►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Продължителност на бременността и определяне на термин

Трябва да помните първия ден на последната редовна менструация, за да изчислите термина или приблизителната дата на раждане на Вашето дете.


Продължителност на бременността и определяне на термин

Продължителността на бременността е 280 дни, 40 гестационни седмици, което приблизително се равнява на 10 лунарни месеца (1 лунарен месец има 28 дни) или около 9 календарни месеца. Като раждането може да настъпи до +-14 дни от термина. Ако не си спомняте първия ден на последната менструация, срокът на бременността се определя чрез ултразвуково изследване.

Как се изчислява терминът

Deteto.info

Голяма част от жените не могат със сигурност да установят деня на зачеване, затова повечето акушер-гинеколози изчисляват термина, спрямо първия ден от последната менструация. За голяма част от жените овулацията (периодът, благоприятен за зачеване) настъпва 14 дни след първия ден на менструацията.

Ако помните датата на първия ден от последната си менструация, изчислението става по следния начин:

От месеца на датата се изважда числото три, а към деня на датата се прибавя числото седем. Т.е., ако първият ден на последната Ви менструация е 13.10 (13-ти октомври), то от месеца (10) трябва да се извади 3, за да получите месеца, в който ще родите. В нашия случай това е (10-3=7) – юли. А към датата на последната Ви менструация трябва да добавите 7, за да получите и деня на раждането. В нашия случай това е (13+7=20) – 20-ти. Обобщено казано, ако първият ден на последната Ви менструация е 13.10, то вероятната дата на раждане ще бъде 20.07 (20-ти юли).


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни