►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Няколко полезни съвета за това как да не надебелеете прекалено много през бременността


Няколко полезни съвета за това как да не надебелеете прекалено много през бременността

Защо се натрупват повече мазнини през бременността

Deteto.info

Организмът на бременната жена се подчинява на един по-различен метаболизъм. При някои бременни жени има тенденция да се натрупват мазнини и захари, които при една жена, която не е бременна биха се разградили нормално, но ще се запитате защо е така. Защото регулирането на захарта е различно. При бременната жена, съдържанието на захар се увеличава много бързо, а организмът й реагира с произвеждането на повече инсулин. Но не трябва да се забравя фактът, че това запасяване в организма става, за да се подсигурят резерви за периода на кърменето.

Вече наддадох 9-те препоръчителни килограми

Deteto.info

Забравете за общоприетите постулати за това колко килограма е нормално да се качат и колко не. Според доста съвременни диетолози няма едно идеално качване на килограми през бременността, тъй като нуждите на всяка жена са различни и следването на определена хранителна диета трябва да става само след като се консултирате със специалист, който да определи тази, която ще е най-подходяща за вас. Най-важното е да не се стресирате с всички тези препоръки колко килограма трябва да наддадете.
Според статистиката по-голямата част от жените загубват всички килограми натрупани през бременността, като не запазват повече от 1-2 килограма от тях. Само 15% от жените запазват едно наднормено тегло от над 5 кг отгоре, една година след раждането. Възможни причини за натрупването на килограми:

 • Не е възможно да се разбере предварително дали една бременна ще наддаде много или малко. Някои жени в ситуация на силен стрес могат да загубят контрол върху храненето през бременността и натрупват много килограми, а пък на други стресът им се отразява по друг начин и те съумяват да контролират хранителния си режим.
 • Задържането на вода при бременните също е причина за покачването на повечето от килограмите през последните два-три месеца, но тези последно качени килограми се загубват много бързо след раждането.
 • Хормоните, които се задействат през бременността също водят до по-голям апетит.

Трудно е да се определи времето, което ще е нужно да се възстанови фигурата и да се стопят натрупаните килограми. При всяка жена е строго индивидуално, някои лесно губят килограмите, а други по-трудно и това зависи от организма, който има различни нужди при различните жени. Важното е стремежът към идеалното количество качени килограми да не ви обсеби и да се стресирате излишно.

Колко е идеалното тегло, което мога да си позволя през бременността

Deteto.info

Според специалисти идеалното тегло, което може да си позволи бременната е да наддаде между 9 и 13 кг, но много слабите жени могат да си позволят и до 18 кг, но само ако това не застрашава по някакъв начин бебето. Други жени, които са по-закръглени пък могат да наддадат малко килограми, но после ще ги свалят по-трудно. Няколко общоприети правила:

 • Ако сте много слаба, под нормата – трябва да наддадете между 13 и 18 кг.
 • Ако сте със слабо телосложение, около нормата – трябва да наддадете между 11 и 16 кг.
 • Ако сте с наднормено тегло – трябва да наддадете между 7 и 11 кг.
 • Ако страдате от затлъстяване – трябва да наддадете не повече от 6-10 кг.

Наддаването на килограми – всички еднакви ли сме през бременността

Deteto.info

Това, че бременната жена трябва да яде за двама си е пълна заблуда. Най-важното е да се установи един балансиран хранителен режим, който да набавя всички необходими хранителни вещества на организма. Има няколко фактора, които могат да са причина за натрупването на килограми:

 • Ако сте над 35-годишна възраст
 • Ако сте наддали много през предишните ви бременности
 • Ако не се движите достатъчно и водите застоял начин на живот
 • Ако сте започнали да качвате драстично килограми още през първите месеци от бременността
Как да разбера дали храненето ми през бременността е правилно

Как да разбера дали храненето ми през бременността е правилно

Deteto.info

Трябва да поемате задължително хранителните вещества, които са необходими за правилното развитие на бебето и да избегнете възможните липси.

Ето едно примерно меню:

Закуска
 Ако не сте гладна, когато се събудите, можете да разделите закуската си на две по-леки, но задължително трябва да хапнете нещо:

 • някаква топла напитка
 • млечен продукт
 • 2 филии пълнозърнест хляб, с малко захар (мюсли и др.)
 • парченце масло или малко мед
 • един плод

Храните, които трябва да избягвате са прекалено сладките храни, мармалад, кремове, различни сладки десерти, млечни продукти с висока масленост.

Обяд
 Към всеки обяд трябва да прибавите пресни зеленчуци.

 • 100 гр риба, месо (не прекалено мазно), пилешко или 2 яйца
 • някакъв млечен продукт
 • 2 филии хляб
 • плод

Това, което трябва да избягвате е да слагате прекалено много подправки, тъй като не действат добре на храносмилателната система.

Вечеря

 • плод
 • млечен продукт
 • 2 филии пълнозърнест хляб с малко масло

 
 Избягвайте сладките неща, сладолед, сладки десерти и др.

Защо се дебелее по време на бременността

Deteto.info

След като средно бебетата тежат 3,3 кг, то защо се натрупват толкова много килограми. Ами възможен отговор е, че тялото се подготвя за раждането. Килограмите, които се натрупват в началото на бременността служат по-скоро на майката (амниотична течност, плацента и др.). Килограмите, които се наддават в последните месеци вече допринасят за растежа на бебето. Най-често бременната наддава най-много килограми между 17 и 28 седмица.  Особено ако сте дребничка, изобщо не е обезпокояващо да наддавате по 2-3 кг на месец.

През бременността ми се промениха някои вкусови предпочитания

Deteto.info

Според експерти това е нормално и съществуват няколко фактора, които допринасят за появата на нови вкусови предпочитания. По-принцип няма точно научно обяснение за специалните хранителни нужди на бременната жена, но го отдават на хормони.

 • Бременността понякога разстройва установените навици. Дори и една жена, която може да запази теглото си с години и без големи усилия, през бременността може да загуби контрол над апетита си и вкусовите си предпочитания.
 • Бременността внася нови емоции в живота на една жена, които също могат да доведат до нови хранителни навици.
 • Гаденето и умората също могат да бъдат фактор, който затруднява установяването на стабилни вкусови навици.

Какво да правя, ако прекаля

Deteto.info

Както вече казахме тялото на бременната жена има тенденция да се запасява. От страх, обаче, да не напълнеете не можете да се подложите на диета, защото така ще настъпят липси на важни хранителни вещества в организма, които са жизненонеобходими и за правилното развитие на бебето. Така че можете да си определите дни, например, 1 на всеки 15, през който да се поглезите и да си позволите да хапнете нещо много сладко и калорично, все пак нали организмът има нужда от всичко. Въпросът е, обаче, да не ви стане навик, тъй като ще започнете да наддавате много бързо и после няма да можете да проконтролирате нещата, защото вече ще е късно.

Не мислете непрекъснато за това дали ще качите килорами и колко, защото така ще стресирате организма си, а това няма да му се отрази много добре. Страхът от това е доста обсебващ, но със спокойствие и умереност ще се справите.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни