►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Вечната война срещу стриите

90% от бременните приключват своята бременност с някоя и друга стрия. Но тези толкова плашещи неестетични линии по кожата се появяват и при хора със затлъстяване, подрастващи, спортисти и т.н. Добрата хидратация и масажите ще помогнат да предотвратим тяхната поява.


Вечната война срещу стриите

В началото стриите имат лилав цвят, после стават розови и накрая намаляват размера си и се превръщат в бели, накъсани линии, които обикновено са от 1 до 3 сантиметра дълги и с дебелина между 1 и 5 милиметра.

Защо се появяват стриите?
Това се дължи на бременността, бързото израстване на височина, драстичното качване или сваляне на килограми и т.н.
- Когато кожата се опъне прекалено много, средният й слой се уврежда и на епидермиса се появяват „цепнатинки” – стриите. Всяка кожа има различна еластичност и това зависи от гените. Въпреки че не е задължително условие, но, ако майка ви или сестра ви имат стрии, е много вероятно и при вас да се появят.
- Хормоналните промени, които влияят на продукцията на колаген и еластин също благоприятстват появата на стрии. Затова обикновено стриите могат да се появят през три етапа от живота на жената: пубертета, бременността и менопаузата.
- Тъпът на кожата, нейната дебелина и цветът й също предопределят появата на стрии. Много светлата, тънка и суха кожа е по-предразположена към появата на стрии.

Кои са рисковите зони, където най-често се появяват стриите?
Местата, където могат да се появят стрии, са индивидуални при всеки, но при всяка от следните групи хора има няколко „стратегически” места, където обикновено се появяват стриите:
- При бременните стриите обикновено се появяват от двете страни на корема, на гърдите, ханша и бедрата.
- При мъжете – по корема и ръцете
- При подрастващите – по бедрата и ръцете

Могат ли да се предотвратят стриите?
Много по-трудно е да се премахнат вече появили се стрии, отколкото да се предотврати тяхната поява. Не можем да променим типа на кожата си, нито генетичното си наследство, нито пък можем да спрем хормоналните промени, затова единственият начин да се опитаме да предотвратим тяхната поява е като поддържаме кожата добре хидратирана и колкото е възможно по-еластична.
- трябва да сте много постоянни и ежедневно (даже 2-3 пъти дневно) да нанасяте добър хидратиращ крем по цялото тяло и особено в рисковите зони, където трябва да нанасяте и продукти, специлно предназначени за предотвратяване на стриите, които подхранват кожата и я правят по-здрава
- добре е да започнете да нанасяте специалните кремове сутрин и вечер още от самото начало на бременността. Това особено се отнася за гърдите, чиито размер се променя в самото начало на бременността
- третирането на рисковите зони трябва да продължи поне 2-3 месеца след раждането, докато кожата не се върне в първоначалното си състояние, от времето преди да забременеете, защото понякога стриите се появяват непосредствено след раждането

Хранителната диета също влияе
Една добре балансирана хранителна диета помага много за предотвратяването на появата на стрии. Витамините А, Б5, С и Е, както и минералите – цинк, мед и силиций спомагат за по-добрата еластичност на кожата. можем да си ги набавим чрез: айца, месо, зеленчуци, цитрусови плодове, картофи, мляко, сушени плодове, зехтин и т.н.

За какво служат кремовете против стрии?
Кремовете за предотвратяване на появата на стрии са ефикасни само, когато се нанасят правилно, в подходящия момент и с много постоянство. Съдържат съставки, които активират синтеза на колаген и еластин, стимулират хидратацията и заздравяват кожата. Също така тези продукти съдържат витамини, като витамин Е например, както и някои етерични масла.
Кремът против стрии ще е по-ефективен, ако го нанасяте с лек масаж, защото така ще се погрижите той да проникне по-добре в кожата. Можете също да стимулирате кожата преди да нанесете крема с един масаж – леки пощипвания на кожата, които стимулират циркулацията на кръвта, а оттам и нейната по-голяма еластичност.

Ако вече са се появили стрии?
Това значи, че кожата вече е наранена и сега вече трябва да се третират засегнатите места. Колкото по-скоро след появата на стриите започнете „лечението”, толкова по-добре:
- Трябва да започнат да се третират, когато са още с лилаво-розов цвят, а не чак, когато са станали вече бели. Редовната употреба на продукти, специално предназначени за премахване на стрии, ще ги изсветли и те постепенно ще избледнеят и ще станат едва доловими
- Когато стриите вече са се появили има някои доста агресивни начини за тяхното третиране, които задължително трябва да бъдат препоръчани от лекар, който ще определи лечението според случая, засегнатата зона и типа кожа: лазерна терапия, вакуумен масаж, пластична хирургия.


 

 


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни