►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Кожата през бременността

Наближават летните месеци и за всички ни е много важно да изглеждаме добре. Наред с фигурата и косата, трябва да обърнем внимание и на кожата, която играе главна роля по отношение на цялостната визия. Поддържането на кожата в отличен вид, се оказва не съвсем лека задача. Още по-сложно става, когато си бременна. Тогава наред с обичайните проблеми се появяват и други. Заради всичко това, се обърнахме към Д-р Ася Данчева, която работи в Център за кожни и венерически заболявания София и е консултант към МЦ „Д-р Божидар Славчев” и МЦ „S&G”. Тя се съгласи да отговори на някои от въпросите ни.

Д-р Ася Данчева
Д-р Ася Данчева

Д-р Ася Данчева е дерматолог-венеролог с дългогодишна практика в София.
Извършва естетични процедури с дермални филъри, ботокс и е един от водещите специалисти в България за прилагане на Радиес.
Процедурите се извършват в МЦ Дерма София с модерна апаратура и пълен комфорт за пациентите.

https://drdancheva.com/

Вижте всички статии на Д-р Ася Данчева

Кожата през бременността

Всекидневната грижа за кожата, какво трябва да включва

Deteto.info

За поддържането на здравия вид на кожата си осигурете на първо място достатъчно сън – спокойният и пълноценен сън през бременността е един от най-добрите начини за поддържане на хубава и здрава кожа. Независимо от сезона, е добре да се употребяват слънцезащитни продукти. Важно е и ежедневното почистване на лицето - то трябва да се почиства основно, понеже кожата му е (обикновено) по-мазна, от тази на тялото. Омазняването на кожата привлича по-лесно  мръсотия и се образуват пъпки или акне. Измивайте лицето си с мек сапун или с помощта на продукти,  възпрепятстващи тези състояния. Овлажнявайте често – понеже кожата на тялото е по-суха от обикновено, така ще помогнете за съхраняването на водата в нея. Правете масажи – лицевият и телесен масаж с благовонни масла може да ви помогне да се отпуснете и да подобрите увеличения кръвен поток. И на края - пийте вода – водният баланс в тялото трябва да се поддържа. Това влияе на тонуса на кожата.

Как да предпазваме кожата си от слънцето

Как да предпазваме кожата си от слънцето

Deteto.info

Първото и задължително правило е да не се излиза на слънце в часовете от 11 до 16 часа. Да се носят бели, широки дрехи с дълги ръкави, шапки и всички открити части от тялото да се мажат с фотозащитни кремове през 3-4 часа.
Наистина ли, така желаният от всяка жена „бронзов тен” е толкова опасен? В тази връзка възможностите за изкуствен тен – солариум , спрей-тен, бронзант  - по-добра алтернатива ли са?
Бронзовият тен от естествен или изкуствен UV източник е опасен не само за бременната жена, а и за всеки друг човек. По отношение на спрей-тен и автобронзантите, зависи от конкретния продукт, на чиято опаковка трябва да е упоменато, че може да бъде използван по време на бременност.

Какви са най-често срещаните проблеми с кожата, по време на бременността

Deteto.info

Основните фактори, отговорни за развитието на кожните промени по време на бременността са: повишаването на нивата на циркулиращите хормони; увеличението на вътресъдовия обем и компресията от растящия фетус. Те засягат по-голямата част от бременните, често се изявяват рано в хода на бременността и преминават след раждането. Възникващите по време на бременност кожни промени са два основни вида – физиологични и специфични. Физиологичните, включват хиперпигментациите, които се изразяват в потъмняване в областта на лицето (познати като - мелазма или хлоазма), мамилите, аногениталната област, аксилите, вътрешната част на бедрата, Linea alba (тънката бяла линия от пъпа до венериния хълм, която е невидима, но по време на бременността потъмнява и се забелязва). Друга група физиологични промени са съдовите – съдови звезди (или nevi aranei), разширени вени и венозни телеангиектази, които са резултат от застоя в кръвоносните съдове. Често се появят и структурни промени - стрии, фиброми - слабо пигментирани полипи (локализирани в кожните гънки – шията, под мишниците, в гънките под гърдите и в ингвиналните гънки). Също така, в периода на бременността, се наблюдават сгъстяване на косата и по-бърз ръстеж на ноктите. Засилена секреция на мастни и потни жлези, сухота на кожата.  Другият вид кожни промени са специфичните дерматози  - полиморфен обрив, атопична екзема и др., но те вече изискват задължително посещение при лекар – дерматолог.

Как да се справим с тях

Deteto.info

За хиперпигментациите препоръчвам ежедневно използване на слънцезащитни кремове и избягване на прякото излагане на слънце. Колкото до съдовите промени – те могат да се повлияят от контролирането на теглото и повишаването на активността - повече движение и умерено спортуване. По време на бременността кожата е подложена на рязко разпъване в областта на корема, гърдите, а в някои случаи и по ханша и бедрата. Това води до появата на стрии. Хубаво е да се използва подходяща козметика против стрии, както и да се носят колани и бельо за бременни. Фибромите са резултат на хормоните на бременността, но обикновено повечето от тях претърпяват спонтанно, обратно развитие след деветте месеца. Ако това не стане, се отстраняват от дерматолог, след раждането, с козметични методи. За справяне със сухотата на кожата е хубаво да се използват богати хидратанти за цялото тяло.

Кога е необходимо бременната да се обърне към специалист дерматолог

Deteto.info

Когато измененията по кожата са различни от тези, които обособихме като физиологични промени. Тогава посещението при дерматолог е задължително. 

Какви козметични процедури и интервенции са възможни през този период

Deteto.info

Обичайните процедури като почистване на лице и кола маска са безопасни. Електрокоагулации, филъри с хиалуронова киселина, мезотерапия - не са противопоказни, но съпътстващата ги болка, може да се окаже излишен стрес за бременната жена. Процедури с лазери, фотоепилация, солариум, ботокс са абсолютно забранени по време на бременност.

Има ли някакви специфики около козметичните продукти, по време на бременността

Има ли някакви специфики около козметичните продукти, по време на бременността

Deteto.info

Желателно е козметиката да бъде по-богато хидратираща, да се използват подходящи продукти против стрии, да не се забравят фотозащитните кремове.

Какво бихте препоръчали за справяне със стриите и отпуснатата кожа

Deteto.info

Важен фактор за предпазването, от образуване на стрии, са масажите на кожата с подходящи кремове, носенето на еластични колани, както и гимнастиката. При вече образувани стрии трябва да се обърнете към лекар-дерматолог , който да приложи съответното лечение (масажи, процедури  обновяващи и излющващи кожата, различни видове пилинг, мезотерапия, хирургическа намеса).


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни