►портал ЗА бременността, раждането и майчинството

 

Храните, без които бременната не може

Малко са периодите, в които е необходимо толкова голямо внимание в избора на храната, която ще се консумира и един от тях е именно бременността.


Храните, без които бременната не може

Експертите по хранене настояват да бъде поддържана една балансирана и здравословна диета, в която да не липсват поне пет порции зеленчуци и плодове на ден. Защото здравословната хранителна диета е благотворна не само за бременната, но тя също така гарантира правилното развитие на бебето.

Зърнени храни

Deteto.info

Носят енергия, фибри и желязо – три задължителни елемента за диетата на бременната жена. Трябва да се съдържат във всички хранения през деня: за закуска – препечени филии или друга зърнена храна; на обяд – паста или ориз като основно ядене, като гарнитура на второто или като част от салатата или супата.

Зеленчуци и плодове

Deteto.info

Необходими са за набавяне на препоръчителните витамини – най-вече водоразтворимите, трудни за откриване в останалите хранителни продукти. Най-добре да консумирате повече зелени зеленчуци и цели плодове, а не сок. Помнете, че трябва да приемате най-малко пет порции от плодове и зеленчуци на ден, например:

  • прясно изцеден сок или цял плод за ранната, а после и за късната закуска
  • салата към храненето на обяд и на вечеря
  • зеленчуци за гарнитура на второто ядене на обяд и вечеря

Млечни продукти

Deteto.info

Както прясното мляко, така и киселото са основен източник на калций и съдържат също и витамини и олигоелементи. Предимството на киселото е, че се усвоява много добре от организма, благодарение на бактериите, които съдържа. Бременната трябва да включи три порции мляко на ден (една порция се равнява на около 250-300 мл.) или сирене (една порция е около 60-100 гр.). Помнете, че 250 мл. Прясно мляко съдържат същото количество калций, което има в 125 гр. сирене или кисело мляко.

Яйца, месо и риба

Яйца, месо и риба

Deteto.info

Това са храни, богати на протеини с високо качество. Освен това, рибата съдържа голямо количество мастни киселини от типа омега-3, необходими за формирането на нервната система, мозъка и ретината на плода. Според някои изследвания дефицитът на тези мастни киселини се свързва с риска от преждевременно раждане, ниско тегло на бебето, включително и трудности при бъдещото обучение на детето и проблеми със зрението. Бременната трябва да приема поне 2-3 порции риба на седмица, като поне две от тях трябва да са с бяла риба.
Яйцата са богати на протеини, желязо и витамин А, като бременната може да приема 4-5 на седмица.
Месото е богато на желязо, цинк и витамини от група В. Препоръчително е то да се приготвя с минимално количество мазнина и да бъде включено в ежедневното меню на бременната.

Зехтинът

Deteto.info

Това е мазнината, която е за предпочитане при приготвянето на храната. Това е единствената препоръчителна за готвене мазнина през този период.

Водата

Deteto.info

Бременната трябва да пие между литър и половина и два на ден

2000 ккал на ден – това са препоръчителните дневни калории за бременната жена

Това са калориите, които трябва да приема бременната, за да расте плодът както трябва, но не калории с какъвто и да е произход (тоест, не тези, съдържащи се в сладкишите).
Докторът най-вероятно ще ви препоръча да наддадете най-много между 9 и 12 кг. Обаче, ако не сте с наднормено тегло, когато забременеете, и през бременността наддадете само 5 или по-малко килограма, най-вероятно бебето ще се роди с ниско тегло.

Необходимите 2000 ккал трябва да се разделят между 50-55% въглехидрати, 25-30% мазнини и 15% протеини, което в действителност на ден е:

  • храни, богати на протеини – месо, риба – два пъти дневно, като от тези около 14 порции месо на седмица, три трябва да бъдат от бяла риба, една – от мазна риба и три – от яйца
  • 2 порции зеленчуци
  • поне веднъж дневно – храни, богати на въглехидрати: ориз, паста, картофи
  • 2 филии хляб, по-добре е, ако хляба е пълнозърнест
  • 2 порции плодове
  • 3 чаши мляко

ограничете консумацията на сладкиши, внимавайте с олиото, захарта и солта

Deteto.info

Фолиевата киселина е от съществено значение за бременната жена. Освен, че трябва да я взимате като добавка (под формата на таблетки), можете да си я набавите и по естествен начин от цвеклото, спанака, портокалите и бананите.

Прекомерното качване на теглото през бременността увеличава риска от поява на затлъстяване при детето!

Знаем, че качването на прекалено много килограми през бременността не е добре за здравето на бъдещата майка, нито за бебето. натрупването на много килограми може да доведе до преждевременно раждане и прееклампсия.
Периодът на бременността е идеалният момент жената да се грижи повече за себе си, да се пази и да контролира теглото си. Освен това, така ще се предотврати появата на наднормено тегло и при бебето, не само при раждането но и за в бъдеще.
В едно изследване били наблюдавани показателите на повече от 10 хиляди двойки майки с деца и се оказало, че при децата, чиито майки били наддали повече килограми от препоръчителните през бременността, имало 48% по-голям риск от появата на наднормено тегло на около 7-годишна възраст, отколкото при останалите.
Прекомерното качване на килограми през бременността ще афектира върху развитието на плода, увеличавайки риска от появата на затлъстяване в по-късен етап от живота на детето. И, въпреки че затлъстяването се дължи и на генетични фактори, здравословните хранителни навици и спортът имат голямо значение за здравето и правилното развитие на детето.
Затова поддържането на здравословно тегло по врме на бременността и преди нея е от съществено значение за жената и за детето и трябва да бъде основната цел на бъдещата майка. Децата на майки, страдащи от затлъстяване, които през бременността са качили само позволените килограми, също са по-податливи към появата на затлъстяване.


           
Deteto.info
 
Такт ООД
София 1434,
кв. Симеоново,
ул. Симеоновска 19

Последвайте ни