►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Спортуването през бременността

В момента сте бременна, но по природа сте спортна натура и сте спортували през целия си живот и ви се иска да продължите и през бременността. Чувството, че може да се наложи да се откажете от най-любимото си занимание, не ви дава мира и се намирате под постоянно напрежение.


Спортуването през бременността

Известно е, че организма и тялото на хората, които спортуват активно, до такава степен са свикнали с физическото натоварване, че ако такъв човек в един момент се откаже от спорта, то може да претърпи голям стрес.

Бременността не е друго състояние на духа, тоест на организма и на тялото ви ще им се искат същите неща, от които са имали нужда и преди да забременеете. С тази разлика, че ако от лошия порок като цигарите, трябва да се откажете с цената на всичко, то със спортуването можете да продължите и през бременността.

Все пак всичко зависи от типа спорт, който сте избрали, тъй като за бременната не е добре да прави тежки физически упражнения и да се натоварва максимално. Можете да продължите да спортувате, но естествено по-умерено и без екстремно натоварване.

Спортът се отразява благоприятно и релаксиращо и на бременната жена, ако не се претоварва много и предприеме някакво по-леко спортно занимание, то всичко ще е наред.

Защо да продължите да спортувате

Deteto.info

Ако бременността ви е безпроблемна, няма никакво основание да спрете да спортувате, стига да изберете дейност, която да не е свръхнатоварваща и да сте в добро здравословно състояние. Даже точно обратното, спортът може да се окаже доста благоприятен за вас и бебето.

Чрез спотруването по-лесно ще понесете промените, които ще настъпят с тялото ви през бременността, ще спомогнете на кожата си да бъде по-еластична и така, когато започне да се разтяга заради бременността, ще има по-малък риск от появата на стрии.

Спортове, които носят риск за бременната жена

Deteto.info

Избягвайте спортовете, придружени със силна физическа активност и с голяма вероятност за падане, нараняване, получаването на травми. Дори и да имате богат опит в подобен спорт е добре да се откажете от него, докато сте бременна.

Естествено, че карането на ски, скалното катерене и ездата не са препоръчителни за бременната жена, а и почти съм сигурна, че няма да ви е точно до тях през този период. Освен това екипните спортове като волейбол, баскетбол и др, също не са подходящи, тъй като има голяма вероятност някой да ви блъсне или да ви удари по време на играта

Кои спортове са препоръчителни през бременността

Кои спортове са препоръчителни през бременността

Deteto.info

Ходенето – за всички бъдещи мами това е най-добрия начин за движение. Знаете, че през бременността не трябва да водите заседнал начин на живот, а напротив, трябва да се движите много, но правете всичко по-бавно от обикновено и без резки движения. Ходенето пеш е много подходящо, ако например, в момента сте загърбили друг по-динамичен спорт, който не е подходящ за бременна жена. Освен това то е подходящо и за жени, които по принцип не спортуват активно.

 

Плуването – при него няма значение дали плувате добре или не. Самият контакт с водата и водната гимнастика, заедно с ходенето, са най-подходящите дейности за перода на бременността. Освен, че действа успокояващо, плуването подобрява дишането, което ще ви помогне много при раждането. Освен това чрез водната гимнастика заякват мускулите, а единственото, което трябва да избягвате е да влизате в много студена вода.

 

Йога – това е спорт, който в същото време е една перфектна подготовка за раждането. Благотворното влияние е същото като при плуването.

 

Пилатес – доста интересен спорт, който навлиза с пълна сила и у нас. За целта се използва голяма топка, посредством която се изпълняват различни упражнения. Този спорт или по-скоро тази интересна гимнастика, спомага много за облекчаването на болките в гръбнака и кръста през бременността, а също спомага за правилното контролиране на дишането.

Практикувайте спорта, който сте избрали, но с предпазливост. През бременността не трябва да се изморявате много, тъй като иначе това ще създаде напрежение на вас, а и на бебето. Колкото и спортна натура да сте, трябва да се контролирате и да си поставите известни граници, тъй като може да се чувствате много жизнени и енергични и готови да поемете всякакво екстремно натоварване, но в действителност не е така и това не е добре за бебето.

Трябва да знаете, че в началото на бременността си ще се изморявате повече и има вероятност пулсът ви лесно да се ускори и при най-малкото натоварване, така че не се притеснявайте. Спортувайте умерено и с удоволствие. :-)


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни