►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Многоплодна бременност – грижите повече ли са?

Бременността с повече от едно бебчета очевидно изисква по-големи грижи.Многоплодната бременност се случва по естествен начин при 1 на всеки 90 жени. Колкото по-възрастна става жената, толкова по-голяма става вероятността да забременее с близнаци. Също така многоплодните бременности са много често явление при асистираната репродукция – при нея има много голяма възможност жената да забременее с близнаци или тризнаци.


Многоплодна бременност – грижите повече ли са?

Ако и при вас е така, не трябва да се безпокоите излишно, но пък и не трябва да забравяте, че една многоплодна бременност носи по-голям риск от нормалната бременност, както за майката, така и за бебетата.

Усложнения и възможни рискове

Усложнения и възможни рискове

Deteto.info

При майката има по-висок риск (два-три пъти по-висок отколкото при нормална бременност) да се появи прееклампсия – заради по-големия стрес на бъбреците; тромбоза – има по-голям стрес в кръвообращението; гестационен диабет. А всичко това може да доведе до препоръчано по-ранно раждане или дори задължително цезарово сечение.
За бебетата двойната или тройната „тежест” също има рискове, като първият е преждевременно раждане. Половината от многоплодните бременности завършват преди термина, въпреки че възможността за прекалено ранно раждане (в 28 седмица) е много малка или по-скоро тя нараства според броя на бебетата. Обикновено почти всички бременности с тризнаци завършват пред 37 гестационна седмица и 12% от тях – преди 28 седмица.
Освен риска от преждевременно раждане, при многоплодната бременност растежът на бебетата е подложен на повече ограничения. Рискът от развитие на проблеми със здравето нараства с това кога точно ще стане раждането: при бебетата, които се раждат по-близо до термина има по-малък риск, отколкото при преждевременно родените.
По време на многоплодната бременност се налагат и повече прегледи на видеозон, за да се следи растежът на бебетата, защото при този тип бременност възможността на плацентата да прокарва кислород може да бъде редуцирана.

Раждането

Deteto.info

Раждането на повече от едно бебче със сигурност е още по-емоционално, но то също така поражда и безпокойство и притеснение. Много е вероятно да получите по-голяма медицинска помощ и внимание в деня, когато раждате, във вашия случай обикновено медицинския екип е по-многоброен, за да бъде готов за възможни усложнения. При раждането на повече от едно бебе, обикновено се налага и допълнително подпомагане на раждането, като използването на форцепс например. След раждането на първото бебе се реже пъпната връв, въпреки че плацентата обикновено остава в матката докато не се роди и второто бебе. При много от многоплодните бременности се препоръчва раждане с цезарово сечение, било то заради предлежанието на бебетата, тяхната големина или нещо друго.

Как да се грижите за себе си при многоплодната бременност

Как да се грижите за себе си при многоплодната бременност

Deteto.info

Като всяка друга бременна трябва да обръщате голямо внимание на храненето си. Хранителните навици и хранителната диета са същите като при жените с нормална бременност, с тази разлика, че ще имате по-голяма нужда от калории и хранителни вещества. В случай на многоплодна бременност приемът на калций и фолиева киселина е особено важен. Бременната с повече от едно бебе има нужда от 1600-2000 милиграма калции на ден. Увеличаването на приема на протеини също е от съществена важност, както и на витамини С и D и желязо, и минерали като цинк и мед.
Нормално е да качите повече килограми, отколкото, ако бяхте бременна само с едно бебче, затова, ако не искате да качите прекалено много, трябва да обръщате особено специално внимание на хранителната си диета. Консултирайте се с вашия лекар, той ще ви каже с какво да внимавате и на каква храна да наблегнете, за да сте здрави вие и бебетата. Обикновено трябва да приемате близо 300 калории повече на всяко бебе, което носите. Най-добре се хранете често и на малки порции.
Една жена, бременна с повече от едно бебче трябва да почива повече и да посещава много по-често гинеколога си.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни