►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

ПРОФИЛАКТИКАТА И РАННАТА ДИАГНОСТИКА НА РАКА НА ГЪРДАТА СА КЛЮЧЪТ КЪМ ПРЕВЕНЦИЯТА НА БОЛЕСТТА

• Всяка 10-та българка е застрашена от рак на гърдата. • В световен мащаб всяка година 1 000 000 жени се разболяват от рак на гърдата.


ПРОФИЛАКТИКАТА И РАННАТА ДИАГНОСТИКА НА РАКА НА ГЪРДАТА СА КЛЮЧЪТ КЪМ ПРЕВЕНЦИЯТА НА БОЛЕСТТА

• Всяка 10-та българка е застрашена от рак на гърдата.
• В световен мащаб всяка година 1 000 000 жени се разболяват от рак на гърдата.


РАННАТА ДИАГНОСТИКА МОЖЕ ДА СПАСИ ЖИВОТ
Профилактичният преглед се извършва при жени, които нямат оплаквания. Неговата цел е да следи състоянието на млечните жлези и евентуално да установи наличието на промени, които своевременно да бъдат уточнени. В зависимост от възрастта на жената и структурата на млечните жлези, методите, които се прилагат са различни. При младите жени - по-подходяща е ехографията, която не използва рентгенови лъчи и позволява изобразяването на плътните млади гърди. Жените в зряла възраст, над 50 години е препоръчително да се изследват с мамография. Така могат да се открият туморни формации, които не се опипват при обикновения преглед.
Диагностичният преглед е този, от който се нуждаят жените със симптоми като напипващи се образувания, задебеление или зачервяване на кожата на гърдата, секреция от каналите, деформация на зърното или болка. С диагностична мамография се уточняват и всички аномалии, установени при скрининговото изследване. При провеждане на диагностичното изследване от изключителна важност е да се проследи историята на заболяването и да се предостави предходната медицинска информация. Диагностичният преглед може да наложи разширяване на обема на изследване с провеждане на магнитно-резонансно изследване на млечните жлези или биопсия на патологичната находка.

НАЙ-ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ ЗА РАКА НА ГЪРДАТА
1. Предпазва ли кърменето от рак на гърдата? Доказано е, че жени, които са кърмили децата си показват по-ниска честота на заболяване на млечните жлези.
2. Повишава ли употребата на контрацептивни средства и други препарати на хормонална основа риска от заболяване? Да, особено когато се приемат продължително в постменопаузална възраст.
3. Истина ли е, че при висок риск за рак на гърдата, не може да се направи нищо, освен да се следи за признаци на заболяването?
Все още медицината не разполага със средства за реална превенция. Затова най-сигурният начин е редовното провеждане на профилактични прегледи. За този контингент пациентки те са по-обстойни и започват в по-ранна възраст.
4. Вярно ли е твърдението, че биопсията със спринцовка може да причини разсейки?
Не, биопсията е основен диагностичен метод за доказване хистологията на процесите.
5. Облъчването от ежегодните мамографии увеличава ли риска от рак?
При мамографията използваната доза рентгеново лъчение е преценено ниска и не води до лъчеви усложнения. За тази цел специализираните клиники провеждат специален качествен контрол на апарата и образа с оглед сигурността на жените.
6. Повишават ли имплантите риска от рак на гърдата?
Не, но е задължително преди поставянето им да се направи профилактичен мамографски преглед.
7. Пречат ли имплантите при мамографски преглед?
Да, в различна степен в зависимост от начина на поставянето им. Съществуват техники, които до голяма степен преодоляват неудобствата.

„ОТ ЛЮБОВ КЪМ ЖИВОТА” КАМПАНИЯ НА AVON ЗА БОРБА С РАКА НА ГЪРДАТА
Борбата на AVON срещу рака на гърдата стартира през 1955 г. В момента инициативата се провежда в над 50 държави по целия свят, на над 39 езика, без да се ограничава от културни, социални, финансови и медицински различия и бариери в борбата си с коварната болест. Отличени с множество награди и социално признание, кампаниите на AVON по света даряват живот, превръщайки козметичната компания в лидер не само в грижата за женската красота, но и в опазването на женското здраве.
От самия й старт преди осем години в България, кампанията „От любов към живота” е фокусирана върху превенцията и профилактиката на рака на гърдата. Нейната основна цел е да информира българската жена за необходимостта от редовни прегледи и да съдейства за една по-достъпна профилактика. С помощта на редица известни личности, взели участие в кампанията през годините, както и благодарение на неуморната работа на всички представители на компанията, в рамките на кампанията „От любов към живота” до днес са осигурени повече от 22 000 безплатни профилактични прегледа.
Всички те са осигурени чрез продажбата на продукти от благотворителната серия на AVON „От любов към живота” – брошки, гривни, ключодържатели, аксесоари за мобилен телефон, плюшени мечета и др.

ЗА КОГО Е КАМПАНИЯТА НА AVON ОТ ЛЮБОВ КЪМ ЖИВОТА ?
Кампанията е ориентирана към всички жени, които нямат доказано онкологично заболяване на гърдата и искат да извършат преглед, за да намалят риск от късното му откриване в напреднал стадий.

КАК ДА СЕ РЕГИСТРИРАМ ЗА БЕЗПЛАТЕН ПРЕГЛЕД В КАМПАНИЯТА НА AVON ОТ ЛЮБОВ КЪМ ЖИВОТА ?
Ако попадате в целевата група на кампанията, Вие имате възможност да се регистрирате, за да получите безплатен преглед в рамките на следващите 30 дни от датата на регистрацията си. Ще бъдете записани в предвидените дни и часове за прегледи.
Вие можете да се регистрирате за преглед с помощта на тази страница, по телефона или на място в Токуда Болница София.
• Регистрация чрез интернет

С помощта на този УЕБ-сайт, Вие можете да се регистрирате за безплатен преглед в рамките на кампанията От Любов към Живота.
За да се регистрирате чрез УЕБ-сайт трябва да изпълните следните стъпки:
1. Регистрация в УЕБ система на Токуда Болница София – след като изберете точката от менюто Регистрация трябва да попълните форма с личните си данни – три имена, ЕГН, мобилен телефон, пол, социална група, гражданство, потребителско име и парола, с които УЕБ-сайтът да Ви идентифицира.
Ако вече имате потребителско име и парола за достъп като пациент на Токуда болница, използвайте тях за Вход в страницата
2. Вход в УЕБ–сайта - За да се регистрирате за участие или да прегледате резултата от прегледа си, трябва да се идентифицирате с потребителското си име и парола на Вход
3. Попълване на анкета за заявяване на участие – След влизане в УЕБ-сайта, той автоматично ще Ви насочи към меню Анкета и час. Тук ще отговорите на няколко въпроса, които определят от какъв преглед се нуждаете. Попълването на анкетата Ви регистрира като пациент, желаещ да участва в кампанията.
4. Получаване на час за преглед – След успешното попълване на анкетата, УЕБ-сайтът ще Ви предложи да си запазите час за преглед. По подразбиране, ще Ви бъде резервиран най-ранния възможен час за преглед. Предложеният Ви час е резервиран за Вас и ако изрично не го откажете, той няма да бъде предложен на друг пациент.

Чрез опцията за избор на време за преглед, УЕБ-сайтът позволява да получите първия възможен час в избран от Вас период в рамките на 30 дневния период за планиране.

Ако предложеният час не Ви удовлетворява, можете да го откажете чрез бутон за Отказ на часа. Така той ще бъде предоставен на друг пациент. Резервираният Ви час можете да откажете с помощта на УЕБ-сайта в момента на получаването му или по всяко време след това, но
минимум 24 часа преди датата на прегледа. След като откажете резервиран час, УЕБ-сайтът отново Ви предлага да получите такъв при всяко следващо влизане, ако не е изчерпан капацитетът на кампанията.
• Регистрация по телефон или на място - За да се регистрирате за безплатен преглед по телефона, моля, свържете се координатор на програмата в болница Токуда на телефон 02/403 4922 от 7:30 до 19:30 часа в дните от понеделник до събота. Имате възможност да се регистрирате за безплатен преглед на регистратура в Токуда Болница София в посочените по-горе часове и да се свържете с координатора на локалната регистратура на клиника по Образна диагностика

ИЗВЕСТЯВАНЕ ЧРЕЗ SMS
След като се запишете за преглед, чрез системата до Вашия мобилен телефон ще бъде изпратен уведомителен SMS, в който ще бъдат посочени датата и часът на провеждане на консултацията.
Два дни преди прегледа в Мамографския център на МБАЛ „Токуда Болница София” Вие ще получите подсещащ SMS за времето на провеждане на консултацията.
SMS ще получите и в момента, в който резултатите от изследването Ви са готови и качени в страницата за проверка на резултати.

КЪДЕ И КОГА ДА СЕ ЯВЯ ЗА ПРЕГЛЕД?
След като сте се регистрирали и сте получили час за преглед, Вие трябва да се явите 15 минути преди определения Ви час за преглед на локалната регистратура на клиника по Образна диагностика в Токуда болница.

КАК И КОГА ЩЕ ПОЛУЧА РЕЗУЛТАТ ОТ ПРЕГЛЕДА?
Резултатът от Вашия преглед ще бъде готов в рамките на 5 работни дни след датата на прегледа. Вие можете да получите резултата от прегледа си и копие от диагностичните изображения на място в Токуда на локалната регистратура на клиниката по Образна диагностика всеки работен ден от 7:30 до 19:30 часа в дните от понеделник до събота.
УЕБ-сайтът на болницата позволява да видите резултата от прегледа си веднага щом е готов, като използвате потребителското име и паролата за достъп, които сте използвали при УЕБ- регистрацията или получените от регистратурата на Токуда болница при посещението за преглед или регистрация. Преглед на резултатите чрез УЕБ сайта става, като идентифицирате потребителското си име и парола и използвате меню Резултати. Когато резултатът е готов, УЕБ-сайтът ще Ви позволи да го прегледате като текст и изтеглите за отпечатване като PDF бланка.


Д-р Валентин Иванов  
МБАЛ „Токуда Болница София”

 


 


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни