►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Правилното хранене е култура на хранене

В края на март се състоя промоция на специално създаденото меню за бременни и кърмачки в ресторант SPAGGO. Храните, комбинациите, както и пропорциите са направени с помощта на Диди Димова, акушер-психолог, ръководител на училище за бременни. В спокойната, уютна и стилна атмосфера на винения салон, имах възможността да се насладя на невероятните ястия – част от новото меню, както и на компанията на Диди. Не пропуснах да й задам няколко въпроса, свързани с храненето по време и след бременността. Отговорите можете да прочетете по-надолу.

Диди Димова
Диди Димова

акушер-психолог, ръководител на училище за бременни

Вижте всички статии на Диди Димова

Правилното хранене е култура на хранене
Какво е посланието, което искате да дадете на бременните

Какво е посланието, което искате да дадете на бременните

Deteto.info

Това, което масово сега се говори в България за диети, нашата задача е да махнем тези диети, защото всички знаете, че те до нищо добро не водят. Нашата задача е да пропагандираме едно балансирано, здравословно хранене, без диети. Тъй като организмът по време на бременността, както и по време на кърменето, има особени изисквания. Храната трябва да бъде пълноценна, богата и това е нашата задача. Бременната и кърмачката да не бъде лишавана от всичко, от което се нуждае организмът, както и бебенцето, но да бъде на базата на едно балансирано, здравословно хранене, без никакви диети. Това балансирано хранене предпазва от многото натрупани килограми, хипертонията, диабета и оттам увреждането на плода. Базирайки се на източната медицина ние правим така, че бременната да не се лишава от нищо, да може да се поглези, но тя ще знае точно във кой час, с какво може да се поглези. Без да се получава натрупване на излишни килограми и задържане на течности или мазнини.

Каква е тайната

Deteto.info

Тайната е в часовете на хранене. Балансираното, витаминозно хранене, от нищо не трябва да се лишава, но тайната е в часовете на хранене. Най-важното, което трябва да знаем, не само бременните и кърмачките, но и всички ние, след събуждането първото, което трябва да направим е да изпием чаша топла вода с лъжичка мед. Това е вътрешният душ върху лигавицата на стомаха и червата. След това да се изяде една сладка ябълка. На всички ви прави впечатление, как една ябълка изтъргва стомахчето и ви става празно. Ами ето го отговора: водата отмива повърхностно отложените вредни вещества, а ябълката ги остъргва в дълбочина. Значи, едното отмива, а другото изтъргва в дълбочина, порите стават сочни, гладни и ние чувстваме празнина. По този начин се започва денят на чисто. Изчистваме старите токсини. До 9 ч. , тъй като енергията на стомаха е до 9 ч., не трябва да се яде нищо друго освен плодове, мюсли, овесени ядки — богата енергийна храна, която ни дава всичко необходимо.

В количествено отношение, как стои въпросът

В количествено отношение, как стои въпросът

Deteto.info

Когато говорим за мюсли, овесени ядки и плодове, може да се яде колкото искате. Трябва сутрин да се внимава с цитрусовите плодове, тъй като плодовата киселина е по-силна при тях, а бременната има повишена киселинност на стомаха и когато се започне с цитрусов плод има възможност през деня да се появят киселини.

Колко хранения на ден

Deteto.info

Освен трите основни хранения трябва да има още три-четири междинни. По-често, по по-малко. Колкото почесто се яде, по-малко се яде. Колкото по-малко се яде, по-често се огладнява. Ядейки редовно ние караме всички органи и системи да функционират. Няма задръжка на течности и токсини. Здравословното наддаване е 12-14 кг., за да се вмести в бременната модел. Като съветвам всички жени, които тепърва мислят да забременеят, три
месеца преди да започнат да работят за бебе, да спрат всякакви диети. Защото след това става нездравословно наддаване на килограми.

Има ли някакви ограничения

Има ли някакви ограничения

Deteto.info

Ние нищо не забраняваме, ние само предупреждаваме и съветваме. Правилното хранене е култура на хранене. Не можем да наложим култура на хранене, на някой, който не иска да се възползва от нея. Трябва да се избягват незрелите сирена, много пикантното. Може, но да
не се прекалява. Защото по време на бременността се оформя стомашно-чревният тракт на бебето, както и всички органи. 50% от това детето да няма колики е свързано с храненето на
бременната, 30% зависи от храненето на кърмачката, само 20% е генетично, с което ние специалистите се справяме, ако майката ни е помогнала. Така че това, на което трябва да се наблегне е да се избягва пърженото, защото натоварва. Всеки един орган е натоварен по време на бременността и не се намира на мястото си. Всеки един орган се избутва нагоре, в това число и жлъчката. И когато ние допълнително я натоварим с храна, която тя не обича, започват усложненията. Бобовите растения също не трябва да се приемат в големи количества, защото матката се намира в корема, където са и червата, а газовете, които се образуват от тях, водят до леко притискане и оттам до дискомфорт на майката и бебето. Хубаво е също да се ограничат газираните напитки. Даже аз съветвам моите бременни изобщо да не ги консумират.

Какво мислите за алкохола по време на бременността

Deteto.info

Позволено е чаша бяло, сухо вино на обяд, чаша бяло, сухо вино за вечеря. Желателно е количеството да е 100 мл. Бялото, сухо вино разлага мазнините и подобрява храносмилането, така че какво са 100 мл? Ензимите на черния дроб разграждат алкохола и докато стигне до плацентата нищо не е останало за детето. Но, това което съветвам, винаги когато се изпие чаша бира или чаша вино, нека да се консумира месно филе или ядки, защото мускулните влакна абсорбират част от алкохола и той по друг начин се разгражда. Не трябва да се прекалява с червеното вино, не повече от 2-3 чаши на седмица, защото съдържа танин и допълнително натоварва черния дроб. Чаша бира също може, защото бирената мая и хмелът прочистват пикочните пътища, а бирата ви кара да пишкате често и така не се задържат течности.

Каква трябва да бъде обработката на храните

Deteto.info

Термична трябва да бъде обработката— задушено, на пара или на скара. Да се избягват суровите и пържените храни, те допълнително натоварват организма и това води до качване на килограми.
Как се променя храненето след раждането?
След раждането трябва да се ограничат бобовите растения и всичко, което е газообразуващо. Пикантното също. Лук, чесън, праз — също. Газираните напитки, както и сокове от кутии трябва да се намалят значително или напълно да се изключат. Защото всичко, което консумира майката, чрез храната се предава на детето. До два месеца, стомашно-чревният тракт на детето все още не е усъвършенстван, произвежда много газове и получава същите от кърмата на майката. Това води до неразположение на детето. Мили майки, създайте комфорт на малкото стомахче!

Препоръки за кърмещата майка

Deteto.info

Богато витаминозна храна, от нищо не трябва да се лишава. Не трябва да се лишава от салата, но нека да бъде белена краставица или домати, а не само зелена салата. Спанак — но не само спанак, може малко спанак със сирене или малко спанак с ориз, но не чист спанак, защото знаем колко желязо съдържа, а то е газообразуващо и се предава чрез кърмата в бебето. Да се избягват колбасите, както и по време на бременността. Да се внимава и с всичко, което е от смляно месо. Да се обърне внимание на чистите храни, на чистото месо.

Ами сладкишите

Deteto.info

Сладкишите са между 15:00-17:00 ч. следобед в по-ограничено количество. Аз пак ще кажа, че правилното хранене е култура и възпитание. Никога не бих си купила силно сиропиран или много сметанов сладкиш. Ще си поръчам, от едно качествено заведение, подходяща храна, за да си доставя удоволствие от сладкото и да знам, че то няма да ми навреди.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни