►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Необходими изследвания и консултации с АГ специалист

Бременността може да предизвика драматични промени в различните системи на човешкия организъм, така че рутинните лабораторни тестове помагат за откриване и диагностициране на евентуални проблеми. Целта на изследванията е да се поддържа здравето на бременната и бременността да има благоприятен изход и за майката и за бебето.

Д-р Силвия Савова
Д-р Силвия Савова

акушер-гинеколог, СБАЛАГ Майчин дом - София, автор на книгата "Чакам бебе"

Вижте всички статии на Д-р Силвия Савова

Необходими изследвания и консултации с АГ специалист
При първото посещение при Вашия гинеколог

При първото посещение при Вашия гинеколог

Deteto.info

При първото посещение при Вашия гинеколог е необходимо уточняване на кръвната Ви група и Rh фактора. Ако Вашата кръвна група е 0 или RH отрицателна е важно да се определи и кръвната група на партньора (съпруга) Ви. Ако RH факторът е положителен, може да има несъвместимост. Антитела се следят в 20-та, 24-та и 28-ма гестационни седмици.

 • Хемоглобин и хематокрит – През бременността плазменият обем се увеличава до 30-50%. Хемоглобинът и хематокритът спадат. За умерена анемия говорим, когато Hb е по-малко от 110G/dl и хематокрит 27-33%, а тежка анемия има при Hb под 90 G/dl. Анемията през бременността е най-често желязодефицитна.

Изследвания по време на първия месец

 • Левкоцити – Броят им се проследява, за да се открие инфекция или левкемия;
 • Тромбоцити;
 • Изследване за сифилис – Васерман;
 • Скрининг за хепатит Б;
 • По желание се изследва HIV (СПИН). При високорискови пациенти изследването се повтаря в 36-тата гестационна седмица;
 • Тест за токсикоплазмоза – Вродената токсикоплазмоза може да доведе до смърт на плода, слепота, глухота и умствено изоставане;
 • Електрофореза на хемоглобин при анамнеза за таласемия;
 • Консултация с ендокринолог при жени с анамнеза за болест на щитовидната жлеза;
 • Урина – изследване на седимент (бактерии, левкоцити, еритроцити, захар, протеин);
 • Урокултура – стерилна урина (първа сутрешна урина, след тоалет) в стерилна чашка за изследване на микроорганизми;
 • Акушерски преглед – цитонамазка, влагалищен секрет, оглед на маточната шийка, оценка на дължината на маточната шийка и цервикалния канал;
 • Изследване на бактериална вагиноза, която е причина за преждевременно раждане;
 • Ултразвук – ранният ултразвук дава оценка за броя на плодовете и точния гестационен срок

8-12-та гестационна седмицаизмерване на CRL на плода;

12-та гестационна седмица

 • оценка на нухална гънка;
 • 4D + биохимичен скрининг;
 • BHCG – е хормон, който се продуцира от плацентата и високи нива се срещат при фетуси с Даун синдром;
 • PAPPA – ниски нива са регистрирани при фетус с Даун синдром.

 

12-та гестационна седмица

Deteto.info

Вашето бебе е около 63 мм – дължина от главата до седалището и тежи около 9-14 грама. В този период започва оформянето на гласните струни и формирането на ларинкса, за функционирането на който е необходим въздух. Чрез вибрации на гласните струни се произвежда звук. В този гестационен срок може да се появи кървене – слабо, зацапващо. То може да е признак на спонтанен аборт. За всяко кървене трябва да уведомите лекуващия Ви акушер-гинеколог, който ще прецени, дали състоянието Ви е за хоспитализация.
аждане и всички услуги, които предлага болницата.

13-та гестационна седмица

Deteto.info

Бебето е минало през важен период на органогенеза и вътрешните му органи са оформени. Матката се увеличава и достига до 10 см, може да се ротира (завърти). Видимо коремът се увеличава, но има случаи, когато бременността проличава чак през 3-тия триместър. След 13-тата гестационна седмица бременните могат да развият силно желание за храни, които до този момент не са понасяли (например сладолед, пикантни храни, шоколад). Хормоналните промени са отговорни за промяната във вкусовете и по-специално нивото на естрогените. В този период бременните се регистрират в женска консултация, където ежемесечно се прослeдяват. Към всяка болница, която има родилно отделение се провеждат лекции за бъдещи родители, в които получават информация за механизма на раждане и всички услуги, които предлага болницата.

Оценка на маточната шийка

Deteto.info

При регистрация на бременната в женска консултация, при специалист акушер-гинеколог в 12-14 гестационна седмица, се прави преглед – акушерски преглед – чрез който се оценява маточната шийка, както и големината на матката. Маточната шийка се оценява по дължина и еластичност. Скъсяването й без да има аномалии на шийката е рисков фактор за преждевременно раждане.
Преждевременното узряване на маточната шийка се дължи на инфекция, хормонални ефекти, генетична предизпозиция, както и при конизация (механично изрязване на конус от шийката). Клинична диагноза на непълно затваряне на шийката се поставя при жени, при които се наблюдава безболезнено разширение на маточната шийка и бързо прогресиращо преждевременно раждане. Трябва да се разграничи кървене при отлепване на плацентата и дилатация на маточната шийка, както и преждевременно раждане, дължащо се на хорион амниотит.
Акушер-гинекологът извършва преглед със стерилен спекулум. Оценява скъсяването на шийката. Визуализира цервикалния канал и вагиналния секрет и взима проба за микробиологично изследване, както и цитонамазка. Палпира маточната шийка.

Ултразвуков скрининг за преждевременно раждане

Ултразвуков скрининг за преждевременно раждане

Deteto.info

С вагинален ултразвук се оценява дължината на маточната шийка, както и наличието на фуниевидно разширение на вътрешния отвор на цервикалния канал. Дължина на маточната шийка по-малка от 25 мм е предикатор за преждевременно раждане преди 35-тата гестационна седмица и трябва да се предприеме зашиване или терапия с медикаменти за задържане. Подготовка за серклаж (оперативна техника за зашиване на цервикалния канал):

 • Прави се скрининг за патогенни бактерии в цервикса – хламидия, гонорея, влагалищен секрет;
 • Изключват се аномалии на шийката (хипопластична шийка);
 • Изключват се аномалии на плода.

Под обща (венозна) или регионална анестезия се зашива външната ос на цервикалния канал. Най-често използваният метод е вагинален достъп и техниката на Mc Donald – поради простотата и сигурността. Нерезбируем конец зашива шийката. Свалянето на серклажния конец е в 37-та гестационна седмица, преди започване на раждането. Може да се появи кървене. Свалянето на серклаж по спешност е индуцирано при преждевременно пукване на околоплодния мехур, преждевременно раждане или кървене. След манипулацията се препоръчва периоперативна, антибиотична профилактика, както и лекарства за задържане. Усложнения след церклаж: кървене, травми на пикочния мехур, пукване на околоплодния мехур, фистула (везико-вагинална) – дупка между пикочния мехур и влагалището и руптура (скъсване) на матката.

Инвазивни тестове

Deteto.info

Такива тестове са предлагат на бременната с висок риск за Даун синдром, с висока нухална транслуценция в 12-тата гестационна седмица и с анамнеза за генетични заболявания като муковисцидоза, сърповидна клетъчна анемия. Това са: Хормон биопсия (CVS) и Амниоцентеза.

CVS – биопсия

Deteto.info

CVS – биопсия се прави между 10 – 13+6 гестационна седмица. Достъпът е транс-цервикален (през шийката) или трансабдоминален (през корема). Подходът е в зависимост от мястото на плацентата. Пациентката лежи на кушетката и коремът се подготвя за процедурата, като се дезинфекцира с Braunol или друг дезинфектант. Покрива се със стерилен компрес и чрез ултразвук се определя мястото за убождане. Под ултразвуков контрол се въвежда 20 G игла, през коремната стена и матката и се аспирират около 5 мл – хорионни въси (хорион фрондозум). След процедурата жените трябва да избягват полови контакти, да не вдигат тежести, да са в режим на покой. Възможно е кървене, изтичане на околоплодна течност и висока температура до 2 седмици след процедурата. За подобни симптоми се уведомява лекуващият лекар. Пациентките, които са Rh – отрицателни е необходимо да получат anti D гама глобулин – мускулно. Резултатът от ДНК анализа е готов до една седмица. И с този тест се установява, дали Вашето дете е носител на допълнителна хромозома, т.е. дали е болно от синдром на Даун или не.

Генетична амниоцентеза

Deteto.info

Идеалното време за амниоцентеза е 17-19-та гестационна седмица. Ако се прави около14-15-та гестационна седмица, околоплодната течност не е в достатъчно количество. Самата процедура представлява пункция (пробождане) на коремната и маточната стени и аспириране (изтегляне) на приблизително 20 мл околоплодна течност. Чрез тази манипулация, първо се потвърждава жизнеността на плода. А чрез ултразвуковото изследване се диагностицира позицията на плода, локализацията на плацентата, наличието на миоми или маточни контракции и количеството на околоплодна течност. Идентифицира се къде е идеалната локализация за пункция. Подготовката за процедурата включва: изпразване на пикочния мехур на пациентката, почистване на коремната стена с дезинфектант и покриването му със стерилен компрес. Някои оператори използват локален анестетик, други – не. Под ултразвуков контрол се въвежда игла и се аспирира околоплодната течност, която се изпраща за ДНК анализ. След процедурата се прави доплерово изследване на плода и се потвърждава, че е жив след манипулацията. Ако пациентката е Rh отрицателна е необходимо 300 мг анти D гама глобулин да се приложи мускулно.

Кога се прави амниоцентеза

Deteto.info
 • Когато възрастта на бременната е над 35 г;
 • Когато има риск от биохимичен скрининг в 1-ви триместър. Увеличена нухална транслуценция;
 • Когато има моногенно заболяване;
 • Когато има балансирана транслукация;
 • Когато възрастта на съпруга е над 50 г.;
 • Когато оплождането е инвитро;
 • Когато има повишен риск от БХС във 2-ри триместър;
 • Когато има предишно дете с хромозомно заболяване;
 • По преценка на акушер-гинеколога.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни