►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

ПРЕНАТАЛНО ВЪЗПИТАНИЕ (част втора)

Какво трябва да избягвате докато сте бременна? Алкохол Тютюнопушене.......


ПРЕНАТАЛНО ВЪЗПИТАНИЕ (част втора)

Какво трябва да избягвате докато сте бременна?

Алкохол
Той е опасна клетъчна отрова, а ако се консумира през първите няколко седмици след зачеването или по време на бременността, може да доведе до вродени аномалии, които са известни с термините „фетален алкохолен синдром” (феталният алкохолен синдром се манифестира с 3 признака у детето: лицеви дефекти, забавен растеж и дефекти на централната нервна система) и „фетален алкохолен ефект” (включва забавено физическо развитие и възможни аномалии на ЦНС). Едно изследване на американски учени (Astley, Clarren, Samson, 1992) доказа, че даже такава малка доза като 60 мл. алкохол дневно, приемана по време на бременност, може да доведе до лицеви деформации на плода. А ирландски учени (Nugent, Mazon, 1995) защитиха тезата, че приемът дори само на 3 чаши вино или бира седмично повишава риска от раждане на деца с отклонения.

Тютюнопушене
Понеже е изключително разпространено и легално, на тютюнопушенето се приписва сравнително по-малка вреда за нероденото дете, отколкото на наркотиците и алкохола. А никотинът предизвиква свиване на плацентарните съдове и води до намаляване на снабдяването на плода с кислород и хранителни вещества. Освен това, се затрудняват и обменните процеси на плацентарната тъкан и тя не може да „изхвърля” отработените шлаки от детския организъм. Така постоянната хипоксия  (намаляване на количеството на кислорода в кръвта) води до увреждане на мозъчната тъкан на нероденото дете. Често децата на пушачките се раждат с ниско тегло, трудно наддават, често боледуват, а в училище имат сериозни затруднения и показват много по-ниска успеваемост от децата на непушещите бременни. В ранните срокове на бременността, при страстните пушачки има 50% по-голяма вероятност тя да завърши със спонтанен аборт. Затова, ако сте решили да ставате майка, най-добре е първо да се преборите с вредните навици и след това да заченете. Ако вече сте бременна и все още пушите – потърсете професионална помощ и се откажете от тази зависимост в името на живота: вашия и на вашето дете.

Наркотици
Няма разумен човек, който да не споделя мнението, че приемът на дрога е опасен за човешкото здраве и особено за майчиното. Влиянието на наркотиците върху плода са много добре проучен феномен през последните години. Най-новите данни (2003) говорят, че децата на майки, които по време на бременността са пушили марихуана, са изключително раздразнителни, плачат по-често и безпричинно, спят много по-малко и развиват т.нар. абстинентен синдром, който се наблюдава при хора, които остават без дрога за по-дълъг период от време: плачат дълго и силно, повръщат, имат проблеми с терморегулацията (треперят). В детска възраст при тях се срещат по-често поведенчески разстройства: бягства от къщи и скитничество, сбивания, употреба на алкохол и наркотици. Много деца, чиито майки са приемали кокаин, имат координационни смущения, по-рядко се усмихват, дори на 4-6-годишна възраст могат да изпадат в тежки депресивни състояния, имат проблеми с концентрацията на вниманието и координацията.

Медикаменти
Винаги, когато решите да приемате някакви лекарства, се съветвайте с лекар или внимателно четете упътването. Дори аспиринът и някои витамини във високи дози могат да окажат неблагоприятен ефект върху бебето. Много лекарства се елиминират от организма на плода много по-бавно, отколкото от организма на майката и затова вашият лекар трябва да е наясно с медикаментите, които приемате.
 Вие решавате какъв начин на живот ще водите по време на бременността, но не забравяйте, че очакваните и желани деца имат по-стабилно физическо, психоемоционално и интелектуално развитие. Затова трябва да мислите и да общувате със своето бебе.

КАКВИ СА НАЧИНИТЕ, ЧРЕЗ КОИТО БЪДЕЩИТЕ РОДИТЕЛИ МОГАТ ДА ОБЩУВАТ С НЕРОДЕНОТО ДЕТЕ?

 На първо място – осигуряване на майката на спокойна и хармонична обстановка. Стресът се отразява неблагоприятно върху плода, особено в ранните срокове на бременността, когато може да предизвика спонтанен аборт. А  през 24-та гестационна седмица вече се регистрира епизодична електрическа активност на феталния мозък. Това от своя страна подсказва, че всяко състояние на намален приток на кислород към плода (което се случва при силен стрес на майката) ще се отрази неблагоприятно върху мозъчните структури.

 Докосването и галенето на корема на бременната жена има релаксиращ ефект и може да успокои напрегнатата маточна мускулатура, да понижи тонуса на матката и да предотврати появата на нежелани контракции. Така бебето ще се чувства по-комфортно.

 Говоренето, слушането на музика, пеенето са вид комуникация между родителите и нероденото дете, която все по-често се препоръчва от съвременната пренатална психология. През 7-мия лунарен месец нервната система на плода е достатъчно зряла и в мозъка вече са локализирани всички сензорни и моторни центрове. Плода има усещания за допир и болка. Различава по-силните външни звуци от тези, които съпровождат вътреутробното му развитие. През 27-ма гестационна седмица бебето реагира на интензивна външна светлина и може да извръща глава към нея. А в 32-ра седмица от зачатието невролозите приемат, че бебето проявява осъзнатост към случващото се около него. Сканирането на мозъка му показва наличие на периоди на покой и активност. Така че, говорете му, пейте му песни или просто слушайте заедно приятна музика.

 Избягвайте прякото въздействие на електромагнитните излъчвания: заседявайте се по-малко пред компютъра и телевизора, говорете по-малко по мобилния си телефон. Науката все още не е дала окончателен отговор доколко тези въздействия са безопасни за развиващото се бебе.

 Заобиколете се с красиви вещи, гледайте леки и забавни филми, срещайте се с позитивно настроени хора, които ви зареждат с енергия. Мислете с любов за бъдещата среща с детето, помислете какво бихте му казали за добре дошло. Водете си дневник на бременността и споделяйте опасенията си само със специалисти, на които вярвате.

 Споделяйте вашите притеснения с познати, приятели, но най-добре със специалисти!


Диана Димитрова
зам. директор на Медицински университет – гр. Варна
Училище за родители – гр. Варна

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни