►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Вечната война срещу стриите

В началото стриите имат лилав цвят, после стават розови и накрая намаляват размера си и се превръщат в бели, накъсани линии, които обикновено са от 1 до 3 сантиметра дълги и с дебелина между 1 и 5 милиметра.


Вечната война срещу стриите
Кои са рисковите зони, където най-често се появяват стриите

Кои са рисковите зони, където най-често се появяват стриите

Deteto.info

Местата, където могат да се появят стрии, са индивидуални при всеки, но при всяка от следните групи хора има няколко „стратегически” места, където обикновено се появяват стриите:

  • При бременните стриите обикновено се появяват от двете страни на корема, на гърдите, ханша и бедрата.
  • При мъжете – по корема и ръцете
  • При подрастващите – по бедрата и ръцететична хирургия.

Могат ли да се предотвратят стриите

Deteto.info

Много по-трудно е да се премахнат вече появили се стрии, отколкото да се предотврати тяхната поява. Не можем да променим типа на кожата си, нито генетичното си наследство, нито пък можем да спрем хормоналните промени, затова единственият начин да се опитаме да предотвратим тяхната поява е като поддържаме кожата добре хидратирана и колкото е възможно по-еластична.

трябва да сте много постоянни и ежедневно (даже 2-3 пъти дневно) да нанасяте добър хидратиращ крем по цялото тяло и особено в рисковите зони, където трябва да нанасяте и продукти, специлно предназначени за предотвратяване на стриите, които подхранват кожата и я правят по-здрава

добре е да започнете да нанасяте специалните кремове сутрин и вечер още от самото начало на бременността. Това особено се отнася за гърдите, чиито размер се променя в самото начало на бременността

третирането на рисковите зони трябва да продължи поне 2-3 месеца след раждането, докато кожата не се върне в първоначалното си състояние, от времето преди да забременеете, защото понякога стриите се появяват непосредствено след раждането

Хранителната диета също влияе
Една добре балансирана хранителна диета помага много за предотвратяването на появата на стрии. Витамините А, Б5, С и Е, както и минералите – цинк, мед и силиций спомагат за по-добрата еластичност на кожата. можем да си ги набавим чрез: айца, месо, зеленчуци, цитрусови плодове, картофи, мляко, сушени плодове, зехтин и т.н.
 

За какво служат кремовете против стрии

За какво служат кремовете против стрии

Deteto.info

Кремовете за предотвратяване на появата на стрии са ефикасни само, когато се нанасят правилно, в подходящия момент и с много постоянство. Съдържат съставки, които активират синтеза на колаген и еластин, стимулират хидратацията и заздравяват кожата. Също така тези продукти съдържат витамини, като витамин Е например, както и някои етерични масла.
Кремът против стрии ще е по-ефективен, ако го нанасяте с лек масаж, защото така ще се погрижите той да проникне по-добре в кожата. Можете също да стимулирате кожата преди да нанесете крема с един масаж – леки пощипвания на кожата, които стимулират циркулацията на кръвта, а оттам и нейната по-голяма еластичност.
 

Ако вече са се появили стрии

Ако вече са се появили стрии

Deteto.info

Това значи, че кожата вече е наранена и сега вече трябва да се третират засегнатите места. Колкото по-скоро след появата на стриите започнете „лечението”, толкова по-добре:

  • Трябва да започнат да се третират, когато са още с лилаво-розов цвят, а не чак, когато са станали вече бели. Редовната употреба на продукти, специално предназначени за премахване на стрии, ще ги изсветли и те постепенно ще избледнеят и ще станат едва доловими
  • Когато стриите вече са се появили има някои доста агресивни начини за тяхното третиране, които задължително трябва да бъдат препоръчани от лекар, който ще определи лечението според случая, засегнатата зона и типа кожа: лазерна терапия, вакуумен масаж, пластична хирургия.

           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни