, поради инвазивността на метода. Такова изследване може да бъзе направено при усложнения като хематемеза-повръщане на кръв или мелена-изхождане кръв по голяма нужда. С оглед на състоянието на бременната жена не се препоръчва и рентгеново изследване на гастроинтестиналния тракт.

Лечение: Диетичен режим – избягване на дразнещи храни, мазнини, алкохол, кафе, тютюнопушене. Препоръчва се 6-кратно, бавно хранене с добро сдъвкване на храната.  Между вечерята и лягането за сън да има поне 3 часа. Жената трябва да лежи на високо, да избягва навеждането.

Лекарствата, които могат да бъдат приемани по време на бременност най-общо ги делим  на 5 групи:

 • Категория А – лекарства, които са били тествани за безопасност по време на бременност и са доказано безвредни. Тук спадат Папаверин, Но-шпа и Деган от прокинетиците, т.е. медикаментите влияще на моториката на гастроинтестиналния тракт.
 • Категория В – лекарства, които са много използвани по време на бременност и не изглежда да причиняват сериозни увреждания или други проблеми. Тук се включват определени антибиотици, ацетаминофен (бел.прев. – това е другото име на парацетамол),  фамотидин (Пепсид)(бел.прев. – средство против киселини, в България се съдържа в препаратите против киселини Квамател и Фамотидин),
 • Категория С – лекарства, за които е вероятно да причинят проблем за майката или бебето. Тук се включват също лекарства, за които не са довършени изследванията за безопасност. Повечето от тези лекарства даже нямат започнати изследвания за безопасност. Тези лекарства често са придружавани от предупреждението, че трябва да се използват само ако ползата от приложението им оправдава риска.
 • Категория D – лекарства, представляващи ясен риск за здравето на фетуса
 • Категория Х – лекарства, които причиняват увреждания на плода и никога не трябва да бъдат употребявани по време на бременност.

Основен терапевтичен подход е подтискане на киселинноста, добавяне на прокинетици и протектори на лигавицата.

Една, макар и бабешка рецепта, но препоръчвана от гастроентеролозите е даване на житна отвара в началния триместър на бременноста с оглед на мукопротективния ефект на житните кълнове.
В изключително редки случаи при застрашаващи здравето на майката и плода състояния, като остър гастрит, кървене от гастроинтестиналния тракт, панкреатити и холезистити се приемат Н2-блокерите-20-40мг, протонните инхибитори-20-40мг и прокинетици-Деган, Папаверин, Но-шпа.

Изборът на лечение при диспепсия се определя от

Deteto.info
 • предпочитанията на лекаря
 • безопасността на лекарствения продукт за здравето на майката и липса за противопоказания за органогенезата и състоянието на плода.
 • съгласието на пациента
 • бързия ефект върху симптомите
 • добра поносимост на препарата
 • удобна схема за приемане
 • достъпна цена на лечението

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни